Kropsneutralitet: Hvad er denne tendens?

Målet med kropsneutralitet er at acceptere dit fysiske udseende uden at tvinge dig selv til at elske det. Denne tendens skaber balance mellem kropspositivitet og negativitet.
Kropsneutralitet: Hvad er denne tendens?

Sidste ændring: 25 september, 2022

Kropsneutralitet åbner døren til visualisering og godkendelse af den fysiske krop i dens fulde virkelighed uden at søge efter perfektionisme. Det er en tendens, der opfordrer til social inklusion og fremhæver ægte skønhed.

Denne bevægelse fremmer den neutrale behandling af kroppen uden at stigmatisere, rose eller straffe den. Den foreslår at elske sig selv frem for alt og at helbrede forholdet til sig selv. Det er et forhold, der kan påvirke ens opfattelse af kroppen.

Det handler ikke om altid at føle sig godt tilpas i forhold til sin fysik, men om at fjerne det pres, der omgiver vores kroppe, og som udløser konsekvenser for både vores fysiske og mentale sundhed. Find ud af, hvad tendensen ellers indebærer i denne artikel.

Hvad handler kropsneutralitet om?

Kropsneutralitet henviser til en bevægelse, der accepterer virkelige kroppe frem for ideelle kroppe. Essensen af denne tendens er at antage et billede, som det er, uden forpligtelsen til at elske det fuldstændigt.

Det går ikke hånd i hånd med kropspositivitet, da det dette trossystem faktisk finder det giftigt at tvinge sig selv til at elske sin krop.

Tværtimod er det en ikke-fordømmende værdsættelse af kroppen, der gør det muligt for os at elske eller ikke lide vores fysiske udseende fra tid til anden. Det vigtigste mål er at slippe af med angst og forventninger til vores udseende.

Kropsbilledet er det, du tænker og føler om din krop eller dit fysiske udseende. Hvis dit kropsbillede er positivt, er der en større tilbøjelighed til at have et godt mentalt helbred.

Negative kropsbilleder har derimod skadelige virkninger som f.eks. depression, spiseforstyrrelser og fysiske og mentale sundhedsproblemer.

I en artikelfra University of Monterrey bemærkes det faktisk, at negative følelser om kroppen udløses af eksponering for de fysiske idealer, som samfundet fremmer. Formålet med kropsneutralitet er at sætte en stopper for disse skadelige paradigmer.

Kvinde i undertøj måler sin talje

Kropsneutralitet handler ikke om at tvinge dig til at elske din krop, som den er, men handler i stedet om at invitere os til at normalisere de aspekter, som vi ikke altid kan lide, eller som måske ikke traditionelt betragtes som smukke.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Selfies og psykiske lidelser: Hvordan er de forbundet?

Mantraer, der anbefales indenfor kropsneutralitet

Kropsneutralitet er baseret på selvkærlighed. Den foreslår, at man ikke omtaler kroppen på negative måder, hvilket er en almindelig praksis, der også er kendt som body shaming. Det er også en tendens, der virker til at afværge følelser af fiasko og frustration, der kommer af ikke at kunne lide den måde, man ser ud på.

Kernen i kropsneutralitet er forskellige mantraer eller bekræftelser:

  • “Jeg er mere end mit udseende.”
  • “Min værdi afhænger ikke af mit udseende.”
  • “Mit udseende ændrer sig naturligt i løbet af mit liv.”
  • “Jeg er værdig til at blive elsket og accepteret af andre grunde end min krop.”
  • “Mit udseende er blot en facet, der supplerer den, jeg er.”
  • “Jeg kan være lykkelig på mange måder, som ikke involverer den måde, min krop ser ud på.”
  • “Nogle gange føler jeg mig mere attraktiv og andre gange mindre attraktiv. Og det er okay.”

Det er helt normalt, at der er dage, hvor du kan observere dine kropskomplekser mere nøje. Men disse møder er en del af virkeligheden, og ved at læne dig op ad selvkærligheden afbalancerer du de negative tanker til fordel for selvværd.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan man forbedre sit selvværd i 9 trin

Er kropsneutralitet og kropspositivitet det samme?

Begge bevægelser er imod skadelige skønhedsstandarder, går ind for kropsdiversitet og sigter mod at befri os fra den stereotype eksponering, der hovedsageligt drives af sociale medier. Der er dog markante forskelle mellem tendenserne.

Magasinet Body Image påpeger, at kropspositivitet udfordrer mediernes urealistiske skønhedsstandarder ved at fremme og acceptere forskellige kropsstørrelser og udseende.

Detaljen er, at tendensen fokuserer på altid at acceptere dyder og fejl frem for alt. I modsætning hertil handler begrebet kropsneutralitet, i stedet for at tvinge dig til at elske dit udseende, blot om at slutte fred med din krop, ifølge en artikel i The Guardian.

Det er vigtigt for personen at gøre sig klart, at deres fysik aldrig bør påvirke deres følelser, og at de bør stræbe efter at acceptere deres krop, som den er, uden at ønske at ændre den.

Disse to former for inklusion fokuserer begge på forskellige perspektiver på tolerance over for kroppen.

Hvad sker der, når man ikke accepterer sit kropsbillede?

At misbillige sit udseende kan udløse en masse frustrationer, fordi man konstant føler sig presset til at opfylde andres forventninger. Når det gælder mental sundhed, forudsætter kropsneutralitet, at det er okay at leve med kropslige ufuldkommenheder. Livet handler ikke om at udfylde hullerne.

Kropsbevidste mennesker er tilbøjelige til at lide af følelsesmæssige forstyrrelser. Faktisk påpeger forskning udviklet af Psychology Writings på, at lavt selvværd, høje angstniveauer, depression og kropsutilfredshed er relateret til at være optaget af vægt og mål.

Depression er en anden konsekvens, der undertiden er forbundet med kropsbilledet. Faktisk fremhæver et kapitel i bogen Body Image and Depression, at mennesker med depression ofte har et lavt energiniveau, oplever ubehag i social interaktion, ønsker ikke at mærke deres krop og reflekterer vedvarende over, hvordan de bliver set af andre.

For at gøre en ende på denne almindelige og skadelige selvvurdering er tusindvis af tilhængere begyndt at fremme kropsneutralitet.

Trist kvinde sidder på gulv

Hvis vi ikke accepterer vores kropsbillede, kan det føre til tilstande af depression og angst.

Hvornår skal man bede om professionel hjælp?

Hvis du ikke identificerer dig med nogen af de strømninger, der fremmer kropsaccept, og du tværtimod har et ubehageligt indtryk af din krop, er det vigtigt at bede om professionel hjælp.

Der findes en psykisk sygdom kaldet kropsdysmorfi, der af Mayo Clinic beskrives som manglende evne til at holde op med at tænke på en eller flere fejl i udseendet, selv om det er mindre detaljer, som andre ikke opfatter. Denne tilstand kan behandles med kognitiv adfærdsterapi og i nogle tilfælde med medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.