Kuldegysninger uden feber: Symptomer, årsager og behandling

Har du anfald af kuldegysninger uden feber? Vi fortæller dig, hvad der kan ligge bag det, og hvad du kan gøre ved det.
Kuldegysninger uden feber: Symptomer, årsager og behandling
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 04 oktober, 2022

Vi forbinder normalt kuldegysninger med smitteprocesser (virus og bakterier). Derfor er de fleste episoder ledsaget af feber. I virkeligheden er kuldegysninger en mekanisme fra kroppen til at varme op, da “vibrationerne” i musklerne øger den indre temperatur. Med dette in mente, hvad ligger der så bag kuldegysninger uden feber?

Disse typer af episoder kan helt sikkert overraske mange mennesker, især dem, der er vant til at opleve dem i forbindelse med feber.

Selv om tilfælde af denne type generelt er godartede, bør du være opmærksom på andre symptomer, da de kan være tegn på en underliggende lidelse. Vi fortæller dig alt, hvad du bør vide om kuldegysninger uden feber i denne artikel.

Symptomer på kuldegysninger uden feber

Eksperter definerer kuldegysninger som en form for “følsomhed i opfattelsen af kulde ledsaget af ufrivillige rystelser”. Oplevelsen kan vare fra et par minutter til flere timer og i nogle tilfælde strække sig over flere dage (og manifesterer sig gennem forskellige episoder i løbet af denne tid). Symptomerne på kuldegysninger uden feber er som følger:

 • En øget kuldefornemmelse uanset omgivelsestemperaturen.
 • Gåsehud.
 • Ufrivillige muskelrystelser.
 • Svaghed eller træthed.
 • Bide tænderne sammen (et resultat af muskelrystelser).
 • Svedtendens.
 • Svimmelhed.
 • Kvalme.
 • Ildebefindende.
 • Døsighed eller sløvhed.

Selv om du kan manifestere disse tegn, udvikler kuldegysninger uden feber sig normalt uafhængigt af dem. Koldsved er et meget almindeligt symptom, så det kan forstærke episoderne yderligere og dermed skabe en sneboldeffekt (den kolde sved får dig til at ryste mere).

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 midler til at sænke feber uden brug af medicin

De fleste af disse tilstande er godartede, så hvis der opstår symptomer, vil de være milde eller moderate i intensitet. I alvorlige tilfælde kan du opleve besvimelse, ændret bevidsthed, blålig farvning af hud og læber (cyanose) og åndenød. Det hele afhænger af den underliggende tilstand, der forårsager rystelserne.

Årsagerne til kuldegysninger uden feber

I teorien er der hundrede tilstande, der kan ligge bag kuldegysninger uden feber. I praksis er nogle forklaringer mere almindelige end andre. Da det ikke er muligt at gennemgå alle de tilstande, der kan forårsage episoder af denne type, vil vi fortælle dig om nogle af de mest almindelige.

1. Eksponering for kulde

Mand fryser, hvilket er en gængs årsag til kuldegysninger uden feber

Det simple faktum at blive udsat for lave temperaturer kan forårsage ufrivillige rystelser. Dette er en intern temperaturreguleringsmekanisme.

Den mest almindelige forklaring på rystelser af denne type er eksponering for et fald i den omgivende temperatur. Hvis du har været i en pool, på stranden, på et åbent sted med snestorm for et par timer siden (og så videre), vil din krop begynde at ryste for at varme sig selv.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 tips til at holde en baby varm på kolde nætter

Du kan også manifestere det, når du har vådt tøj på, udsætter dig selv for regn eller træder på et meget koldt eller vådt underlag uden sko. Rysten er en naturlig og automatisk mekanisme til at skabe indre friktion. Ved at skabe friktion skabes der varme, ligesom det sker, når man gnider håndfladerne mod hinanden.

2. Kroppens reaktion på længerevarende aktiviteter

Rystelser kan også være en bivirkning ved længerevarende aktiviteter. Cykling eller løb kan udløse rystelser, når kroppen presses til det yderste, eller når det foregår på regnvejrsdage eller i kolde temperaturer.

Fysisk aktivitet ændrer kropstemperaturen. Den stiger normalt, så kroppen begynder at producere sved for at regulere den. Når du afslutter træning bestående af en eller flere timers intens aktivitet, kan temperaturen falde drastisk, hvilket får kroppen til at producere kuldegysninger for at nå den ideelle temperatur.

En anden mulig forklaring er, at dine glykogenlagre er opbrugt. Glykogen er et af brændstofferne til energi, så når det er opbrugt, udvikler du symptomer som muskelkramper, svimmelhed, træthed, kvalme og selvfølgelig kuldegysninger uden feber.

3. En bivirkning af medicin

Enhver medicin, du tager, har en potentiel margin for udvikling af bivirkninger. De fleste gange forekommer disse bivirkninger ikke, eller hvis de gør, er de ofte for milde til, at du bemærker dem. Midlertidigt eller permanent indtag af lægemidler, både regulerede og uregulerede (urte- og andre lægemidler), kan medføre, at du udvikler bivirkninger.

I dette tilfælde er det bedste at gøre at læse indlægssedlen for at vurdere, om kuldegysninger er blandt de anførte bivirkninger.

Du kan også konsultere en specialist, især hvis du skal fortsætte med at tage medicinen i måneder eller år. Sammen kan I finde alternativer til at behandle den tilstand, der gør dig afhængig af det pågældende lægemiddel.

4. Hypothyreose

En person har hypothyreose, når hans eller hendes skjoldbruskkirtel ikke producerer nok hormoner til at opfylde kroppens stofskiftebehov. Et klassisk symptom er en øget kuldefølsomhed, som kan forveksles med rysten. De klassiske tegn, der ledsager denne tilstand, er som følger:

 • Uforklarlig vægtøgning.
 • Forstoppelse.
 • Tør hud.
 • Hævelse af ansigtet.
 • Tab af hukommelse.
 • Ændringer i humøret (med en overvægt af følelser som f.eks. tristhed).
 • Stivhed eller hævelse af leddene.
 • Langsom hjerterytme.

Hypothyreose er en meget nem tilstand at diagnosticere og kan også behandles. Hvis du udviser disse symptomer i forbindelse med kuldefølsomhed, bør du ikke tøve med at konsultere en specialist for at udelukke det.

5. Hypoglykæmi

Mand er svimmel og tager sig til hovedet

Et lavt blodsukkerniveau kan være meget farligt. Dette er en særlig almindelig tilstand hos diabetikere.

Hypoglykæmi er en sænkning af blodsukkeret. Ud over rystelser udvikler personer med hypoglykæmi muskelrystelser, svedtendens, sløret syn, desorientering og svimmelhed. De kan også opleve uregelmæssig hjerterytme, svaghed, irritabilitet og forvirring.

Episoder af hypoglykæmi er meget hyppigere hos personer med diabetes. De opstår som regel som en bivirkning af medicin. Men hvis du har en episode af hypoglykæmi og ikke er diagnosticeret med diabetes, er det bedst at kontakte en læge med det samme.

6. Andre årsager til kuldegysninger uden feber

Underernæring kan også generere denne kliniske manifestation. Kroppen kræver en fin balance af næringsstoffer for at fungere korrekt.

Således vil det ernæringsunderskud, der præsenteres i episoder med underernæring, generere en utilstrækkelig funktion af kroppen, og der kan opstå problemer med at regulere temperaturen og dermed kuldegysninger.

Andre mulige forklaringer er allergiske reaktioner, forkølelse og anæmi. Et pludseligt fald i blodtrykket kan også forårsage kuldegysninger uden feber.

De mest almindelige forklaringer er de mest godartede, især når man ikke har udviklet alvorlige symptomer eller andre tegn. Intense følelsesmæssige ændringer kan ifølge eksperter også ligge bag kuldegysningerne. For eksempel dem, du oplever, når du lytter til musik, har angst eller befinder dig i en stresset situation.

Behandling af kuldegysninger uden feber

Behandlingen af denne tilstand afhænger af, hvad der udløser episoderne. Hvis det skyldes miljømæssige temperaturfaktorer eller overdreven sport, kan du holde dig varm, indtil symptomerne forsvinder. Dette vil bidrage til at genoprette den gennemsnitlige kropstemperatur uden hjælp fra denne mekanisme.

Vi har allerede fastsat, at hvis du har mistanke om, at en bestemt type medicin er kilden, er det bedste at konsultere en specialist. Han eller hun vil normalt finde en alternativ medicin, som vil give dig mulighed for at behandle den underliggende tilstand uden at skulle håndtere disse irriterende episoder.

I alle andre tilfælde bør du søge læge for at udelukke enhver form for medicinsk tilstand. Bare fordi der ikke er feber involveret, betyder det ikke, at der er tale om en godartet proces, så tøv ikke med at opsøge en specialist så hurtigt som muligt.

Det bør du især gøre, hvis symptomerne er gentagne, og du ikke kan forklare dem med nogen af de eksempler, vi har talt om her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Harrison, L., & Loui, P. Thrills, chills, frissons, and skin orgasms: toward an integrative model of transcendent psychophysiological experiences in music. Frontiers in Psychology. 2014; 5: 790.
 • Van Dissel, J. T., Schijf, V., Vogtländer, N., Hoogendoorn, M., & van’t Wout, J. Implications of chills. The Lancet. 1998; 352(9125): 374.
 • Tansey EA, Johnson CD. Recent advances in thermoregulation. Adv Physiol Educ. 2015 Sep;39(3):139-48.
 • Cheshire WP Jr. Thermoregulatory disorders and illness related to heat and cold stress. Auton Neurosci. 2016 Apr;196:91-104.
 • Jain A, Gray M, Slisz S, Haymore J, Badjatia N, Kulstad E. Shivering Treatments for Targeted Temperature Management: A Review. J Neurosci Nurs. 2018 Apr;50(2):63-67.
 • de Boer HD, Detriche O, Forget P. Opioid-related side effects: Postoperative ileus, urinary retention, nausea and vomiting, and shivering. A review of the literature. Best Pract Res Clin Anaesthesiol. 2017 Dec;31(4):499-504.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.