4 fordele ved anthocyaniner for dit helbred

Vi vil fortælle dig en række grunde til, hvorfor du bør inkludere fødevarer med anthocyaniner i din kost regelmæssigt. De er meget gavnlige stoffer!
4 fordele ved anthocyaniner for dit helbred
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Anthocyaniner er fytokemikalier med mange sundhedsmæssige fordele. De findes i visse fødevarer af vegetabilsk oprindelse og formår at forbedre effektiviteten af fysiologiske processer i kroppen.

Faktisk anbefales et regelmæssigt indtag for at forebygge ændringer, der kan føre til udvikling af kroniske og komplekse patologier. Faktisk er det endda muligt at tage dem i form af kosttilskud.

Før vi begynder, er det nødvendigt at understrege vigtigheden af at garantere tilstedeværelsen af fødevarer af vegetabilsk oprindelse i kosten. Frem for alt er det vigtigt at sikre variation.

Frugt og grøntsager giver mange vigtige fytonæringsstoffer og mikronæringsstoffer til den menneskelige krop. Mangel på indtag af dem er omvendt forbundet med risikoen for død uanset årsag, så de bør være en vigtig del af enhver kost.

Fordelene ved anthocyaniner

Her er de vigtigste fordele ved anthocyaniner. Husk, at for at få mest muligt ud af dem, skal du sikre, at der ikke er ernæringsmæssige mangler i din kost. Ellers kan kroppen opleve ineffektivitet i sin funktion. Hvis du er i tvivl om dette, kan du altid konsultere en ernæringsekspert for at få en personlig kostplan.

De hjælper med at forsinke aldring

Anthocyaniner virker som antioxidanter. De er i stand til at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv.

Denne effekt er relateret til en langsommere aldring, som det fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet BioMed Research International . Det er vigtigt at holde oxidation og inflammation under kontrol i det indre miljø, så vævene ikke mister funktionalitet.

De forhindrer udviklingen af kroniske sygdomme

Mange komplekse sygdomme skyldes en ubalance i homøostasetilstanden. Dette skyldes til dels dårlige vaner og et lavt indtag af antioxidanter og vitaminer.

Derfor kan det være afgørende at inkludere anthocyaniner i kosten for at rette op på problemet. Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i Alternativa Therapies in Health and Medicine, ville et regelmæssigt indtag af disse forbindelser faktisk hjælpe med at forebygge forekomsten af diabetes og hjertekarsygdomme.

De er effektive mod visse typer kræft

Det er vigtigt at bemærke, at antocyaninernes antioxidant evne kan bidrage til at reducere forekomsten af visse typer kræft. Ved at neutralisere frie radikaler reducerer de skader på cellulært DNA, hvilket forhindrer dannelsen af tumorelementer, der kan reproducere sig ukontrolleret.

Det er rigtigt, at der stadig mangler beviser i denne henseende, men alt tyder på, at et regelmæssigt indtag af antioxidanter kan bidrage til at begrænse forekomsten af flere typer tumorer i kroppen.

Yoghurt med blåbær, der indeholder anthocyaniner

Blåbær indeholder anthocyaniner og bør derfor indgå regelmæssigt i din kost.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: 12 overraskende fordele ved at spise blåbær

De hjælper med at forbedre restitutionen ved sport

Antioxidanter er også afgørende for restitutionsprocessen ved sport. Højintensiv træning øger dannelsen af frie radikaler og deres ophobning i vævene.

Det er rigtigt, at kroppen selv har en række mekanismer til at rette op på dette problem og vende tilbage til en situation med ligevægt. Men de er ofte ikke så hurtige, som man kunne forvente. For at forbedre funktionen er alternativet at inkludere eksogene antioxidanter i kosten.

Det er dog vigtigt at optimere indtaget af dem. Hvis de indtages kronisk, kan adaptive processer, såsom hypertrofi, blive bragt i fare. Faktisk bekræfter en artikel offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health dette.

Antioxidanter i store mængder forstyrrer cellesignalveje, hvilket fører til ændringer i den indre fysiologi. Derfor bør de kun suppleres på tidspunkter med høj stress eller høj belastning og ikke på kronisk basis.

Hvor findes anthocyaniner?

Du kender allerede de vigtigste fordele ved anthocyaniner. Det er nu tid til at diskutere, hvor de findes i størst omfang. Det er en række stoffer, der normalt findes i røde eller mørklilla grøntsager. Et typisk eksempel ville være blåbær. Desuden er koncentrationen høj i rødbeder, brombær og kirsebær.

Budding med bær

Brombær giver også anthocyaniner, ligesom aubergine og andre røde eller lilla grøntsager og frugter.

Der er mange alternativer til at sikre tilstedeværelsen af disse forbindelser i kosten på regelmæssig basis. Selv auberginer er en god kilde til dem.

På den anden side er der forskellige anthocyanintilskud på markedet, som er tilgængelige for forbrugeren. De bør dog ikke indtages uden tilsyn af en specialist, især ikke når det drejer sig om at sikre, at du også får sund motion.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan finder du tid til at motionere

Anthocyaniner: Antioxidanter, der er meget gavnlige for kroppen

Som du har set, er anthocyaniner stoffer med mange sundhedsmæssige fordele. De modulerer oxidation i det indre miljø, hvilket begunstiger vævets genopretning efter træning og reducerer eventuelle skader på cellulært DNA.

De er vigtige elementer i forebyggelsen af kroniske og komplekse sygdomme. Derfor anbefales det, at de indgår regelmæssigt i kosten.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at det ikke kun er vores kost, der har betydning, når vi forsøger at forbedre kroppens funktion. Det er nødvendigt at indføre en række sunde vaner i det hele taget. Blandt dem alle er udøvelse af regelmæssig fysisk træning vigtigt.

Frem for alt vil det være nødvendigt at prioritere muskelstyrke. På denne måde kan betændelse i kroppen holdes under kontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
  • Gaiz, A. A., Mosawy, S., Colson, N., & Singh, I. (2018). Potential of Anthocyanin to Prevent Cardiovascular Disease in Diabetes. Alternative therapies in health and medicine24(3), 40–47.
  • Higgins, M. R., Izadi, A., & Kaviani, M. (2020). Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. International journal of environmental research and public health17(22), 8452. https://doi.org/10.3390/ijerph17228452

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.