Kan man spise mad, der har været på gulvet?

Mad, der har været på gulvet, kan blive inficeret med forskellige typer af mikroorganismer. Selvom nogle er harmløse, kan andre være smitsomme. Hvad skal man vide for at kunne forblive sikker?
Kan man spise mad, der har været på gulvet?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ret gængs at spise mad, der har været på gulvet, efter en let rengøring eller at have pustet på det. Du har sikkert hørt om fem-sekunders reglen. Er det dog sikkert eller udgør det en risiko for vores helbred?

På et eller andet tidspunkt har de fleste personer stillet sig selv dette spørgsmål. I denne artikel vil vi derfor analysere, hvorfor vi ikke bør spise en madvare, der har været i kontakt med gulvet.

Der er mikroorganismer på gulvet

Selvom du måske ikke er i stand til at se dem, er der millioner af levende mikroorganismer, som lever i skidtNogle er skadelige for mennesker, mens andre er harmløse. Når madvarer kommer i kontakt med gulvet, bliver de dog dækket med disse levende organismer.

Af den grund skaber det en perfekt grobund for, at disse patogener kan danne kolonier på dets overflade. Hvis du spiser maden, vil du introducere en masse skadelige elementer i din krop, som kan forårsage infektioner.

Et eksempel på denne type bakterie er E. coli, som er til stede i de fleste typer af inficeret kød og i tarmene. Bestemte strenge af denne art kan udløse alvorlige mavetarmlidelser, som nævnt i en artikel udgivet i Brazilian Journal of Microbiology.

Tarmbakterier

Det er ikke nok at skylle madvarer, der har været på gulvet, med vand

Før man spiser det, skyller mange mennesker maden med vand, når det har været på gulvet. Rent vand er dog ikke i stand til at destruere eventuelle patogene mikroorganismer, som har dannet kolonier på overfladen.

Rengøring af madvarer med vand er dermed ikke en effektiv løsning til at reducere faren ved eksisterende bakterier. Det er sandt, at vand kan reducere væksten af gær og svamp en smule. Resten af mikroorganismerne vil dog ikke blive påvirket, som nævnt i et studie udgivet i 2018.

Det korrekte er at smide maden ud

Hvis man har tabt mad på gulvet, er den bedste løsning at smide det ud, med mindre det skal igennem en tilberedning ved meget høje temperaturer. Du taber dog måske frugt, der stadig har skræl på sig. I denne form for situation, er det nok at skrælle frugten og sikre sig, at der ikke er nogen rester af skræl på den.

I ethvert tilfælde anbefaler vi, at man smider mad ud, der har været på gulvet, især hvis man ikke ved, hvor rent gulvet er. Det er ikke det samme, når man taber mad på et helt nyvasket gulv i huset, hvor man kan garantere, at det er relativt rent.

Vigtigheden af fødevarehygiejne

Folk giver ofte ikke fødevarehygiejne den opmærksomhed, den fortjener, men opretholdelse af god fødevarehygiejne er vigtigt for at undgå sygdomme. Simple handlinger såsom ikke at bryde kølekæden og at tilberede fødevarer korrekt vil forhindre væksten af bakterier.

Ellers kan man blive eksponeret for inficering, som kan forårsage mavetarmproblemer eller andre mere alvorlige lidelser. Vi anbefaler også, at man ikke blander rå fødevarer med tilberedte fødevarer og bruger rene redskaber til at håndtere forskellige fødevarer.

God konservering og indpakning er essentielt for at begrænse bakteriel vækst. Man bør huske, at et antal dødsfald i udviklede lande hvert år kommer af at have spist inficeret mad. Antallet af dødsfald af denne årsag er dog meget højere i udviklingslande.

I en lang række lande er der heldigvis adgang til rent vand, hvilket reducerer risikoen for smitte. På trods af det er man ofte eksponeret for tvivlsomme hygiejneforhold, der kan føre til madforgiftning.

Fisk på frost

Det er bedre ikke at spise mad, der har været på gulvet

Med mindre maden falder ned på et helt rent gulv, eller man vil tilberede det ved høje temperatureranbefaler vi, at man smider maden ud, som kommer i kontakt med gulvet. På den måde vil man ikke risikere sit helbred ved at indtage mikroorganismer, som kan være skadelige for kroppen.

På den anden side bør man huske vigtigheden af at opretholde ordentlig fødevarehygiejne for at bevare et godt helbred. Ringe fødevarehygiejne kan føre til madforgiftning, og dette kan forårsage alvorlige problemer i nogle tilfælde.

Det kan interessere dig ...
Sådan bør du vaske frugt og grøntsager
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan bør du vaske frugt og grøntsager

Frugt og grøntsager forsyner kroppen med essentielle næringsstoffer, men bør altid renses grundigt inden brug for at undgå infektion. Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gomes TAT., Elias WP., Scaletsky ICA., Guth BEC., et al., Diarrheagenic escherichia coli. Braz J Microbiol, 2016. 1: 3-30.
  • Nriagu J., Xi C., Siddique A., Vincent A., Shomar B., Influence of household water filters on bacteria growth and trace metals in tap water of doha, qatar. Sci Rep, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.