Mundskyl: Typer, karakteristika og bivirkninger

Mundskyl som et supplement til mundhygiejne giver mange fordele for munden. Vi fortæller dig her om egenskaberne, de forskellige typer og bivirkningerne ved disse produkter.
Mundskyl: Typer, karakteristika og bivirkninger
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 24 november, 2022

Brugen af mundskyl som en del af en mundhygiejnerutine er almindelig hos mange mennesker. Når man afslutter tandbørstningen med at skylle med disse produkter, giver det en fornemmelse af en renere og friskere mund.

Under alle omstændigheder skal du vide, at der findes et stort udvalg af disse produkter på markedet. Selv din tandlæge kan angive brugen af en bestemt mundskyllevæske for at forebygge eller behandle et mundproblem.

Selv om disse produkter er sikre, hvis de bruges korrekt, er der stadig mulighed for nogle bivirkninger. Læs videre for at lære alt, hvad du behøver at vide om de forskellige typer mundskyl her!

Hvad er mundskyl?

Mundskyl er en flydende opløsning, der gurgles i munden i et stykke tid for at rense de orale strukturer. Ved at bade tænder, tandkød, tunge og andre slimhinder i dette produkt hjælper man med at fremme mundhygiejnen.

Mundskyllemidler bidrager til mundhygiejne ved at fremme eliminering af bakterier og bekæmpe bakteriel plak. Desuden efterlader de en frisk ånde, fugter mundvævet og mindsker ubehag i munden.

De ingredienser, der anvendes i mundskyllevæske, varierer fra mærke til mærke og giver dem forskellige egenskaber. Således kan der findes mundskyl, der forebygger huller, behandler tandkødsbetændelse eller endda bleger tænderne.

Vigtigheden af mundskyl

Mundskyl er et supplement til mundhygiejne for at gøre den mere komplet og effektiv. Det erstatter under ingen omstændigheder tandbørstning og tandtråd, men forstærker dem snarere.

Da det er en væske, der bevæger sig i munden, når mundskyllevæske ud til svært tilgængelige områder, hvor tandbørsten og tandtråden ikke kan nå. Takket være sin virkning reducerer den således spredningen af mikroorganismer og dannelsen og ophobningen af bakteriel plak.

Dette er med til at forebygge flere tandsygdomme, som mundbakterier er involveret i, såsom caries og gingivitis. Det frisker også ånden op og kan forbedre nogle tilfælde af halitosis.

Typer af mundskyl

De fleste mundskyllevand hjælper med at reducere antallet af bakterier i munden og forebygge sygdomme i mundhulen. Der findes dog også mange typer mundskyllevand, som bruges i bestemte situationer.

Det er muligt at finde et stort udbud og udvalg af disse produkter på markedet, som normalt er i håndkøb. Det kan være en stor hjælp at kende forskellene og egenskaberne ved de enkelte typer, når man leder efter den rigtige.

Når man skal vælge den rigtige, er det bedst at konsultere en tandlæge for at vælge den mundskyllevæske, der passer bedst til de individuelle behov i munden. I denne artikel tager vi et kig på de forskellige typer mundskyllevæske, og hvornår det anbefales at bruge dem.

Kvinde bruger mundskyl

Almindelig mundskyl

Dette er den mest grundlæggende og almindelige mundskyl på markedet, da de aktive ingredienser svarer til dem i de mest almindelige typer tandpasta. Denne væske fjerner bakterier og madrester fra munden og efterlader en frisk fornemmelse.

På grund af dens fluoridindhold giver den en lille beskyttelse mod huller. De fås i forskellige smagsvarianter, og nogle indeholder alkohol.

Anti-plak eller antiseptisk mundskyl

De aktive ingredienser i denne type mundskyl gør den meget effektiv til at reducere bakteriel plak i munden. Ofte anvendes det antiseptiske klorhexidin-digluconat, men det kombineres undertiden med andre ingredienser som f.eks. phenoler, povidon-jod, metalsalte eller æteriske olier.

Det er de typer mundskyllevand, der er ideelle til behandling af gingivitis og parodontitis. De kan også være nyttige efter implantatindsættelse eller anden oral kirurgi, da de reducerer risikoen for infektion og fremmer vævshelingen.

I tilfælde af sår i munden kan antiseptisk mundskyl mindske ubehaget og fremskynde helingen.

Fluoridmundskyl

Dette er en type mundskyl, der indeholder en højere koncentration af fluorid end de typer, der almindeligvis anvendes. Derfor er den i stand til at beskytte tandemaljen, forebygge huller og endda vende de tidlige stadier af sygdommen.

Disse typer fluoridmundskyllevand er nyttige for voksne og børn, der er i høj risiko for at udvikle huller. Tandlæger bør være dem, der ordinerer denne type mundskyllevand og angiver den korrekte måde at bruge dem på. Tandlægen bør også angive hyppigheden og tidspunktet for brugen af produktet.

Mundskyl mod mundtørhed

Patienter, der lider af xerostomi eller mundtørhed, skal bruge en type, der er i stand til at smøre deres mundvæv. Desuden reducerer denne type produkt følelsen af mundtørhed og forebygger problemer i forbindelse med mundtørhed, såsom plakopbygning og mundinfektioner.

De fleste af disse produkter kombinerer mineraler, fluorid og E-vitamin.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du fjerne tandsten naturligt fra dine tænder

Mundskyl til specifikke anvendelser

Der findes mundskyl, som har specifikke funktioner og er indiceret i bestemte situationer:

 • Før kirurgi: Din tandlæge kan anbefale brug af en mundskyllevæske med hexetidin eller klorhexidin før en operation, især før parodontal kirurgi. Disse ingredienser med antiseptisk, antibakteriel og svampedræbende virkning mindsker risikoen for komplikationer efter operationen.
 • Til ortodontiske patienter: Dette er en type mundskyl, der forbedrer tandhygiejnen og giver ekstra beskyttelse til patienter med bøjle.
 • Til tandproteser: Det er alkoholfri mundskyl, der styrker tandkødet og slimhinderne hos patienter med proteser.
 • Til styrkelse af tandblegning: Din tandlæge kan angive brugen af en mundskyllevæske med lave doser af ophelbredende peroxider efter en tandblegningsbehandling. Hvis du bruger produktet fra tid til anden, vil det forlænge de opnåede resultater.
 • Ved følsomhed: For personer, der oplever tandfølsomhed, kan det være nyttigt at bruge en mundskyllevæske, der indeholder kaliumnitrat. Det anbefales dog ikke at bruge det i mere end 2 eller 3 uger.

Karakteristika for mundskyl

Mundskyl er kendetegnet som en flydende opløsning, der er i stand til at fjerne madrester, bakterier og bakteriel plak, der er ophobet i munden. Tilføjelsen af specifikke ingredienser giver mulighed for et bredt udvalg til behandling og løsning af specifikke problemer.

Et andet karakteristisk aspekt er, at de er lette at bruge, så de kan bruges af både voksne og børn, der ved, hvordan man spytter ud. Det anbefales dog ikke at bruge dem til børn under 6 år.

Det er heller ikke tilrådeligt at bruge disse produkter til personer, der har et svækket immunsystem, eller som gennemgår kemoterapi. Selv om håndteringen er enkel, er det altid tilrådeligt at læse producentens anvisninger.

Generelt anbefales det, medmindre tandlægen anviser andet, at produktet anvendes efter tandbørstning og brug af tandtråd. Placér produktet i den dertil beregnede hætte og kom den i munden.

Væsken holdes inde i mundhulen ved at lave bevægelser, der gør det muligt for væsken at nå alle strukturer i munden. Efter ca. et minut spyttes den ud, og der må ikke skylles igen eller spises eller drikkes i mindst en halv time efter brug.

Med disse enkle trin. er det muligt at beskytte mundhulen, reducere bakteriel plak og få frisk ånde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du rense tungen korrekt: Tips og tricks

Mulige bivirkninger

Nogle komponenter i mundskyl kan give anledning til disse bivirkninger:

 • Irritation af slimhinderne: Dette gælder især for de typer mundskyllevand, der indeholder alkohol eller natriumlaurylsulfat (SLS), som kan irritere mundslimhinderne. De bør undgås, hvis der er ikke-helende læsioner eller mundsår.
 • Tandpletter: Nogle antiseptiske midler i mundskyllevand kan give pletter på tænder og slimhinder, hvis de anvendes i længere tid. Derfor er det vigtigt at følge tandlægens anvisninger for at undgå denne uønskede virkning, især når man bruger en mundskyllevæske, der indeholder klorhexidin, hexetidiner eller peroxider.
 • Maveproblemer: Indtagelse af små mængder mundskyllevæske kan forårsage halsbrand, kolik eller diarré.
 • Allergier: Ingredienser i mundskyllevæske kan forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Dette forårsager hævelse af læber og tandkød, svie, udslæt eller åndedrætsbesvær. I sådanne tilfælde er det vigtigt at afbryde brugen og konsultere en læge for at behandle den allergiske tilstand. Hvis der er en historie med intolerance over for xylitol, flomentol eller SLS, bør etiketterne tjekkes for at undgå produkter, der indeholder dem.
 • Mundtørhed: Selv om der findes flere typer mundskyl til forbedring af mundtørhed, kan de, der indeholder alkohol, forværre situationen.
 • Brændende fornemmelse eller smerter ved brug: Nogle personer rapporterer om en prikkende, brændende eller smertefuld fornemmelse, når mundskyllevæske, der indeholder alkohol, gurgles.
 • Eliminering af det sunde mundmikrobiom: Hvis man hyppigt bruger en meget stærk antiseptisk mundskyllevæske, kan man fjerne gavnlige bakterier i munden.
 • Øget risiko for kræft: Nogle syntetiske ingredienser, der anvendes ved fremstillingen af visse typer mundskyllevæske, er blevet forbundet med øget kræftrisiko, f.eks. triclosan. Brugen af dem bør begrænses til situationer, som tandlægen anser for hensigtsmæssige.
Kvinde med meget tørre læber

Tegn, der tyder på overforbrug

Brugen af mundskyllevand ordineret af tandlægen bør være baseret på tandlægens anvisninger. I tilfælde af mundskyllevand i håndkøb anbefales det ikke at bruge det mere end en eller to gange om dagen.

Der er dog folk, der kan lide følelsen af en ren mund og frisk ånde, som disse produkter giver, og som bruger dem flere gange om dagen. Overdreven brug af mundskyl kan føre til forskellige bivirkninger:

 • Blødende tandkød ved brug af mundskyllemiddel.
 • Vedvarende aftøse sår.
 • Tør mund.
 • Smerter eller følsomhed i munden efter brug af produktet eller ved tandbørstning.
 • Pletter på tænderne.

En allieret i mundpleje, når den bruges ansvarligt

Mundskyl er en fantastisk allieret, når det gælder mundpleje. Det er et supplement til tandbørstning og tandtråd, som hjælper med at nå steder, som børster og tandtråd ikke kan nå.

Det skal dog bruges ansvarligt. Hvis du rådfører dig med din tandlæge om det bedste produkt til din mund og bruger det efter tandlægens anbefalinger, kan du forebygge komplikationer og sikre, at du får mest muligt ud af dette produkt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
 • Leyva Bahena, S., Badillo Alvíter, G., Reyes Ríos, R., & Campos Hernández, E. (2016). Efectividad antimicrobiana de cuatro enjuagues bucales. Tlamati Sabiduría.
 • Alemán, L. F. J., Guerrero, J. C. H., Farfán, M. D. J., & Salgado, A. L. (2011). Determinación a corto plazo de la efectividad y sustentabilidad de tres enjuagues bucales comerciales ante la halitosis. Revista odontológica mexicana15(4), 219-223.
 • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
 • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
 • Feldmuth Gonzales, H. J. (2021). Actividad antibacteriana del aceite esencial de eucaliptus globulus en comparación con gluconato de clorhexidina al 0.12% en la inhibición de porphyromona gingivalis in vitro.
 • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
 • Roncal-Espinoza, R. J., & Tay-Chu-Jon, L. Y. (2018). Aclaramiento dental con enjuagues de libre venta que contienen peróxido de hidrógeno. International journal of odontostomatology12(2), 121-124.
 • Cantos, V., & Steward, I. (2021). Diferencias clínicas en el tratamiento periodontal con y sin el uso de clorhexidina. Revisión sistemática.
 • López, M. D. L. C. T., Álvarez, M. D., & Morales, A. A. (2017). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en; la estomatología. Gaceta Médica Espirituana11(1), 8.
 • Shrestha, P., Zhang, Y., Chen, W. J., & Wong, T. Y. (2020). Triclosan: antimicrobial mechanisms, antibiotics interactions, clinical applications, and human health. Journal of Environmental Science and Health, Part C38(3), 245-268.
 • Sánchez-Bernal, J., Conejero, C., & Conejero, R. (2020). Aftosis oral recidivante. Actas Dermo-Sifiliográficas111(6), 471-480.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.