Laminektomi: Hvad er det, og hvad er risikoen?

En laminektomi er en kirurgisk teknik, der ofte anvendes ved spinal stenose, især hvis andre behandlinger har været ineffektive. Vi vil forklare, hvad det består af i denne artikel.
Laminektomi: Hvad er det, og hvad er risikoen?

Sidste ændring: 08 juli, 2022

Laminektomi kirurgi kaldes også “åben dekompression”. Den består i at fjerne den bageste del af en ryghvirvel (kaldet lamina) for at skabe mere plads i rygmarvskanalen.

Rygsøjlen består af 33 ryghvirvler, der er adskilt fra hinanden af båndskiverne. Det er bruskskiver, der afbøder kollisionen mellem disse knogler. Læger udfører laminektomier for at lindre overdrevent tryk i kanalen, som kan beskadige nerverne eller rygmarven.

Det er en procedure, som lægerne bruger til patienter med slidgigt i rygmarven. Selv om det normalt er en sikker teknik, er der risici og vigtige ting at overveje. I denne artikel forklarer vi alt, hvad du behøver at vide om laminektomi, og hvordan lægerne udfører den.

Hvad består en laminektomi af?

Laminektomi er som nævnt en kirurgisk teknik, der udføres på rygsøjlen. Den består i at fjerne en del af en eller flere ryghvirvler. Den del, der fjernes, kaldes lamina.

Det kaldes også åben dekompression, fordi det letter trykket på rygmarvsnerverne og rygmarven. I de fleste tilfælde udføres den, når andre behandlinger, f.eks. fysioterapi eller medicin, har været utilstrækkelige.

Det øgede tryk kan skyldes helbredsproblemer som f.eks. slidgigt, diskusprolaps eller tumorer. Idéen er, at når nerverne komprimeres, opstår der normalt smerter, bevægelsesændringer og endda tab af kontrol over lukkemuskulaturen.

Fagfolk udfører aflastningsproceduren gennem et snit i ryggen. Gennem snittet fjerner lægerne en del af den eller de ryghvirvler, der forårsager tilstanden. Når det er gjort, fjerner de den del af diskusproppen, der er gået tilbage.

Nerverne og musklerne vender tilbage til deres oprindelige position, og lægerne lukker snittet. På denne måde øges pladsen i rygmarvskanalen. Hvis læsionen påvirker nakken, udfører lægerne normalt tilgangen fortil.

I nogle tilfælde kombinerer specialisterne teknikken med andre teknikker, f.eks. artrodese, så rygsøjlen ikke mister stabilitet. Artrodese består i at smelte to ryghvirvler sammen og forhindre dem i at glide.

Illustration af rygsøjlen
Rygsøjlens struktur er modtagelig for afklemning og nerveskader, som ledsages af smerter og endda bevægelsesforstyrrelser.

Hvorfor gennemgår folk denne operation?

Specialister udfører laminektomioperationer for at lindre tryk i rygmarvskanalen. Læger forbinder ofte denne trykforøgelse med knogleovervækst af ryghvirvlerne. Det forekommer f.eks. i tilfælde af gigt og slidgigt.

Problemet er, at trykket forårsager skader på rygmarven og rygmarvsnerverne. Disse patienter lider ofte af store smerter, hvis placering varierer alt efter, hvilket område det rammer. Desuden kan der være svaghed, følelsesløshed og tab af kontrol over lukkemusklen.

Laminektomioperationer er normalt forbeholdt tilfælde, hvor mindre aggressive behandlinger har slået fejl. For eksempel når smertestillende medicin ikke lindrer smerten, eller fysioterapi ikke forbedrer andre symptomer.

Det er også normalt indiceret, når sværhedsgraden er meget mærkbar, når den påvirker patientens daglige aktiviteter. Hvis patienten ikke er i stand til at kontrollere lukkemuskler, gå eller stå, udfører lægerne en laminektomioperation.

Ifølge specialister fra Mayo Clinic er det en teknik, som lægerne kan bruge til at behandle diskusprolaps, især dem, hvor det ikke er muligt at få adgang til den beskadigede diskus. Lumbal stenose er en anden af hovedårsagerne til dens ordinering.

Hvad er risiciene ved laminektomi?

Laminektomi er en sikker teknik. Man skal dog huske på, at rygsøjlen er en kompleks og skrøbelig struktur. Desuden forbinder lægerne den som enhver anden operation med flere mulige komplikationer.

Der kan f.eks. forekomme blødning, blodpropper eller sårinfektion. Under dette indgreb kan rygmarvsnerverne få nogle skader. Dette kan give eftervirkninger som svaghed, følelsesløshed eller endog lammelse.

Der kan også ske udsivning af cerebrospinalvæske eller rifter i det fibervæv, der dækker og beskytter rygmarven. Disse komplikationer kræver i de fleste tilfælde endnu en operation.

Sådan forbereder du dig på en laminektomi

Før patienten får foretaget en laminektomi, skal han eller hun kende alle aspekter af proceduren. Lægerne vil højst sandsynligt vurdere eller ændre visse behandlinger på forhånd.

Desuden skal de på dagen for indgrebet undgå at spise eller drikke væske i timerne før indgrebet. Lægerne anbefaler, at patienterne får hjælp i dagene efter indgrebet, da aktiviteter som madlavning eller endda toiletbesøg kan være vanskelige.

Hvad sker der under en laminektomi

Som en artikel fra WebMD Corporation forklarer, udfører lægerne laminektomioperationer under fuld narkose. Derfor skal specialisterne intubere patienten under proceduren. De udfører normalt denne operation gennem et snit i ryggen, medmindre de skal behandle halshvirvelsøjlen.

Gennem snittet dissekerer lægerne vævene for at nå de berørte ryghvirvler. Kirurgen fjerner lamina eller knoglesporer, der trykker på nerverne. I nogle tilfælde kan de være nødt til at fjerne flere forskellige knogler.

Som nævnt i begyndelsen kan laminektomi ligeledes kombineres med andre teknikker. F.eks. med en artrodese for at stabilisere rygsøjlen. Hvis der er en diskusprolaps, vil specialisterne sandsynligvis fjerne den berørte diskus (teknikken kaldes diskektomi).

Efter operationen

Laminektomi er en procedure af varierende varighed. Selv om patienten i nogle tilfælde kan gå hjem samme dag som indgrebet, forbliver patienten oftest indlagt på hospitalet i mindst et par dage. På denne måde kan fagpersonerne observere, om der opstår komplikationer.

Umiddelbart efter operationen overfører de patienten til en opvågningsstue. Der undersøger de, om følsomheden og mobiliteten er tilstrækkelig. Smerter i det opererede område er normale.

Desuden er genoptræningen progressiv. Det tager normalt en uge at vende tilbage til de daglige aktiviteter. Selv i de første dage kan det være kompliceret at gå, løfte ting eller bevæge sig. Normalt anbefaler lægerne fysioterapi efter laminektomien.

Læge tjekker patients rygrad før en laminektomi
Laminektomi i nakken er lidt anderledes end resten på grund af de anatomiske strukturer i nakken.

Forventninger til proceduren

Lægerne anser laminektomi for at være en sikker procedure. I de fleste tilfælde mindskes smerterne betydeligt sammenlignet med før indgrebet.

Når helbredelsen er afsluttet (ca. 2 til 3 måneder), viser patienter, der har gennemgået indgrebet, en stor forbedring. Nogle symptomer kan dog dukke op igen i løbet af årene, især hvis det underliggende helbredsproblem udvikler sig.

I nogle tilfælde kan patienterne have brug for endnu en operation. Det sker nogle gange, fordi stenose dukker op igen i en anden del af rygsøjlen, eller fordi rygsøjlen er ustabil.

En laminektomi er en kompleks procedure

Det er rigtigt, at laminektomioperationer i de fleste tilfælde giver en meget bemærkelsesværdig forbedring af symptomerne. Lægerne forbeholder dog normalt denne behandling til personer, hos hvem andre mindre aggressive behandlinger har slået fejl.

Hovedårsagen er, at selv om det er en sikker teknik, er der stadig risici. Derfor bør det altid være en læge, der foreslår den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde for hver enkelt patient, afhængigt af patientens helbredstilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.