9 tips til at holde en baby varm på kolde nætter

Hvordan kan du holde din baby varm på kolde nætter? Nøglen er ikke kun deres tøj. Du kan også kontrollere andre faktorer. Det forklarer vi dig her.
9 tips til at holde en baby varm på kolde nætter

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt at holde en baby varm på kolde nætter for at hjælpe barnet med at regulere sin temperatur. Nyfødte er vant til varmen i livmoderen, og eksterne faktorer har en betydelig indflydelse.

Både indendørs og udendørs skal man være opmærksom på de detaljer, der holder dit barn varmt om natten. I denne artikel tager vi et kig på vigtigheden af at holde dit barn varm og de rigtige måder at gøre det på.

Hvorfor er det vigtigt at holde en baby varm på kolde nætter?

Babyer er så sårbare, at de mister kropsvarme fire gange hurtigere end en voksen. I et koldt miljø er børn mere udsat for forkølelse og influenza.

Desuden kan udsættelse for lave temperaturer om vinteren udtørre din babys hud. I disse tilfælde er det bedst, at de bærer tøj af bomuld eller linned, da disse materialer er åndbare.

Andre mere alvorlige scenarier er forfrysninger og hypotermi. Hvis sundhedstilstanden forværres af kulden, er der øget risiko for gigt-, hjerte- eller luftvejssygdomme.

Husk, at spædbørns neurovaskulære reaktionssystem ikke svarer til ældre børns eller voksnes udvikling. Det er svært for dem at bekæmpe kulden, og ved at græde er de ofte ikke i stand til at kommunikere deres følelser.

Hvis du holder en baby varm om natten, kan han eller hun sove uden ubehag.

Retningslinjer for temperatur i hjem med spædbørn

I en vejledning til forældre fra den spanske sammenslutning af børnelæger står der, at temperaturen i babyens værelse bør ligge mellem 20 og 22 °C.

Man kan sikre sig, at temperaturen er den rigtige ved at bruge et termometer. Et ekstra trick er at mærke, om kulden er tålelig for en voksen i let tøj.

Desuden kan forældrene røre ved babyens nakke, ben eller arme. Disse dele giver en bedre reference end hænder eller fødder, fordi sidstnævnte næsten altid er kolde på grund af det perifere kredsløbssystemets umodne udvikling.

En veltilpas sovende baby

Der opnås en bedre hvile, hvis barnet ikke fryser om natten.

Anbefalinger til at holde en baby varm på kolde nætter

At varme barnets krop betyder ikke, at du skal dække kroppen med flere tæpper. På kolde nætter er det bedst ikke at forlade huset med dit barn. Men inde i dit hjem er det en god idé at gennemføre følgende forslag.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tips til at lindre en øreinfektion hos babyer og børn

1. Varm deres seng op

Hvis du lægger en plastikflaske fyldt med varmt vand på madrassen i sengen, giver det babyen varme, så han eller hun kan falde i søvn. Gør dette en halv time, før du lægger barnet i seng.

Læg ikke barnet i seng uden at kontrollere med håndfladen, at madrassens varmeniveau er passende. Fjern flasken, og så vil din baby være varm på kolde nætter.

2. Klæd dit barn passende på

Brug tøj, der er let at tage af og på. Generelt har spædbørn tendens til at blive klædt med et ekstra lag tøj i forhold til ældre børn.

Ministeriet for sundhed og forbrug i Aragons regering påpeger dog, at spædbørn ikke har brug for flere lag tøj end en voksen. De hævder, at for meget varmt tøj er lige så skadeligt som for lidt tøj.

Det rigtige ville være behageligt tøj, der dækker det nødvendige. Alternativer til kolde nætter er f.eks. pyjamas.

3. Brug et tæppe eller en sovepose

Soveposer er praktiske og bidrager til en afslappende og behagelig søvn. At pakke babyen ind i et tæppe hjælper også ham eller hende til at sove behageligt.

Du skal dog ikke overdrive tykkelsen, da American Academy of Pediatrics bemærker, at det kan medføre sved, udslæt og rødme på kinderne.

4. Brug klimajusterende udstyr

I dag er det let at finde tilbehør, der kan hjælpe med at klimatisere rummene. Varmepuder, som du opvarmer i mikrobølgeovnen og derefter lægger i sengen, er blandt mulighederne. På samme måde tilbyder markedet følgende:

  • Varmetæpper, der ikke hindrer barnets bevægelser.
  • Varmelamper til sengen.
  • Brandsikre varmeapparater.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Vægt, søvn og udvikling hos 4 måneder gamle babyer

5. Vælg en fast, tynd madras

Tykke madrasser får meget kold luft ind, hvilket øger risikoen for at gøre dit barn syg. Det sker, fordi de er lavet af bløde materialer.

Tynde, faste madrasser gavner til gengæld kropstemperaturen. Forbered dem med et lagen, der passer til sengen og er vandtæt.

6. Anvend huer og vanter for at holde en baby varm

Hovedet og hænderne er to steder, hvor du hurtigt mister varme. Iklæd barnet en hue og vanter i bomuld. Et par sokker kan ikke skade for at holde fødderne varme.

7. Placér vuggen på en strategisk plads

Når det gælder om at forhindre vind, bør du placere vuggen et godt stykke væk fra områder med følgende forhold:

  • Ventilatorer.
  • Ventilationsventiler.
  • Udvendige mure.
  • Vinduer med træk.
  • Døre, hvorigennem kulden kan trænge ind.

8. Indstil termostaten

Termostaten i huset skal være indstillet på et acceptabelt niveau. Definitionen af graderne afhænger af ejendommens egenskaber.

Selv om vi allerede har nævnt et optimalt temperaturområde for den nyfødte, skal du stadig sørge for at rådføre dig med din sundhedsplejerske om det gavnlige område, især hvis barnet har en medicinsk tilstand.

Termostat indstillet til at køle

Temperaturen i hjemmet bør reguleres efter et kriterium for komfort for husstandens medlemmer uden at gå til ekstremer.

9. Forbered et varmt bad for at holde en baby varm

På kolde nætter bør barnets bad være kortvarigt – ikke mere end 10 minutter og med varmt vand. Når du tager ham eller hende op af badet, skal du have et håndklæde og nattøj klar, som forinden er blevet varmet op med en varmekilde.

På den måde vil dit barn ikke opfatte den pludselige temperaturændring. Tjek, at tøjet ikke er for varmt.

Er der nogen risiko ved at give dit barn for meget tøj på?

Der er fare for, at babyer med for meget tøj på udsættes for overophedning. Denne tilstand er forbundet med pludselig spædbarnsdød, som er mere udbredt i de kolde måneder, som rapporteret af det amerikanske sundhedsministerium.

Selv om babyer bør være dækket ordentligt til, når de sover, bør de ikke have for meget tøj på. Ved at følge de anbefalinger, der er beskrevet her, vil dit barn få en varm og sikker nattesøvn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.