Kan man egentlig få mad galt i halsen?

Man kan få mad galt i halsen, og det kan forårsage en kvælningsfornemmelse. Hvad skal man gøre i disse tilfælde? Find ud af det her!
Kan man egentlig få mad galt i halsen?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 13 september, 2023

De fleste af os har oplevet at få noget galt i halsen, når vi drikker eller spiser. Det er der, vi siger den typiske sætning: “Jeg fik mad galt i halsen . Men er det virkelig sandt, at mad kan komme galt i halsen?

Det korte svar på dette spørgsmål er ja. I medicinske termer kaldes det “aspiration”, og det sker, når maden i stedet for at komme ned i spiserøret ledes ind i luftrøret.

Ud over at være en ubehagelig situation, udgør det nogle sundhedsmæssige risici. Derfor fortæller vi dig, hvordan det sker, og hvad du skal gøre for at håndtere det.

Hvad sker der, når man får mad galt i halsen?

Når man får mad galt i halsen, kan det udløse flere symptomer. Det mest åbenlyse er en kvælningsfornemmelse, som manifesterer sig med hoste og trykken for brystet. Der opstår også et adrenalinsus, som får pulsen og blodtrykket til at stige.

Afhængigt af situationens alvor kan iltniveauet blive reduceret. Hvis det er tilfældet, bør man straks søge lægehjælp for at undgå mere alvorlige komplikationer.

Hvorfor sker det? Problemet er kendt som “aspiration” og kan ske ved et uheld eller på grund af en tilstand, der forårsager synkebesvær.

For at forstå det bedre, må vi starte med det faktum, at vi har to rør i halsen: spiserøret og luftrøret. Den første er spiserøret, hvorigennem maden passerer ned i maven. Den anden er luftrøret, som ikke kun transporterer gasser, men også beskytter luftvejene ved at opvarme og fugte luften og udstøde eventuelle fremmedlegemer.

Når mad eller drikkevarer synkes, placeres de nær enderne af begge rør. Men når man synker, lukkes luftvejene, og spiserøret åbnes, så maden kan passere gennem det korrekte rør. Forskellige faktorer kan dog påvirke denne proces.

Vi tror også, du vil kunne lide at læse denne artikel: Kvælning hos børn: Dette skal du gøre

Hvad får maden til at ryge ned i det forkerte rør?

Under normale forhold er stemmebåndene og strubelåget ansvarlige for at holde luftvejene lukkede. Således lækker mad, drikkevarer og spyt ikke ned i lungerne. Hos raske mennesker kan denne proces blive forstyrret, hvis man spiser for hurtigt, bliver distraheret eller taler med munden fuld.

I så fald forbliver begge passager åbne, hvilket gør det muligt for maden at glide ned i det forkerte rør. Men som beskrevet i en artikel fra Cleveland Clinic, aktiveres der i det øjeblik normalt en kamp- eller flugtmekanisme, som manifesterer sig ved en bræk- og hosterefleks.

Dette gør, at det aspirerede materiale automatisk bliver udstødt. Men det er ikke altid tilfældet. I alvorlige tilfælde kan madpartiklerne bevæge sig ned i lungerne og føre til andre komplikationer. Især når aspirationen er tilbagevendende.

Det skal bemærkes, at hos nogle mennesker opstår denne situation, fordi deres halsmuskler ikke fungerer ordentligt. Disse tilfælde er kendt som “dysfagi aspiration” og er relateret til følgende helbredsproblemer:

 • Muskeldystrofi
 • Hjerneskader
 • Cerebrovaskulære ulykker
 • Svækkelse af rygmarven
 • Blokering af spiserøret, for eksempel på grund af en tumor
 • Parkinsons sygdom eller andre neurologiske lidelser
 • Historie med strålebehandling eller operation for strubekræft
 • Tilstande, der reducerer mængden af spyt, såsom Sjögrens syndrom
Illustration af lunger og luftvejene
Luftvejene ender i bronkierne inde i lungerne.

Hvad sker der i kroppen, når maden ledes ind i luftrøret?

I de fleste tilfælde, når maden ved et uheld passerer ind i luftrøret, gør hosterefleksen det muligt at få den ud igen. På få sekunder opnås således en følelse af lindring uden større komplikationer.

Dette kan være ledsaget af en følelse af obstruktion i halsen samt irritation og smerte. Heldigvis forsvinder disse gener hurtigt og uden behov for behandling.

Komplikationer opstår, hvis materialet formår at lække ned i lungerne, eller hvis aspirationerne er tilbagevendende på grund af en sygdom. Hvis det er tilfældet, kan andre manifestationer omfatte følgende:

 • Smerter ved synkning
 • Overdreven spytsekretion
 • Brændende fornemmelse i maven
 • Mild smerte i brystet
 • Feber kort tid efter at have spist
 • Fornemmelse af, at maden hober sig op i munden
 • Åndenød eller vejrtrækningsbesvær, især når man spiser
 • Tilbagevendende lungebetændelse
 • Kvalme og opkastning
 • Vægttab
 • Stressende spisning

Tilstedeværelsen af disse symptomer er en grund til lægekonsultation.

Afhængigt af hyppigheden og det aspirerede materiale kan blot nogle eller flere forekomme på samme tid. Under alle omstændigheder bør lægen vurdere situationen for at stille en diagnose og foreslå en behandling, der passer til det enkelte tilfælde.

Spiserøret fører ned til mavesækken, så man ikke får mad galt i halsen
Spiserøret er en kanal, der forbinder munden med mavesækken.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Smart spisning: Sådan udvikler du en afbalanceret ugentlig madplan

Hvad gør man, hvis hoste ikke løser problemet, når man får mad galt i halsen?

Der er en anden førstehjælpsforanstaltning, der kan tages i brug, når hoste ikke er nok til at uddrive madrester, der lækker gennem luftrøret. Lungelæge Bohdan Pichurko forklarer det i en artikel fra Cleveland Clinic:

 1. Den første foranstaltning er ikke at gå i panik.
 2. Derefter skal man stoppe med det, man er i gang med, og lægge sig på maven med en pude under hofterne.
 3. Fra denne position vippes luftrøret en smule nedad, hvilket normalt letter udstødningen af fremmedlegemer.

Hvornår skal man søge læge?

På grund af de risici, der er forbundet med aspiration, er der nogle tilfælde, hvor det er bedst at søge læge. Hvis hosterefleksen og førstehjælpen ikke virkede, vil hosten sandsynligvis vare i mere end to timer. I så fald skal man straks søge læge.

Andre advarselstegn er opkastning med blødning, feber, kulderystelser og stikkende smerter i brystet. Det er vigtigt at undgå yderligere mad eller drikke, før man bliver undersøgt af en fagperson.

Lægen kan nå frem til diagnosen med en fysisk undersøgelse og supplerende tests, såsom følgende:

 • Sputum test
 • Røntgenbilleder af brystkassen
 • Synkeundersøgelser
 • CT-scanninger

Behandlingen kan variere fra person til person, afhængigt af den identificerede årsag. Nogle gange bruges et bronkoskop til at fjerne partiklerne. Hvis der er tegn på bakterielle infektioner, ordineres der også antibiotika.

Andre foranstaltninger på mellemlang sigt omfatter følgende:

 • Kostændringer.
 • Synketerapi, som indebærer øvelser til at styrke og koordinere musklerne.
 • Kirurgi. Nødvendigt, når andre behandlinger ikke virker, og der er et alvorligt synkeproblem, som forhindrer, at man kan synke maden.

Hvordan forhindrer man, at man får mad galt i halsen?

Den bedste måde at forhindre, at partikler ryger ned i det forkerte rør, er ved at korrigere adfærden under måltidet. Derfor er det bedst at implementere følgende:

 • Spis mindre bidder: At spise meget store bidder er en af grundene til, at man får mad galt i halsen. Løsningen er at dele den op i mindre portioner og tage sig tid til at tygge godt.
 • Undgå at tale med munden fuld: Denne dårlige vane forhindrer luftvejene i at lukke sig ordentligt, når maden synkes. Prøv derfor at spise i stilhed, i det mindste mens maden stadig er i munden. Det samme gælder latter.
 • Koncentrer dig om maden: Brug af elektronisk udstyr under måltidet eller andre distraherende elementer øger risikoen for aspiration. Fokuser din opmærksomhed på maden.
 • God kropsholdning: Under måltiderne skal du selvfølgelig opretholde en god kropsholdning. Hvis det er muligt, bør du sidde oprejst. Hvis du er nødt til at spise i sengen, så brug en kileformet pude til at hæve din krop til en sikker position.
 • Drik vand til måltiderne: Væsken vil hjælpe med at fugte maden i munden, hvilket vil mindske risikoen for, at den kommer ind i luftvejene.

Hvad skal du huske?

Mad, der kommer ned i luftvejend, er en risiko, vi alle er udsat for. Det sker ofte, hvis man bliver distraheret, mens man spiser, taler med munden fuld eller forsøger at sluge for meget mad uden at tygge ordentligt.

Ofte løses dette inden for få sekunder af hosterefleksen.

Men hvis dette ikke er tilfældet, er det en god idé at konsultere en læge for at forhindre mulige komplikationer. Man bør ikke ignorere, at denne situation også kan være udtryk for andre underliggende problemer. Jo hurtigere en diagnose stilles, jo bedre er chancerne for at blive rask.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.