Ti ting, der vil motivere dig til at spise middelhavskost

Middelhavskost er en af de mest videnskabeligt understøttede diæter med hensyn til sundhedsmæssige fordele. I denne artikel kan du opdage ti grunde til at følge den.
Ti ting, der vil motivere dig til at spise middelhavskost
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

At spise middelhavskost er en af ​​de bedste muligheder for dem, der ønsker at bevare deres ideelle vægt, mens de forbliver sunde.

Hvad er så specielt ved denne kost? Vi opfordrer dig til at læse med for at finde ud af, hvor meget denne kost kan gavne dit helbred.

Middelhavskost

Denne kost består ikke kun af en række ernæringsmæssige anbefalinger; det er meget mere end det. Faktisk er den forbundet med en afbalanceret livsstil og udgør en autentisk kulturarv for befolkningen i Middelhavsområdet.

Faktisk blev middelhavskost den 16. november 2010 erklæret for en immateriel kulturarv i en fælles betegnelse for Spanien, Grækenland, Italien og Marokko.

Hvilke fødevarer udgør middelhavskost?

Middelhavskost er en af ​​de sundeste kostplaner der findes, da det fremmer sund og afbalanceret spisning

Hvis du følger en middelhavskost, kan du spise alle slags fødevarer, så længe du respekterer den berømte madpyramide, der lægger grundlaget for, hvilke fødevarer der skal spises dagligt, de fødevarer, der skal spises ugentligt, og dem, du kun bør indtage lejlighedsvist.

Middelhavskost er en af ​​de sundeste kostplaner, der findes, da det fremmer sund og afbalanceret spisning.

Fødevarer, du skal spise dagligt:

 • Korn. Pasta, ris og brød er et par eksempler. Eksperter anbefaler at indtage 30 gram brød pr. dag og mellem 60 og 80 gram pasta og ris pr. dag.
 • Frugt og grønt. Madpyramiden angiver, at folk skal indtage 5 portioner frugt og grøntsager (skiftevis) om dagen, hvilket svarer til 120-180 gram frugt og mellem 150 og 200 gram grøntsager.
 • En liter vand pr. dag.
 • Et glas mælk eller to portioner yoghurt.
 • En spiseskefuld rå ekstra jomfru olivenolie.
 • Dressinger såsom løg og rå hvidløg.

Fødevarer, du skal spise ugentligt:

 • Fisk
 • Magert kød
 • Rødt kød (eksperter anbefaler en portion om ugen).
 • Æg: To til fire portioner om ugen.
 • Bælgfrugter og kartofler (eksperter anbefaler at spise dem 3 gange om ugen).

Fødevarer, du kun bør spise lejlighedsvist:

 • Bagværk
 • Kager
 • Slik
 • Sukker
 • Saft og sodavand

Læs også: Sandheden om sodavand

Ti ting, der kan motivere dig til at spise middelhavskost

Kvinde er eksempel på at spise middelhavskost

1. Det betragtes som en af ​​de bedste kostplaner baseret på videnskabelige beviser

Middelhavskost betragtes som en af ​​de mest videnskabeligt understøttede kostplaner med hensyn til sundhedsmæssige fordele.

Det har interesseret det videnskabelige samfund i et stykke tid nu, især på grund af dets terapeutiske rolle mod forskellige sygdomme, der er forbundet med kronisk betændelse, såsom metabolisk syndrom, diabetes, hjertesygdomme, neurodegenerative sygdomme og kræft, blandt andet.

Middelhavskost er blevet grundigt undersøgt på grund af dets sundhedsmæssige fordele. Det kan endda hjælpe med at forebygge og behandle forskellige sygdomme.

2. Det øger det gode kolesterol at spise middelhavskost

Ifølge forskere fra Obesity and Nutrition Center of Biomedical Research Network (CIBERobn) og Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) hjælper middelhavskost de partikler, der bærer det såkaldte gode kolesterol, der forhindrer tilstoppede arterier, med at fungere korrekt.

3. Det reducerer risikoen for hjertesygdomme at spise middelhavskost

Undersøgelser har vist, at tilfælde af hjertesygdomme er mindre hyppige i Middelhavslandene på grund af den høje mængde næringsstoffer, som de traditionelle opskrifter indeholder.

4. Det reducerer risikoen for brystkræft, hjerteanfald og slagtilfælde

En undersøgelse viste, at middelhavskost mindsker problemer med blodomløbet med 66%, hjerteanfald og slagtilfælde med 30% og risikoen for brystkræft med 68%.

5. Det bekæmper svær depression

Kvinde på sofa har depression

Et hold af forskere fra Deakin University Australia udførte en række tests, der afslørede, at middelhavskost bekæmper svær depression.

At spise middelhavskost kan bidrage til forebyggelse og behandling af depression. Sunde fødevarer har en positiv effekt på hjernens kemi.

6. At spise middelhavskost øger levetiden

Mennesker, der spiser middelhavskost, har en tendens til at leve længere, da det fremmer forventet levealder og bremser aldringsprocessen takket være dens måltidsplan, der består af fødevarer, der er rige på antioxidanter og næringsstoffer af høj kvalitet.

7. Det kan hjælpe med at forhindre og behandle fedme

Olivenolie er meget sundere end smør og andre dyre- og vegetabilske fedtstoffer, der er typiske for andre kostplaner. Derfor er det en god løsning til at hjælpe med at bekæmpe eller forhindre fedme.

Læs også: Her er de bedste sunde fedtstoffer, der ikke gør dig fed

8. Det hjælper med at forhindre mental tilbagegang

Bladgrøntsager forhindrer nedbrydning af cellerne, da de indeholder en masse antioxidanter.

At spise mindst en servering om dagen med sådanne grøntsager hjælper med at bremse den kognitive tilbagegang i forbindelse med aldring, som antydet af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

9. Det hjælper folk med at nå deres ideelle vægt

Kvinde på sofa har depression

Middelhavskost er varieret og har et lavt kalorieindtag. Hvis du kombinerer det med træning, vil du være i stand til at nå din ideelle vægt. Bekæmpelse af fedme reducerer også risikoen for mange sygdomme, der forværres, når patienten ikke er i form.

I modsætning til “mirakel”-kure hjælper middelhavskost folk med at nå deres ideelle vægt uden at forårsage uheldige virkninger. Det fremmer også forebyggelse af sygdomme forbundet med at være overvægtig eller fed.

10. At spise middelhavskost hjælper miljøet

Et af grundlagene i middelhavskost er indtaget af friske og sæsonbestemte fødevarer. At vedtage disse spisevaner hjælper miljøet ved at tilskynde til korrekt brug af naturressourcer.

Efter at have læst disse ti grunde til at spise middelhavskost, er du så klar til at prøve det?

Udnyt sommeren med de mange frugter og grøntsager, der giver dig mulighed for at omsætte disse tips til praksis!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dussaillant, Catalina, Echeverría, Guadalupe, Urquiaga, Inés, Velasco, Nicolás, & Rigotti, Attilio. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile144(8), 1044-1052. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
 • Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health. Biofactors 2013; 39 (4): 335-42.
 • Martínez-González MA, Fernández-Jarne E, Serrano-Martínez M, Wright M, Gómez-Gracia E. Develop­ment of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet. Eur J Clin Nutr 2004; 58 (11): 1550-2.
 • Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D, Perrin AE, Moreiras-Varela O, Menotti A, et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004; 292 (12): 1433-9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.