Krystalbrød: Hvad det er, og hvordan man laver det

Dette krystalbrød er en variation af de klassiske versioner. Det er fantastisk med olivenolie, ost eller endda nogle typer pølser. Prøv det!
Krystalbrød: Hvad det er, og hvordan man laver det
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Krystalbrød er en type mad, der har særlige egenskaber. For det første skiller det sig ud for sin hydrering, da du har brug for ca. 10 dl vand per 5 dl mel. På denne måde får du en tynd og sprød skorpe.

Her skal vi lære dig at lave krystalbrød på en enkel måde. Dette produkt er fantastisk til sandwich og toast. Det smager og dufter også godt og vil helt sikkert behage hele familien!

Karaktertræk for krystalbrød

Som vi har nævnt, har krystalbrød en anden struktur end andre typer brød. Det har altid et knasende præg på ydersiden og en blød struktur på indersiden. Dette gør det perfekt til at spise med ost og med produkter som skinke og olivenolie.

Brug af olivenolie som tilbehør giver det masser af ernæringsmæssige egenskaber. Denne ingrediens har omega-3 fedtsyrer, der kan hjælpe med at holde betændelse under kontrol. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet International Immunology viser dette.

På den anden side skal vi nævne, at brug af pølser undertiden kan have visse risici. Nitritter er almindelige konserveringsmidler i pølser. Disse stoffer har vist sig at øge risikoen for at udvikle nogle kræftformer, når de indtages regelmæssigt.

Vi taler om et produkt, der har uopløselig kostfiber. Det hjælper med at gøre afføringen mere fast. Faktisk er et regelmæssigt indtag af dem forbundet med en lavere risiko for forstoppelse, ifølge forskning i tidsskriftet Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Olivenolie dryppede på brød

Opskrift på krystalbrød

Vi lærer dig, hvordan du forbereder krystalbrød på en enkel måde, hvilket sikrer et lækkert resultat. Her er opskriften:

Ingredienser

  • 10 dl vand
  • 5 dl mel
  • 1 1/2 teskefuld salt
  • 1 spiseskefuld gær

Du kan også være interesseret i: To opskrifter på brød med lavt kulhydratindhold

Instrukser

Nøglen til succes ligger i at forberede dejen, som er lidt vanskelig at arbejde med. Af denne grund er det bedst at bruge en røremaskine med en dejkrog.

Kom melet i en skål, og tilsæt vandet lidt efter lidt. Start først med 1 dl vand og start maskinen. Efter et par minutter tilsættes yderligere 1 dl uden at stoppe maskinen.

Over tid vil det danne en glat blanding. Når det er helt blandet, tilsættes resten af vandet, indtil det danner en klæbrig masse.

Derefter skal du tilføje saltet og fortsætte æltning. Til sidst tilsættes gæren, og maskinen holdes i gang et par minutter til for at integrere det hele. Du kan øge hastigheden på dette tidspunkt for at opnå et bedre resultat.

Ælt dejen og lad den hvile

Når maskinen er færdig, skal du placere dejen på en overflade med mel. Ælt den derefter godt og fold den i fire stykker.

Dæk dejen med et viskestykke, og lad det hvile i 30 minutter. Ælt derefter dejen og lad den hvile igen. Gør dette i alt tre gange.

Når du har gjort det, skal du placere dejen i en skål smurt med ekstra jomfru olivenolie. Dæk det derefter med husholdningsfilm og lad det hæve et mørkt og tørt sted ved stuetemperatur, indtil det fordobles i størrelse.

Mel i en skål

Bagning

Når brøddejen er hævet, skal du lægge den tilbage på bordpladen for at lade den hvile uden at frigive den gas, den har opbevaret inde. Det er vigtigt at drysse mel på over overfladen for at forhindre, at det klæber fast.

Stræk derefter dejen let ud i et rektangel, men uden at tvinge den for at forhindre, at den går i stykker. Når den er tynd, skal du skære den i ens portioner og lægge dem på en bageplade.

Forvarm ovnen til 230° C. Mens det varmer op, skal du dække dejen med et viskestykke. Når ovnen er klar, skal du bage brødet i ca. 25 minutter, indtil ydersiden er tør og sprød.

Prøv at lave krystalbrød

Som du kan se, kan det være vanskeligt at lave krystalbrød. For at lave det perfekt anbefaler vi, at du følger opskriften trin for trin uden at forhaste dig. På denne måde får du et fremragende produkt, der passer til forskellige ingredienser for at lave perfekte sandwich.

Det kan interessere dig ...
To opskrifter på brød med lavt kulhydratindhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
To opskrifter på brød med lavt kulhydratindhold

Brød med lavt kulhydratindhold kan laves med andre typer mel end mel fra korn. Det kan for eksempel være mandelmel. Få to opskrifter her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Zhang FX, Miao Y, Ruan JG, Meng SP, Dong JD, Yin H, Huang Y, Chen FR, Wang ZC, Lai YF. Association Between Nitrite and Nitrate Intake and Risk of Gastric Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Mar 9;25:1788-1799. doi: 10.12659/MSM.914621. PMID: 30850575; PMCID: PMC6420797.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.