Lammegryde: En lækker opskrift

Vi vil vise dig, hvordan du tilbereder en af de langtidsstegte opskrifter, som næsten alle kan lide: Lammegryde. Det er en saftig ret med en stor næringsværdi.
Lammegryde: En lækker opskrift
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Lammegryde er en enkel opskrift at tilberede, og den er fuld af vigtige næringsstoffer. Den kan indgå regelmæssigt i en sund kost for at undgå mangler, der kan påvirke kroppens korrekte funktion. Vi vil vise dig, hvordan du skal tilberede den, så du får mest muligt ud af dette kød.

Husk først og fremmest, at kød er en fødevare af høj kvalitet, som bør indgå i din kost på regelmæssig basis. Lam er kendetegnet ved at have en lav fedtprocent, fordi det for det meste er et meget magert produkt. Proteinindholdet i dette produkt er ubestrideligt og af høj biologisk værdi.

Ingredienser til denne velsmagende lammegryde

For at tilberede en udsøgt lammegryde til 6 personer skal du bruge følgende ingredienser:

 • 1 lammekølle, hakket
 • 4 gulerødder
 • 1 porre
 • 1 rød peberfrugt
 • 1 tomat
 • 200 g portobellosvampe
 • 150 gram grønne bønner
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 bundt timian
 • 2 kviste rosmarin
 • 2 glas rødvin
 • 1/2 glas vand
 • Ekstra jomfruolivenolie
 • Sort peber
 • Salt

Når du vælger lammestykkerne, er det vigtigt at sikre, at nogle af dem indeholder en vis mængde fedt. Dette vil forbedre konsistensen af saucen og den endelige smag. Det vil også have en positiv indflydelse på kødets saftighed. Selv om der ikke burde være noget problem med dette, da det bliver langtidsstegt.

Lækker lammegryde

Lammegryden koges langsomt for at opnå en blød og smagfuld konsistens.

Fremgangsmåde

 1. Skær grøntsagerne i mellemstore stykker, da kogetiden er lang, og det er vigtigt, at de ikke falder helt fra hinanden.
 2. Dæk derefter kødstykkerne med mel, og læg dem i en gryde ved middelvarme sammen med lidt ekstra jomfruolivenolie og et par hele fed hvidløg med skræl.
 3. Brun kødet på ydersiden, og tag det ud, når det er forseglet.
 4. I samme olie tilsættes alle grøntsagerne, undtagen svampene, og de sauteres i et par minutter ved middelvarme.
 5. Tilsæt derefter svampene og de hakkede krydderurter og fortsæt med at stege.
 6. Efter et par minutter lægges kødet tilbage i gryden sammen med al den saft, det har frigivet under hviletiden. Det er ikke nødvendigt at røre rundt i det, men blot lægge kødet oven på grøntsagerne.
 7. Nu hældes de to glas rødvin og vandet i.
 8. Smag til med salt og peber.
 9. Når alkoholen er fordampet, sænk da varmen og kog i 2-3 timer med låg på.
 10. Du bør tage låget af indimellem for at kontrollere, hvordan det går med gryderetten. Rør lidt i blandingen for at undgå, at den brænder på.
 11. Når tiden er gået, tilsættes de kogte grønne bønner, og retten får lov at hvile lidt inden servering.

Fordelene ved lammegryde

Lammegryde er en ret, der kan give visse sundhedsmæssige fordele, så længe den spises i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost. Først og fremmest er det vigtigt at fremhæve rettens proteinindhold.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Annals of Nutrition & Metabolism er det vigtigt at sikre et proteinindtag på mere end 0,8 gram pr. kg vægt pr. dag hos stillesiddende personer.

Samtidig indeholder lammekød også andre vigtige mikronæringsstoffer, f.eks. jern. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i The Medical Clinics of North America er dette element en afgørende faktor for at undgå anæmi. I tilfælde af utilstrækkeligt forbrug kan der opstå en tilstand af ekstrem træthed og udmattelse.

Vi må heller ikke glemme, at denne opskrift på lammegryde indeholder flere typer grøntsager blandt ingredienserne. Disse skiller sig ud ved deres indhold af plantekemikalier med antioxidant kapacitet. De er for det meste flavonoider. Det har vist sig, at indtag af dem reducerer risikoen for at udvikle komplekse og kroniske patologier i årenes løb.

Gryderet serveret i skål

Lammeculotte giver proteiner og antioxidanter, som er vigtige næringsstoffer for kroppens korrekte funktion.

Du er måske også interesseret i: Kylling og ris marineret i kokosmælk

Tilbered lammegryde derhjemme på en enkel måde

Som du har set, er lammegryde en opskrift, der er nem at tilberede, og som indeholder en betydelig mængde vigtige næringsstoffer og antioxidanter.

Indtagelse af den anbefales for at bevare en god sundhedstilstand på mellemlang sigt. Det er dog vigtigt at veksle mellem denne type kød og andre typer som oksekød, svinekød eller kylling. De har hver især forskellig næringsværdi.

Afslutningsvis må du ikke glemme, at proteinbehovet stiger i takt med, at den fysiske aktivitet øges. Det er nødvendigt at kompensere for muskelsvind med en højere tilstedeværelse af disse næringsstoffer i kosten for at opnå optimal restitution. Ellers kan tilpasningen også blive bragt i fare, hvilket vil blokere hypertrofiprocesser og påvirke præstationsevnen negativt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
 • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017;101(2):319-332. doi:10.1016/j.mcna.2016.09.004
 • Maleki SJ, Crespo JF, Cabanillas B. Anti-inflammatory effects of flavonoids. Food Chem. 2019;299:125124. doi:10.1016/j.foodchem.2019.125124

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.