Kviksølv i fisk: Bør jeg være bekymret?

Kviksølv er primært til stede i store fisk. Gravide kvinder og børn bør være særligt opmærksomme på, hvor meget af denne type fisk de indtager. Læs med for at finde ud af mere.
Kviksølv i fisk: Bør jeg være bekymret?
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Næsten alle ved, at der er mange sunde fordele ved at spise fisk, på grund af dets store indhold af umættede fedtsyrer. Der er dog en voksende bekymring omkring risiciene ved kviksølv i fisk.

I denne artikel, vil du finde ud af, om kviksølv i fisk virkelig er farligt, hvad den sikre mængde, man kan indtage, er, og hvilke slags fisk, der indeholder det i store mængder.

Kviksølv i fisk

Kviksølv findes naturligt i jord, vand, planter og dyr. Problemet er, at menneskelig aktivitet bidrager til store mængder af kviksølv i miljøet gennem forbrænding af affald, anvendelse af fossilbrændstoffer og anvendelse af kviksølv i alle mulige former for industrier.

Kviksølv kommer ind i fisken gennem det mad, den spiser, så de fleste rovfisk – som også er de største – optager store mængder af det.

Risici ved at indtage fisk med kviksølv

Giftigheden af kviksølv afhænger af dens kemiske form, type, mængde og alderen for eksponering. Af alle de kemiske typer af kviksølv, der findes i fødevarer, er det organiske stof, methylkviksølv, den mest giftige type. Denne form er til stede i fisk og skaldyr i store mængder.

Dette kemiske stof kan påvirke nyrerne og centralnervesystemet, især under fosterets udvikling, ved at krydse både blod-hjerne barrieren og moderkagen. Det kan også forårsage ændringer i den normale udvikling af babyers hjerner. Derudover, ved højere doseringer, kan det endda inducere neurologisker ændringer hos voksne.

Hvilke fisk indeholder kviksølv?

Fisk på skærebræt, selvom der er kviksølv i fisk

Bestemte typer af fisk har en højere koncentration af kviksølv. Store fisk indeholder typisk mest.

Overordnet set, findes de højeste koncentrationer af kviksølv i ferskvands- og saltvandsfisk, især i de større arter, som er en del af de højeste niveauer af fødekæden, såsom de følgende:

Storøjet tun

Tun indeholder den mest alarmerende mængde af kviksølv. Det er dog ikke tunen fra Middelhavet, du skal være bekymret for, men den storøjede tun. Denne type tun bor i tropiske og subtropiske områder af Atlanterhavet, det Indiske Ocean og Stillehavet.

Sværdfisk

Sværdfisk er en af de kommercielle fisk med den største mængde af kviksølv. Det er en rovfisk, som indtager store mængder fisk dagligt. Derfor, optager den al kviksølvet, som dens bytte indeholder. Derefter, ender det kviksølv, som den indeholder, i din krop.

Haj

Denne art indeholder også en stor procentdel kviksølv. Hajer kan være så små som en pighaj og så stor som en hvalhaj. Uanset hvad, eftersom de er rovfisk, optager de meget kviksølv fra deres bytter.

Gedde

Gedden er en stor rovfisk, der spiser alle mulige arter, der indebærer krabber. Det er en invasiv art i nogle dele af verden.

Kviksølv i fisk: Hvor meget fisk kan man spise uden risiko?

Grillet fisk på tallerken, selvom fisk indeholder kviksølv

For sikkert indtag af fisk, bør man begrænse sit indtag af typerne identificeret som havende et stort indhold af kviksølv. Derudover, bør man undgå dem, hvis man er gravid.

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler at begrænse sit indtag af tun, sværdfisk, haj og gedde. Man skal dog tage kødets oprindelse med i overvejelserne, eftersom nogle have er mere forurenede end andre.

Miljø- og fødevareministeriet samt Verdensundhedsorganisationens ekspertkomité på tilsætningsstoffer til fødevarer reducerede i juni 2003 det ugentlige accepterede indtag af methylkviksølv fra 3,3 μg/kg kropsvægt til 1,6 μg/kg kropsvægt.

AESAN anbefalinger til risikogrupper er som følger:

  • Kvinder, der er gravide, prøver at blive gravide eller ammer, bør undgå at indtage det.
  • Børn under tre år bør undgå at indtage det.
  • Til børn i alderen mellem tre og tolv år, bør man begrænse deres indtag til 50g/ugen eller 100g/to uger (de bør ikke indtage andet fisk i denne kategori i samme uge).

Anbefalinger vedrørende indtag af fisk

Fisk er grundlæggende for en balanceret kost, eftersom det giver proteiner af høj biologisk værdi, såsom A-vitaminer, D-vitaminer og B-12 vitaminer, jod og selen.

En kost, der indeholder fisk og skaldyr, vil hjælpe med at opretholde ens hjertes sundhed. Ligeledes, er der intet bevis for forholdet mellem indtag af kviksølv og risikoen for koronar hjertesygdom.

Hvis man også overvejer fordelene, der fåes fra DHA fedtsyrer, og vejer dem op imod risiciene ved kviksølv, mindsker indtag af fisk hos kvinder, der er i den fødedygtige alder, gravide eller ammende, risikioen for unormal neurologisk udvikling hos børn.

Det grundlæggende er at skifte typen af fisk, man spiser.

  • Vælg andre typer af fisk, såsom havabbor, havbrasme, laks, sardiner, ørred osv.
  • Sunde voksne bør ikke indtage fisk, der er rig på kviksølv, såsom tun, sværdfisk, gedde eller haj, mere end en gang om ugen.
  • Undgå at spise tun på dåse for ofte. I et studie, undersøgte forskere universitetsstuderende, der spiste det ofte, og de havde et højere niveau af kviksølv i deres hår, end dem der ikke spiste denne form for mad.
  • Du bør veksle mellem at spise blå og hvid fisk, eftersom den sidstnævnte indeholder mindre kviksølv.

Konklusion om kviksølv i fisk

Høje koncentrationer af kviksølv i bestemte typer af fisk er nok til at begænse indtaget af dem. Indtaget af dem kan være ansvarligt for en øget risiko for sundhedsproblemer. Ligeledes er det vigtigt at huske, at andre typer af fisk stadig er meget sunde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rhee JJ., Kim E., Buring JE., Kurth T., Fish consumption, omega 3 fatty acids, and risk of cardiovascular disease. Am J Prev Med, 2017. 52 (1):  10-19.
  • Bjorklund G., Tinkov AA., Dadar M., Rahman M., et al., Insights into the potential role of mercury in alzheimer’s disease. J Mol Neurosci, 2019. 67 (4): 511-533.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.