Kan negletørrere med UV forårsage hudkræft?

En nyere undersøgelse forbinder brugen af negletørrere med UV med en øget risiko for hudkræft. Få alle detaljerne her.
Kan negletørrere med UV forårsage hudkræft?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 februar, 2023

Der er delte meninger om negletørrere med UV. Mens organisationer som The Skin Cancer Foundation påpeger, at UV-risikoen ved disse apparater er moderat – selv ved brug af de mest intense – tyder nyere undersøgelser på, at eksponering for disse apparater kan føre til betydelig celledød og DNA-skader.

I forskning rapporteret i tidsskriftet Nature Communications har en gruppe dermatologer gjort fund, der bekræfter de potentielle risici ved disse værktøjer. Her er alle detaljerne.

Negletørrere med UV kan øge risikoen for hudkræft

En gruppe forskere fra University of California, San Diego, USA, har fastslået, at ultraviolet (UV) lys, der udsendes af lamper, som anvendes på saloner, kan skade hudens sundhed.

Eksperterne rapporterede, at regelmæssig brug af disse redskaber fører til betydelige skader på hudcellernes DNA samt til celleforringelse og mutationer, der efterfølgende fører til fremkomsten af hudkræft.

For at nå frem til disse konklusioner blev der gennemført en test med menneske- og museceller, som blev udsat for ultraviolet lys i sessioner på 20 minutter. I løbet af dette tidsrum blev der konstateret en celledød på mellem 20 og 30 %.

Efter tre 20-minutters eksponeringer blev der desuden konstateret en celledød på 65-70 %. De resterende celler fik DNA-skader og mitokondriel forringelse, hvilket er forbundet med en øget risiko for hudkræft.

I en pressemeddelelse forklarer forfatterne til undersøgelsen, at sollys udsender ultraviolette A-stråler på 315 til 400 nanometer, som trænger dybt ind i huden. Et solarium bruger 280 til 400 nanometer. I mellemtiden har negletørrere med UV et spektrum på 340 til 395 nanometer.

Men mens de skadelige virkninger af solarier er blevet påvist i flere undersøgelser, er der kun få, der har undersøgt, hvordan negletørrere med UV påvirker menneskelige celler på molekylært niveau.

Eksempel på negletørrere med UV

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Få mere at vide om fordelene ved LED-pærer

Undersøgelsens begrænsninger

Selv om forskningen er en af de første, der specifikt fokuserer på virkningen af UV-lamper, der anvendes i manicure, er der visse begrænsninger. Den mest bemærkelsesværdige er uden tvivl, at det er anderledes at teste på menneskelige celler end på levende dyr.

Forskerne påpeger, at der er behov for en epidemiologisk undersøgelse på lang sigt med fokus på menneskelige celler, før de endeligt kan fastslå, at disse lamper øger risikoen for hudkræft.

Under alle omstændigheder mener de, at disse resultater – ud over tidligere beviser – er tilstrækkelige til at træffe flere forebyggende foranstaltninger, når man bruger denne type apparater.

Kontroversielle resultater

Det er vigtigt at nævne, at tidligere undersøgelser af disse værktøjer har givet kontroversielle resultater. I en undersøgelse, der blev delt af British Journal of Dermatology, fastslog eksperter, at risikoen for at udvikle pladecellekarcinom (SCC) ved brug af UV-lamper er lav.

Faktisk er det sandsynligt, at man kan reducere sådanne risici til nul ved at bruge fingerløse handsker, når man udsætter sine hænder for dem. Andre foranstaltninger som f.eks. anvendelse af solcreme er også effektive til at beskytte huden mod denne eksponering.

I mellemtiden konkluderede en forskning, der blev rapporteret i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, efter en omfattende litteratursøgning, at gelmanicure kun har en lille eller ingen kræftfremkaldende risiko.

Sådan reduceres risikoen ved brug af negletørrere med UV

De mellem- og langsigtede virkninger af brug af negletørrere med UV undersøges stadigvæk. Indtil videre er der ifølge Food and Drug Administration (FDA) en sammenhæng mellem regelmæssig brug af disse produkter og udvikling af for tidlig rynkning af hænderne, tegn på aldring og muligvis hudkræft.

Og selv om risikoen er lav, når man følger brugsanvisningen, bør man træffe andre foranstaltninger for at beskytte huden mod de negative virkninger, som UV-stråling kan forårsage.

Her er nogle anbefalinger:

 • Vask dine hænder godt. Fjern alle spor af kosmetik eller duftstoffer, der tidligere har været i kontakt med hænderne (undtagen solcreme). Årsagen? Nogle kemiske forbindelser i disse produkter er fotosensibiliserende og gør huden mere modtagelig over for UV-skader.
 • Brug solcreme. Ca. 20 minutter før du udsætter dine hænder for negletørrere med UV, er det en god idé at påføre en solcreme med bredt spektrum (30 SPF eller højere). Ideelt set bør den indeholde zinkoxid eller titandioxid. Hvis dette element er almindeligt i pedicure, bør det også komme på fødderne.
 • Brug beskyttelseshandsker. Lige nu bruger mange saloner beskyttelseshandsker, der kun blotlægger neglene. Deres funktion er at absorbere UV-stråler for at reducere deres indvirkning på huden.
 • Vurdér, om du tager fotosensibiliserende produkter. Nogle lægemidler og kosttilskud har fotosensibiliserende bivirkninger. Antibiotika, orale præventionsmidler, østrogener, artiskokprodukter, perikum og figner er nogle eksempler herpå.
 • Overhold de brugstider, der er foreslået på apparatet. Generelt kommer disse lamper med en brugsanvisning. Jo kortere eksponeringstiden er, jo lavere er risikoen. Du bør under ingen omstændigheder bruge dem i mere end 10 minutter pr. hånd.
 • Søg efter alternativer. Negletørrere er nødvendige for at hærde gelpolish. Hvis huden er følsom eller har andre kræftrisikofaktorer, er det bedst at undgå at bruge dem. Almindelig manicure, der tørrer i det fri eller med en ikke-UV-lampe, er stadig den bedste løsning.
Kvinde tager solcreme

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Alt, hvad du bør vide om gelenegle

Hvad du skal huske på om negletørrere og hudkræft

Bekymringen for regelmæssig brug af negletørrere med UV er steget. I mellemtiden mangler der større undersøgelser af deres virkninger. Nylige resultater tyder dog på, at langvarig brug kan føre til celleforringelse. De kan også føre til DNA-skader og dermed en øget risiko for hudkræft.

Disse resultater er stadig til debat, men eksperter mener, at der er tilstrækkelig grund til at styrke de forebyggende foranstaltninger. I den forbindelse er brugen af absorberende handsker ved UV-eksponering af afgørende betydning. Det samme gælder desuden anvendelse af bredspektret solcreme og valg af korte eksponeringstider.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hale,K, E. (23 de enero 2023). The Skin Cancer Foundation. Available in https://www.skincancer.org/es/blog/ask-the-expert-are-the-uv-lamps-in-the-dryers-at-the-nail-salon-safe-to-use/#:~:text=Producen%20predominantemente%20Rayos%20UVA%2C%20que,por%20Dispositivos%20de%20bronceado%20UV.
 • Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N. et al. DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nat Commun 14, 276 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-35876-8
 • In cells, UV-emitting nail polish dryers damage DNA and cause mutations.(17 january2023). EurekAlert! Science News Releases. Available in https://www.eurekalert.org/news-releases/976879
 • Le Clair MZ, Cockburn MG. Tanning bed use and melanoma: Establishing risk and improving prevention interventions. Prev Med Rep. 2016 Jan 14;3:139-44. doi: 10.1016/j.pmedr.2015.11.016. PMID: 27419006; PMCID: PMC4929140.
 • Ratycz MC, Lender JA, Gottwald LD. Multiple Dorsal Hand Actinic Keratoses and Squamous Cell Carcinomas: A Unique Presentation following Extensive UV Nail Lamp Use. Case Rep Dermatol. 2019 Oct 2;11(3):286-291. doi: 10.1159/000503273. PMID: 31762742; PMCID: PMC6873006.
 • Schwartz CT, Ezaldein HH, Merati M. Ultraviolet Light Gel Manicures: Is There a Risk of Skin Cancer on the Hands and Nails of Young Adults? J Clin Aesthet Dermatol. 2020 Jul;13(7):45-46. Epub 2020 Jul 1. PMID: 32983337; PMCID: PMC7492020.
 • Diffey BL. The risk of squamous cell carcinoma in women from exposure to UVA lamps used in cosmetic nail treatment. Br J Dermatol. 2012 Nov;167(5):1175-8. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.11107.x. Epub 2012 Oct 5. PMID: 22708984.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.