Sådan kan man gøre børn interesserede i museer

Det behøver ikke at være kedeligt at tage dit barn med på museum. Find ud af de bedste tips til at hjælpe dine børn med at nyde en anderledes og lærerig udflugt!
Sådan kan man gøre børn interesserede i museer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vil du gerne gøre dine børn interesserede i museer?

Så gå ikke glip af denne artikel! Her er nogle nyttige tips til at få de små til at nyde en lærerig og anderledes familieaktivitet!

Museer er steder med videnskab, kunst og viden, som hjælper selv de yngste børn med at opdage deres interesser. Flere og flere museer bliver interaktive for at tiltrække små børn med forskellige aktiviteter.

Hvorfor tage på museum med børn?

Far og søn på museum er eksempel på børn interesserede i museer

Et besøg på museum med børn kan være en aktivitet, som skaber bekymring og måske endda en smule frygt hos forældre og lærere, blot fordi nogle små børn lige fra begyndelsen lader til at “nægte” at nyde denne slags tur. “Det er kedeligt”, “der er ikke noget at lave her” og “det er en voksen-ting” er blot nogle af de ting, som børn kan sige.

Som forældre må vi dog ikke give op, for det kan være en sjov og unik oplevelse at tage på museum med børn! Museer er en perfekt mulighed for at lære for unge (og ikke så unge) medlemmer af familien. 

Det er altså muligt at nyde en fordybelse i et tema og opdage, at der er ting af udforske. Det er selvfølgelig nødvendigt at gøre børn interesserede i museer, hjælpe dem med at lære og mest af alt lade dem have det sjovt.

Lad os se på, hvordan du gør.

Vi anbefaler, at du også læser: 7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren

Sådan kan man gøre børn interesserede i museer

Her er nogle praktiske tips til at hjælpe dine børn med at blive lidt nysgerrige og ikke afvise denne familieaktivitet!

1. Vælg temaet for museet nøje

Det første trin til at gøre børn interesserede i museer er at vælge temaet for museet korrekt.

Hvis dit barn godt kan lide dinosaurer, hvad venter du så på? Besøg et museum for dinosaurer! Eller hvis deres tænder er ved at falde ud, og du skal på ferie i Madrid, hvorfor så ikke besøge tandfeens museum?

Tænk på, hvilke emner dine børn er interesseret i, og led efter et museum, der fokuserer på det. På den måde er det mere sandsynligt, at dit barn vil blive fascineret over besøget.

Nutildags er der mange museer, der er perfekte til at holder hyperaktive børn interesserede. Find ud af, om der er nogen i din by!

2. Du kan gøre børn interesserede i museer ved at snakke med dem

Familie snakker sammen

I mange tilfælde er børn ikke klar over formålet. Det kan blot være, fordi en ven har kommenteret på det. Tænk over det: Ved dit barn, hvad et museum er, og hvad de vil finde der? Hvis de aldrig har været afsted, så er det umuligt for dem at vide det!

Forklar dit barn, hvad de kan forvente på et museum, hvordan de bør opføre sig, og hvad de kan lave der.  Det er vigtigt at tale med dem, så de virkelig kan forstå, hvad aktiviteten handler om.

3. Del oplevelser med dem

Empati er ekstremt vigtigt i ethvert stadie i livet og især overfor dine børn. Fortæl dine børn om et tidspunkt, hvor du tog på museum, og prøv at vække deres interesse. Hvis dit barn har været på museum, og det var kedeligt, kan du dele en lignende oplevelse, du har haft, og så en anden en, hvor du havde det sjovt!

Ved at sætte dig selv i dine børns sko, hjælper du med at opbygge et stærkt forælder-barn forhold. De føler sig forstået, og vi får dem til at lytte til os og overveje vores meninger.

4. Forbered turen for at hjælpe med at gøre børn interesserede i museer

Interessen i museer afhænger meget af forberedelsen før ankomsten.

For at gøre det skal du tilbyde dit barn et par mulige museer, I kan besøge, og derefter fokusere på temaet. Det vil sige, hvis du tager på et museum for toge, så læs historier om dem, se en film med dem og opmuntr dem til at stille spørgsmål om emnet.

Du kan endda forberede aktiviteter til, når du er på museet:

  • Tag tegninger med af, hvad I kan se på museet, som barnet kan farvelægge.
  • Forbered spørgsmål om, hvad du vil se på museet.
  • Print et ark med malerier, toge, dinosaurer, eller hvad end I vil se på museet, så børnene kan markere, hvad de finder.

Kig rundt på museets hjemmeside. Mange tilbyder pjecer, der kan printes ud, med aktiviteter til børn, som kan gøre besøget sjovere.

5. Skab en oplevelse

Forældre kysser pige

Et besøg på museum behøver ikke at være en kort tur. Vi anbefaler faktisk, at du forbereder en hel oplevelse omkring det.

For eksempel kan I tage ud at spise et sted, tage på museet sammen og derefter tilbringe lidt tid på en legeplads. På den måde vil dine børn slappe af uden “presset” med at skulle på museum.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Crossfit øvelser til børn: Opdag fordelene

6. Drop forventningerne

Du skal ikke planlægge at bruge hele eftermiddagen på museum. Det er vigtigt, at dine børn føler sig tilpas, og når de ikke længere gør det, så er det bedre at tage hjem.

Husk på: Dine børns tilpashed og velbehag er det, der betyder mest.

7. Udforsk med en fuld mave og tom blære

Det kan synes åbenlyst, men dine børn vil nyde aktiviteten mere, hvis de ikke er sultne og ikke føler, at de skal på toilettet. Vær sikker på, at deres grundlæggende behov er mødt, før I går ind på museet, og mens I går rundt.

8. Vær tålmodig

Målet med denne tur er, at familien har det sjovt. Husk, at det er en ny oplevelse for dine børn, så vær tålmodig og gør dig klar til at svare på alle spørgsmål, fange deres opmærksomhed, når de begynder at kede sig, og hvile, hver gang de har brug for det.

Vi håber, vi har hjulpet med at skabe en interesse i museer hos dine børn. Prøv at gå på museum i din by med dine børn og nyd en lærerig aktivitet med familien!

Det kan interessere dig ...
Konsekvenser af for meget skærmtid til børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Konsekvenser af for meget skærmtid til børn

For meget skærmtid til børn kan have negative konsekvenser for udviklingen. Det kan påvirke indlæring og forhold. Hvor meget skærmtid har dine børn...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.