5 tips til udvikling af aktive lyttefærdigheder

Aktiv lytning er ikke bare at høre, det er meget mere end "baggrundsstøj", det er at være og give sig selv.
5 tips til udvikling af aktive lyttefærdigheder
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Aktive lyttefærdigheder er en af de vigtigste sociale og kommunikative færdigheder i alle relationer. Det handler om respekt og interesse. Desuden handler det om at være opmærksom, forsøge at forstå og give tilbagemeldinger.

Lige nu har mange mennesker svært ved at omsætte det i praksis på grund af distraktioner som mobiltelefoner og andre enheder. Heldigvis er det muligt at udvikle og styrke den for at bearbejde samtaler mere bevidst i enhver sammenhæng. Nedenstående beskriver vi 5 vigtige tips.

5 tips til udvikling af aktive lyttefærdigheder

Du fortæller nogen noget, og pludselig tager vedkommende sin mobiltelefon og begynder at besvare beskeder, mens han eller hun nikker og siger “aha”. Lyder denne situation bekendt for dig? Sikkert ja, for den gentager sig dagligt.

Mere end én gang i samtaler med dine bekendte er der noget, der dukker op og afbryder. Du står i en tilstand af forvirring over, om der bliver lyttet til dig, om du skal holde en pause, eller om du skal fortsætte med at fortælle. Dette er det modsatte af aktiv lytning.

De, der ved, hvordan man udøver denne form for lytning, har evnen til at lytte til sig selv. Det er en færdighed, der er forbundet med empati, som gør dem i stand til at værdsætte alle komponenterne i et budskab. Med dette er det muligt at forbedre enhver form for bånd ud over at styrke den følelsesmæssige intelligens og den personlige udvikling.

Hvad skal man gøre for at begynde at anvende det? Først og fremmest skal vi tage udgangspunkt i, at aktiv lytning ikke bare er at lytte til den anden person. Det handler om at fokusere på budskabet for at forstå og fortolke det. Lad os se på nogle strategier til at begynde at anvende det.

1. Fokusér og vær til stede

Undgå “du taler, jeg stryger, men jeg lytter til dig”. Aktiv lytning kræver, at du i et øjeblik suspenderer multitasking, koncentrerer dig og skaber kontakt med personen foran dig.

Det handler om at være til stede med dine fem sanser for at respektere historien og øjeblikket i stedet for at tænke på alle dine gøremål og på, hvad der venter dig i løbet af dagen.

2. Validér følelser og det, som den anden person føler

En dreng støtter sin ven og anvender aktive lyttefærdigheder

Det er afgørende, at din samtalepartner føler sig ledsaget og forstået. Nogle gange er du måske ikke enig i det, de siger, eller hvordan de opfører sig, men for at lytte aktivt behøver du ikke at være enig i alting. Prøv at erkende, at det, der sker med den anden person, er vigtigt for dig, og at du er til stede.

3. Ledsag dialogen

Selv om det ikke anbefales at afbryde, foreslås det at give tilbagemeldinger eller et signal om, at du lytter. Nogle gange kan dette gøres ved et kort udtryk eller ved at omformulere, forklare med andre ord, hvad personen lige har sagt, eller bede om flere oplysninger, hvis noget ikke er klart.

4. Vær opmærksom på, hvad personen siger og gør

Når du deltager i en samtale, bør du ikke kun registrere et verbalt indholdsniveau, men også en følelsesmæssig tone. I den forstand kan du ud fra aktive lyttefærdigheder give svar på begge dele.

Måske forsøger samtalepartneren at tie stille eller “give en logisk orden” gennem sine ord, men hans/hendes gestik og kropsholdning afslører ham/hende. For din del er det vigtigt, at du kan give et svar, der passer til omstændighederne og til det, som den anden person har brug for.

5. Vær udhvilet

Måske virker det indlysende at nævne det, men nogle gange glemmer man, at man for at føre en samtale skal være både mentalt og fysisk forberedt. Det er meget svært at følge tråden i en samtale, hvis maven rumler af sult, eller hvis man ikke har sovet natten før.

Ting, du skal undgå, når du udvikler aktive lyttefærdigheder

Aktiv lytning er en færdighed og kræver derfor øvelse. Nogle af de mest almindelige faldgruber, der opstår – og som du bør undgå – er anført nedenstående.

Undgå tankelæsning

Mange gange er der, mens den anden person taler, en tendens til at afbryde vedkommende for at færdiggøre hans/hendes sætninger eller fortolke, hvad han/hun forsøger at forklare eller tænker. Denne holdning er i modstrid med aktive lyttefærdigheder, da den koncentrerer sig om andre aspekter, men ikke om det, der bliver sagt.

Noget lignende sker, når du lader dig rive med af visse oplysninger (fordomme) for at forsøge at tilpasse det, du hører, til en forudfattet idé. Det vil sige, når du udelader visse detaljer for at bekræfte noget, du tidligere har troet.

Undgå at være selvrefererende hele tiden

Nogle gange lytter du aktivt, men der foregår en samtale på et dobbelt niveau. På den ene side det, som nogen fortæller dig. På den anden side dine egne erfaringer, der får dig til at sammenligne den andens situation med din egen.

For at lytte er det også vigtigt at holde en pause med dine referencer til, hvad du selv ville gøre. “Det skete for mig, at…” eller “Det, jeg ville gøre, er…” er nogle almindelige sætninger. Når dine egne anekdoter eller historier er blevet hovedpersonerne, har du fjernet dig fra aktiv og respektfuld lytning.

Undgå meninger eller vurderinger, når du øver dig i aktive lyttefærdigheder

Nogle gange er det blot et spørgsmål om at lytte og være opmærksom, i stedet for at danne sig en mening og påtvinge den. Hvis du er opmærksom på samtalens indhold, vil du vide, om det er nødvendigt at komme med et forslag. Men du bør ikke tænke over det på forhånd og komme med det i utide.

Undgå at afbryde lytningen, fordi et emne er uinteressant eller svært

Mange gange vandrer tankerne af sted, fordi du ikke forstår historien. I det tilfælde er det bedre at bede om oplysninger og præcisere, at du har problemer, end at lade som om du forstår. Det er også en fejltagelse kun at være opmærksom på detaljerne og gå glip af hovedpointen.

Karakteristika ved aktive lyttefærdigheder

Kvinde trøster mand

At sætte sig i den andens sted er grundlæggende for god aktiv lytning.

Aktiv lytning er ikke bare at høre, det er meget mere end “baggrundsstøj”, det er at være og give sig selv. Nogle af de vigtigste kendetegn er:

 • Det indebærer at være opmærksom, at indgå i en dialog og vise ægte interesse. Det indebærer at fjerne og undgå distraktioner af alle slags. Det betyder heller ikke, at man kun skal være opmærksom på mennesker hele tiden. Man skal blot være opmærksom på det og være i stand til at følge med.
 • Ikke nok med det, men det kræver også, at du er villig til at være tålmodig og respektere personens tid til at udtrykke sig og dele det, der sker for vedkommende.
 • Aktive lyttefærdigheder handler ikke kun om den verbale komponent, men også om dens nonverbale korrelat. Nogle gange er det endnu vigtigere at forstærke, at man faktisk lytter. Du kan f.eks. lade nogen vide, at du følger med i samtalen ved at bruge udtryk eller fagter, der giver en følelsesmæssig tone til dit svar (rynke panden, holde blikket fast, hæve øjenbrynene, en vis kropsbevægelse osv.)
 • Det handler også om at skabe et klima baseret på tillid og støtte for at tilskynde den anden person til at føle sig tryg og have lyst til at udtrykke sig.

I dag er aktive lyttefærdigheder en udfordring

Aktive lyttefærdigheder er en evne, der bliver bedre med øvelse. I vores tid er den imidlertid i stigende grad modarbejdet af de konstante stimuli.

Der er intet mere behageligt end en samtale, hvor man føler sig forstået og støttet. Det er vigtigt at lære at lytte, ikke kun for at styrke interpersonelle relationer, men også for at lære af andre og undgå misforståelser.

Aktiv lytning er en central komponent i følelsesmæssig intelligens. At satse på at udøve den er også at blive mere respektfuld og empatisk i relationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gadacz, T. R. (2003). A changing culture in interpersonal and communication skills. The
  American Surgeon, 69(6), 453-458.
 • Codina Jiménez, Alexis (2004). Saber escuchar. Un intangible valioso. Intangible Capital, (3), .[fecha de Consulta 2 de Junio de 2021]. ISSN: 2014-3214. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=54900303.
 • Tennant K, Long A, Toney-Butler TJ. Active Listening. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442015/
 • Subiela García José Antonio, Abellón Ruiz Juan, Celdrán Baños Ana Isabel, Manzanares Lázaro José Ángel, Satorres Ramis Bárbara. La importancia de la Escucha Activa en la intervención Enfermera. Enferm. glob. [Internet]. 2014 Abr [citado 2023 Ene 04] ; 13( 34 ): 276-292. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412014000200013&lng=es.
 • Kawamichi H, Yoshihara K, Sasaki AT, Sugawara SK, Tanabe HC, Shinohara R, Sugisawa Y, Tokutake K, Mochizuki Y, Anme T, Sadato N. Perceiving active listening activates the reward system and improves the impression of relevant experiences. Soc Neurosci. 2015;10(1):16-26. doi: 10.1080/17470919.2014.954732. Epub 2014 Sep 4. PMID: 25188354; PMCID: PMC4270393.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.