Opskrift på traditionel peruviansk lomo saltado

Vi vil vise dig, hvordan du nemt kan tilberede kylling lomo saltado på peruviansk vis for at øge mængden af proteiner med høj biologisk værdi i din kost.
Opskrift på traditionel peruviansk lomo saltado
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Eksperter anbefaler at inkludere kød i kosten for at opretholde et godt sundhedsniveau. Denne type mad har et stort antal essentielle næringsstoffer, som proteiner af høj biologisk værdi. For at få mest muligt ud af det, viser vi dig, hvordan du tilbereder en typisk traditionel peruviansk lomo saltado.

Det er en virkelig velsmagende ret, som kan indgå i en afbalanceret og varieret kost.

Før vi begynder, skal vi understrege forbruget af hvidt kød i modsætning til rødt kød . Sidstnævnte er ikke sundhedsskadeligt, men det har en højere energitæthed. Hvidt kød giver os derimod kvalitetsproteiner og mineraler med en lavere fedtprocent.

Ingredienser til kylling lomo saltado

De ingredienser, du skal bruge for at få en udsøgt kylling lomo saltado i peruviansk stil, er:

 • 1 kyllingebryst
 • 1 rødløg
 • 1 gul peberfrugt
 • 1 spiseskefuld stødt hvidløg
 • En skefuld aji panca-chilipasta
 • En smule sojasauce
 • 3 spiseskefulde ketchup
 • En smule rød eddike
 • En smule kyllingefond
 • 1 smule vegetabilsk olie
 • 1 kvist koriander
 • Salt, peber og spidskommen efter smag

Kylling til at lave lomo saltado

Peruviansk lomo saltado er lækker og giver protein af høj biologisk værdi.

Fremgangsmåde

 1. Skær kyllingebrystet i små tern.
 2. Skær løget i juliennestrimler og peberfrugten i strimler.
 3. Varm olivenolie op i en stegepande, og steg kyllingen, der i forvejen er krydret med salt og peber.
 4. Når den er stegt på alle sider, tages den af og stilles til side til senere.
 5. Tilsæt hakket hvidløg, aji panca-pasta, rødløg og peberfrugt på samme pande og lad det sautere. Brug høj varme. Processen vil tage et par minutter.
 6. Når grøntsagerne er gyldenbrune, tilsættes et skvæt rød eddike, og der steges videre.
 7. Når noget af væsken er fordampet, kommes kyllingen tilbage i gryden, denne gang med ketchup og kyllingefond.
 8. Tilsæt salt, peber og spidskommen og fortsæt tilberedningen i yderligere 3 minutter. Det er vigtigt, at kyllingen er godt gennemstegt indeni.
 9. Tilsæt til sidst hakket koriander og servér.
 10. Der er flere muligheder for tilbehør til kylling lomo saltado. En mulighed er at lægge blandingen indeni brød af god kvalitet. Du kan også servere den med kartoffel, ris eller endda sød kartoffel som tilbehør. Dette afhænger af den enkelte persons smag.

Lækker lomo saltado

Peruviansk lomo saltado kan serveres med ris, brød eller kartofler.

Fordele ved kylling lomo saltado

At inkludere denne peruvianske kylling lomo saltado i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost kan være meget gavnligt for dit helbred. Det er dog vigtigt at sikre, at der ikke er mangel på vigtige næringsstoffer i kosten for at forebygge kroniske og komplekse sygdomme.

Beskytter muskelsundheden

De proteiner, som kylling giver, er vigtige for at forebygge muskelkatabolisme og sikre, at kroppens væv fungerer godt med årene. Det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrition Research . Hvis kravene ikke opfyldes, kan du opleve sarkopeni på mellemlangt sigt, hvilket vil være meget problematisk for dit helbred.

Hos stillesiddende personer anbefales et dagligt indtag på mere end 0,8 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag. Hos atleter fordobles disse krav let. Væk er myten om, at et højt proteinindtag i kosten kan forårsage nyre- eller leverproblemer i årenes løb.

Kan fremme vægttabet

Kylling lomo saltado er en krydret opskrift. Det er blevet vist, at indtagelse af fødevarer med denne smag kan stimulere vægttab. Dette skyldes tilstedeværelsen af capsaicin, et stof, der øger kropstemperaturen en smule, hvilket fremmer mobiliseringen og iltningen af fedtstoffer fra en stigning i energiforbruget.

Vær dog forsigtig med krydret mad. Når de indtages af personer med tarm- eller fordøjelsesproblemer, kan der opstå uønskede symptomer. I de fleste tilfælde er denne type mad ikke problematisk, men det er tilrådeligt at teste den individuelle tolerance først.

Hjælper med at forsinke aldring

Både grøntsager og kulinariske krydderier, der anvendes i denne opskrift, er en kilde til plantekemikalier med antioxidant potentiale.

Disse elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne effekt reducerer den hastighed, hvormed aldringsprocesserne opstår, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Clinical Interventions in Aging.

For virkelig at opleve en betydelig effekt vil det dog være nødvendigt at overveje et kontinuerligt og tilstrækkeligt indtag af plantebaserede fødevarer. Det er også vigtigt at fremme andre gode vaner, f.eks. en god nattesøvn. Under søvnen finder kroppens genopretningsprocesser sted.

Tilbered kylling lomo saltado på peruviansk vis derhjemme

Som du har set, er det virkelig nemt at tilberede kylling lomo saltado på peruviansk vis derhjemme. Det er en meget velsmagende opskrift, der kan give en betydelig mængde essentielle næringsstoffer, der hjælper med at forbedre dit generelle helbred og opretholde funktionaliteten i den menneskelige krop.

Det betragtes derfor som en sund opskrift.

Husk som det sidste, at det er positivt at inkludere animalske produkter i din daglige kost. Disse indeholder proteiner af høj biologisk værdi, foruden andre næringsstoffer i tilstrækkelige mængder til at fremme deres assimilation. Når du begrænser din kost, øges risikoen for at få alvorlige sundhedsproblemer, og derfor anbefaler vi det ikke.

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du aji rocoto og aji de pollería til peruvianske retter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du aji rocoto og aji de pollería til peruvianske retter

Det er nemt og hurtigt at tilberede aji rocoto og aji de pollería. Lær, hvordan du laver disse traditionelle peruvianske saucer her. • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.