Kendetegnene ved en snæversynet person, og hvordan man bør håndtere dem

En snæversynet person er kendetegnet ved at være lukket over for enhver idé eller holdning, der adskiller sig fra deres egen.
Kendetegnene ved en snæversynet person, og hvordan man bør håndtere dem
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 18 oktober, 2023

“Nej’et” kommer først. Den ensporede, lukkede person har så altid en mening, der følger efter. Det er den slags holdning, en snæversynet person indtager. Han eller hun har ikke meget plads til at lytte til andres meninger eller til at ændre sine egne ideer. Lad os tage et kig på, hvordan det er at interagere med en person, der er snæversynet.

Hvordan er en snæversynet person?

Det er en person, der er kendetegnet ved ekstrem stivhed. Disse personer forbliver uforanderlige i deres meninger og adfærd, selv når beviser eller fakta viser, at det er en god idé at ændre mening.

De har en tendens til at lade sig lede af normen og stive regler, med en følelse af autoritet og respekt for det, der allerede er etableret. De er som regel næsten dogmatiske og har en tendens til ikke at stille spørgsmålstegn ved, hvad der skal gøres, men tager det som et parameter og følger det blindt. Derudover vil de altid have ret og kan være fordømmende.

Det er ofte svært at sameksistere med denne type personlighed, da de har en tendens til at placere sig selv i en rolle som moralsk overlegen. Men det er en fordel (i hvert fald til tider), at en snæversynet person sørger for at blive i sin komfortzone. Det indebærer en vis stabilitet og fravær af chok.

Men disse mennesker er også lukkede over for læring og nye oplevelser. Derfor er snæversynethed et tveægget sværd, da det forhindrer tilpasning. Forandringer opleves med stor angst og ubehag.

Det kan også være svært at føre dialog eller arbejde med denne type personlighed. De er kun i stand til at se situationer fra deres egen linse uden at inddrage andre variabler eller oplysninger.

Mand afviser kvindes argumenter og er eksempel på en snæversynet person
En snæversynet person lytter ikke til andre, så han/hun er ikke åben for nye meninger.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Grunde til, at nogle mennesker ikke indrømmer fejltagelser

Nogle kendetegn ved snæversynede mennesker

De vigtigste kendetegn ved en snæversynet person er følgende:

 • De er ikke i stand til at acceptere, at der er andre synspunkter eller meninger.
 • De har en tendens til kun at være opmærksomme på information, der bekræfter det, de allerede ved. Så når de bliver konfronteret med et argument, der modsiger det, de tror på, vil de altid forsøge at holde sig på den sikre side. Vi kan sige, at de er meget konservative i deres måde at se verden på, og at de ikke er gode til at tilpasse sig forandringer.
 • Selvom de kan se ud til at være meget selvsikre, afslører denne lukkethed nogle gange usikkerhed, fordi det ukendte inderst inde skaber frygt. Det er denne sikkerhed, der får dem til at føle sig godt tilpas og i stand til at være i kontrol.
 • De bliver ofte involveret eller deltager kun i samtaler med det formål at stille spørgsmål.
 • De føler sig ofte truet af andres meninger. Det er derfor, de er defensive.

“Den lukkede holdning er mere et tegn på en indre usikkerhed end på en dyb overbevisning.”

-Eric Hoffer, filosof-

Hvis du er en snæversynet person

Nogle anbefalinger, du skal huske på, hvis du erkender, at du har denne personlighedstype, er følgende:

 • Du skal først anerkende dig selv som en snæversynet person. Ved du ikke hvordan? Hvis du for eksempel oplever, at du har en tendens til at have mange meningsforskelle med folk, eller hvis du ofte hører, at du er meget lukket, kan du måske bruge disse tips til at udforske din situation.
 • Prøv ikke at tage enhver kommentar eller diskussion personligt. Det er ikke et angreb på dig. Der er bare en anden person, der tænker anderledes.
 • Prøv at lytte til, hvad den anden har at sige, uden at afbryde. Stil spørgsmål for at forstå, hvorfor han eller hun siger det, uden at inddrage ham eller hende i dine forklaringsmodeller. Når han eller hun taler, så lyt. Lad være med at tage forskud på det, du vil tilbagevise eller svare på.
 • Tænk over, hvor din rigide adfærd har ført dig hen. Tænk over, om resultaterne af din holdning bringer dig tættere på eller længere væk fra dine mål. Tænk også over, hvad det koster ikke at ændre mening før til sidst.
 • Afslutningsvis skal du holde op med at retfærdiggøre dig selv ved at sige: “Sådan er jeg bare.” Vi kan alle ændre os, hvis vi er villige til det.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Virkningerne af forældrenes afvisning på børn

Hvis du er nødt til at skabe bånd til en snæversynet person

Vælg, hvilke kampe du vil kæmpe, hvis du skaber bånd til en snæversynet person. Gør det ikke til dit mål at få nogen til at skifte mening. Tænk hellere på, hvad du har brug for til at løse jeres uoverensstemmelser, og spring resten over.

Når du henvender dig til den anden person, skal du ikke påpege hans eller hendes snæversynethed som et fast træk ved deres personlighed, men snarere ved deres adfærd eller opførsel.

Med andre ord skal du undgå sætninger som “du er snæversynet”, da de har en tendens til at lukke af for lytningen og skabe en trussel. Det er bedre at sige noget i retning af: “Det forekommer mig, at din måde at se denne sag på er en smule lukket.”

Pas på dine følelser. At tale med en person, der er lukket, udløser normalt en katarakt af følelser, hvis vi ikke håndterer dem.

Så det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvad du føler, og udtrykker det. Bortset fra det faktum, at folk kan have forskellige meninger, må du ikke tillade nogen at være respektløs over for dig. Vær tydelig omkring dine grænser.

Kvinder diskuterer
I samtaler bør du ikke påtvinge andre dit syn på tingene. Vær altid åben for at værdsætte andre meninger.

Der findes ikke én sandhed

I en samtale, hvor to personer mener, at deres sandhed er absolut, vil det være svært at nå til enighed. Sandheden er, at alle har deres egne overbevisninger og tanker, som er nuancerede i forhold til vores personlige erfaringer.

Derfor er det bedst ikke at tage noget for givet eller gå ud fra, at det er indlysende. Det betyder ikke nødvendigvis, at man er enig, men det betyder, at man lytter til og respekterer hinanden.

Som det sidste fører snæversynethed ikke kun til intellektuel forarmelse på grund af stivhed og lukkethed. Ofte fører det også til interpersonelle konflikter.

Måske er målet ikke det, men det, der modtages fra den anden side, har en tendens til at gå i den retning. Derfor er det vigtigt at huske på, at alle meninger bør værdsættes, også selvom vi ikke er enige i dem.

Det kan interessere dig ...
Kreativ visualisering: Hvad er det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kreativ visualisering: Hvad er det?

Kreativ visualisering er en kognitiv teknik, der kan hjælpe os med at nå mål. Læs med og find ud af, hvordan du praktiserer den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Concha, D., Ramírez, M. Á. B., Cuadra, I. G., Rovira, D. P., & Rodríguez, A. F. (2012). Sesgos cognitivos y su relación con el bienestar subjetivo. Salud & Sociedad3(2), 115-129.
 • Cortada de Kohan, N., & Macbeth, G. (2006). Los sesgos cognitivos en la toma de decisiones.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.