Sådan forebygger du hjertesygdomme hos kvinder

Hos kvinder er symptomerne på hjerteanfald mindre tydelige end hos mænd, så de skal være mere opmærksomme. Derfor er det vigtigt at forebygge hjertesygdomme hos kvinder.
Sådan forebygger du hjertesygdomme hos kvinder
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Det er blevet anslået, at en af de vigtigste årsager til dødelighed hos kvinder er hjertesygdomme. Selv om det er rigtigt, at det rammer begge køn lige meget, har kvinder nogle særlige karakteristika, som man skal tage hensyn til, og som kan hjælpe med at forebygge disse sygdomme. Vil du gerne vide mere om hjertesygdomme hos kvinder?

Hjertesygdomme er ikke kun noget, der er forbeholdt mænd. Faktisk angiver Verdenssundhedsorganisationen, at hjerte-kar-sygdomme er dem, der forårsager flest dødsfald blandt kvinder. Hvad kan vi gøre? Hvilke ændringer skal vi foretage i vores livsstil for at forebygge disse sygdomme?

De hjertesygdomme, der rammer flest kvinder

Hvis du lider af symptomer på en af følgende sygdomme, er det mest presserende at konsultere en læge eller kardiolog, som stiller en diagnose og angiver den behandling, der skal følges.

1. Arteriosklerose

Illustration af arteriosklerose

Arteriosklerose skyldes en ophobning af væv og kolesterol, der gradvist blokerer arterierne, som er ansvarlige for at transportere blod til hjertet. Med tiden bliver de ikke blot stive, men de giver knap nok plads til, at blodet kan komme ind.

Som følge heraf er blodgennemstrømningen meget mindre, og til sidst lider hjertet under det, der kaldes iskæmi. Hvis blodet ikke når frem til hjertet, vil det føre til et hjerteanfald.

Hvad er symptomerne på hjertesygdomme hos kvinder?

Problemet for kvinder er, at hjerteproblemer nogle gange forveksles med andre ting. Mens mænd kan føle en pludselig smerte i venstre arm, lider kvinder af symptomerne på hjertesygdomme på en mere diffus måde: Blandt andet svimmelhed, ekstrem træthed og ryg-, nakke- eller mavesmerter.

Ifølge den gængse opfattelse er et vigtigt tegn at se på venerne i nakken. Hvis der ud over en hævelse af anklerne også ses opsvulmen af halsvenerne, siges det, at det er nødvendigt at opsøge en læge hurtigt. Under alle omstændigheder må du ikke tøve med at konsultere en kardiolog, hvis du er i risiko og viser et af disse tegn.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Årsager til og behandlinger af hjertebanken

2. Knust hjertesyndrom eller stresskardiomyopati

Denne sygdom er mere almindelig hos kvinder end hos mænd. Den er forbundet med et meget højt niveau af følelsesmæssig stress. Arbejde, hjem, børn og endda pasning af et sygt familiemedlem forårsager alle kvinder til at opleve intens stress.

Ved denne kardiomyopati sker der det, at venstre hjertekammer overstimuleres og svulmer op, hvilket resulterer i en lille dysfunktion. Det er ikke dødeligt i alle tilfælde, og det er heller ikke lige så alvorligt som et hjerteanfald, men man skal tage højde for det for at opdage det i tide og behandle det. Generelt har det en god prognose.

Hvilke symptomer forårsager det hos kvinder?

Symptomerne minder meget om et hjerteanfald. Du bør være opmærksom på din almene tilstand. Føler du overdreven træthed og ved ikke hvorfor? Føler du kvalme, og har du ondt i maven? Hvis det er tilfældet, og du også går igennem en meget stressende periode, bør du gå til din læge.

Hjertesygdom i overgangsalderen

Kvinde med vifte har hedetur

Forholdet mellem hjertesygdomme og overgangsalderen er meget tæt. Vi skal huske på, at østrogen hos kvinder har en fremragende funktion: Ved at regulere kolesterolniveauet i blodet – blandt andre opgaver – beskytter det mod hjertesygdomme.

Men når overgangsalderen kommer, og østrogenniveauet falder, bekræfter videnskabelig forskning, at der er visse omstændigheder, der øger den kardiovaskulære risiko. F.eks. opstår der ændringer i blodkarrenes vægge, de hærder, der dannes aterosklerotiske plaques, og der kan opstå blodpropper.

Ligeledes begynder der som tidligere nævnt også at ske ændringer i kolesterolniveauet. Det, der hovedsageligt sker, er, at det såkaldte “dårlige kolesterol” (LDL) stiger.

Hjerteanfald hos kvinder er anderledes end hos mænd

Kvinde taler med læge

Overgangsalderen medfører ændringer hos kvinder, som gør dem mere sårbare over for hjertesygdomme. Faldet i østrogenniveauet er en afgørende faktor i disse ændringer.

Kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle hjertesygdomme i overgangsalderen. Det vigtigste af alt er imidlertid, at der ifølge undersøgelser er kvinder, der kommer sig langsommere efter et hjerteanfald på grund af følelsesmæssige faktorer.

En af de forværrende faktorer er, at kvinder har en tendens til at være længere tid om at erkende symptomerne og gå til lægen. Det er almindeligt at forbinde træthed, muskelsmerter eller ubehag i maven med andre sygdomme uden at vide, at det er hjertet, der beder om hjælp.

Forebyggelse af hjertesygdomme hos kvinder

Kvinde hviler sig på græs

Det er vigtigt at passe på sit følelsesmæssige helbred og stressende situationer. Hos kvinder er de ofte årsag til mange hjertesygdomme.

Nedenstående vil vi også nævne nogle vaner, der ifølge videnskaben og generelt set bidrager til at forbedre en persons velvære. Hvis du lider af en specifik tilstand eller kronisk sygdom, er det bedst at konsultere en læge.

Tips til at forebygge hjertesygdomme hos kvinder

 • Spis frugt og grøntsager hver dag: Prøv at spise flere stykker frugt og grøntsager om dagen. Undgå grøntsager, der er færdigpakkede, da de er saltede. Et godt alternativ er at dampe grøntsager og servere dem med olivenolie.
 • Begræns dit saltforbrug, da det har vist sig at være kontraproduktivt for hjerte-kar-sundheden.
 • Korn – og endnu bedre, fuldkorn – især ris, hvede og rug – er afgørende for et godt helbred.
 • Nødder: Eksperter anbefaler et regelmæssigt forbrug af nødder, da de fremmer hjerte-kar-sundheden.
 • Spis mere fisk, og reducér dit forbrug af rødt kød: Sardiner, makrel, tun og laks indeholder sundt omega 3. Det er derfor tilrådeligt at reducere dit indtag af rødt kød og øge dit forbrug af denne type fisk.
 • Undgå at ryge, og reducér eller fjern forbruget af alkohol og sukkerholdige drikkevarer.
 • Prøv at spise fem måltider om dagen, en god morgenmad, en let aftensmad og undgå at snacke mellem måltiderne. Husk, at dette er generelle retningslinjer. Hvis du ønsker præcise retningslinjer for din kost, bør du kontakte en ernæringsekspert.
 • Hold øje med dit blodtryk.
 • Hold øje med dit blodsukkerniveau.
 • Motionér mindst en halv time om dagen: Det er WHO’s anbefaling i denne henseende.
 • Få regelmæssige lægeundersøgelser, især hvis du er overvægtig eller er ældre.
 • Pas på dit følelsesliv, og reducér stress og angst.

Til sidst vil vi gerne minde dig om, at dette er nøglepunkter for den generelle befolkning, og at dine behov kan variere alt efter din sundhedstilstand. Hvis du identificerer ubehag eller smerter i tide, kan du gå til lægen så hurtigt som muligt og forebygge større komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.