Lær at lave æble- og tranebærcider med denne opskrift

Vi vil lære dig, hvordan du laver æble- og tranebærcider. Det er en drik, der udmærker sig ved sit indhold af antioxidanter, og som også kan tilberedes uden alkohol.
Lær at lave æble- og tranebærcider med denne opskrift

Sidste ændring: 07 august, 2023

Man kan lave æble- og tranebærcider, da det er en meget forfriskende og velsmagende drik. Det er et godt valg til særlige fester og kan virkelig overraske dine gæster. Derudover indeholder den en betydelig mængde antioxidanter. Den bør dog ikke indtages regelmæssigt, da den er fremstillet af en alkoholholdig væske.

Før vi starter, er det vigtigt at bemærke, at det er tilrådeligt at begrænse indtaget af alkohol for at beskytte dit generelle helbred på lang sigt. Dette stof er giftigt for kroppen uanset den dosis, der indtages. Af denne grund bør det ikke indgå regelmæssigt i din kost. Det er fint at lave en cocktail i ny og næ, men jo mindre jo bedre.

Ingredienser til at lave æble- og tranebærcider

For at lave en udsøgt æble- og tranebærcider skal du bruge følgende ingredienser:

 • 1,9 liter æblecider
 • 450 ml tranebærsaft uden tilsat sukker
 • 50 gram brunt sukker
 • 4 kanelstænger
 • 1/2 teskefuld hele nelliker
 • Krydret rom eller kanellikør efter smag
 • 1 appelsin
Æble- og tranebærcider
Æble- og tranebærcider er en drik, der indeholder antioxidanter, men den bør indtages sporadisk, da den indeholder alkohol.

Fremgangsmåde til at lave æble- og tranebærcider

 1. Bland alle ingredienserne i en gryde.
 2. Varm væsken op, til den koger, og sænk derefter temperaturen.
 3. Fortsæt kogningen i 15 minutter.
 4. Hæld derefter blandingen i glas, og tilsæt lidt krydret rom til sidst. Dette sidste trin er valgfrit. Det er vigtigt at bemærke, at meget af alkoholen i cideren vil være fordampet under kogningen.
 5. Til sidst mangler kun at pynte med friske appelsinskiver.
 6. Det anbefales altid at servere den varm. Det er muligt at opbevare den i køleskabet i en glaskrukke, tæt tildækket, men før du indtager den, anbefales det at opvarme den i mikrobølgeovnen.

Fordele ved tranebær

Vi bør ikke gå glip af denne mulighed for at tale om de vigtigste sundhedsmæssige fordele ved tranebær. Det er vigtigt at indtage denne frugt i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost. Hvis der er et underskud af essentielle mikronæringsstoffer, kan der opstå ineffektivitet i den menneskelige fysiologi, hvilket fører til udvikling af kroniske og komplekse sygdomme.

De hjælper med at forebygge udviklingen af sygdomme

Tranebær indeholder en stor mængde fytokemikalier med antioxidant kapacitet. Disse elementer, blandt hvilke flavonoider skiller sig ud, reducerer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende akkumulering i kroppens væv. Denne mekanisme er forbundet med en bedre sundhedstilstand over tid ifølge en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry.

Blandt alle de forbindelser med antioxidant aktivitet, der findes i tranebær, skiller anthocyaniner sig ud. Der er beviser for, at disse elementer reducerer forekomsten af neurodegenerative sygdomme og yder beskyttelse til menneskekroppen. Det er vigtigt at inkludere dem i kosten regelmæssigt for at drage fordel af denne effekt.

Sommerdrinks
Æble- og tranebærcider kan også tilberedes uden alkohol.

De hjælper med at bekæmpe diabetes

En anden positiv egenskab ved tranebær er, at de hjælper med at bekæmpe metaboliske lidelser. Det skyldes virkningen af de fytokemikalier, de indeholder. Disse stoffer forbedrer insulinfølsomheden og dermed udnyttelsen af energisubstrater.

Det skal bemærkes, at type 2-diabetes er en sygdom, der er blevet endemisk på verdensplan. Mange mennesker har udviklet den, og den afhænger primært af livsstilsvaner. Når den først er etableret, stiger risikoen for at lide af andre typer komplekse sygdomme, der er forbundet med problemer som kræft eller kardiovaskulær dysfunktion.

De reducerer blodtrykket

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Food & Function har anthocyaninerne i tranebær også en positiv effekt på blodtryksniveauet.

Dette betragtes som en af de vigtigste risikofaktorer for udvikling af sygdomme relateret til hjertet. Blodtryksniveauet bestemmes i høj grad af livsstilsvaner og inkluderer stress.

Flere vegetabilske fødevarer har dog evnen til at reducere blodtrykket. Dem med et højt kaliumindhold kan udføre denne funktion. Kakao, takket være indholdet af polyfenoler, hjælper også.

Men for virkelig at opleve en betydelig ændring er det tilrådeligt at opretholde en god kropssammensætning og tilskynde til regelmæssig fysisk træning.

De forbedrer lipidprofilen

Indtil for få år siden blev vi altid rådet til at reducere kolesterolniveauet for at beskytte vores generelle sundhed på lang sigt. I dag har rådene ændret sig. Fokus er på at sikre en tilstrækkelig forsyning af antioxidantstoffer for at forhindre lipoproteindegeneration, som kan føre til dannelse af åreforkalkning.

Tranebær, som en kilde til antioxidanter, virker fantastisk til at reducere dannelsen af oxiderede lipoproteiner med meget lav densitet. Det er den lipoproteintype, der anses for at være den farligste. Med dette mål for øje er det vigtigt at fremme tilstedeværelsen af plantebaserede fødevarer i kosten og undgå giftige og andre inflammatoriske elementer som transfedtsyrer.

Du kan lave æble- og tranebærcider derhjemme på den nemme måde

Som du har set, er det nemt at lave æble- og tranebærcider derhjemme. Du behøver ikke mange ingredienser eller meget tid for at opnå et udsøgt resultat. Men hvis der tilsættes rom til sidst, bør du drikke denne cocktail med måde, da alkoholindholdet vil være betydeligt. Dette stof er sundhedsskadeligt uanset den dosis, man indtager.

Afslutningsvis skal man huske, at indtagelse af fødevarer med antioxidanter som tranebær bør suppleres med andre strategier på mellemlangt sigt for at bevare et godt helbred.

Det er vigtigt at dyrke regelmæssig motion og prioritere styrketræning. Eksponering for sollys vil gøre en forskel ved at minimere risikoen for D-vitaminmangel og dermed forekomsten af kroniske sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Mattioli, R., Francioso, A., Mosca, L., & Silva, P. (2020). Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules (Basel, Switzerland)25(17), 3809. https://doi.org/10.3390/molecules25173809
 • Wood, E., , Hein, S., , Heiss, C., , Williams, C., , & Rodriguez-Mateos, A., (2019). Blueberries and cardiovascular disease prevention. Food & function10(12), 7621–7633. https://doi.org/10.1039/c9fo02291k

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.