Mobning i familien: Hvordan man genkender og håndterer det

Tror du, at du lider af mobning i din familie? I denne artikel vil du opdage nogle måder at identificere det på og strategier til at løse det. Det er ikke let, men heller ikke umuligt.
Mobning i familien: Hvordan man genkender og håndterer det
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Når vi taler om mobning, har vi en tendens til at tænke på en ung person, der bliver mobbet af skolekammerater. Vi tænker måske endda på en person på arbejdspladsen, der oplever sådanne ondsindede handlinger fra en chef eller kolleger. Men hvad med mobning i familien? Det findes, og i denne artikel vil vi give det en stemme.

Mobning sker ikke kun i skolen eller på arbejdet. Nogle gange foregår det også i familien. For eksempel af en søskende, der har meget skadelige holdninger, eller en svigerfamilie, der gør livet umuligt for en partner.

Vi har en tendens til at tro, at mobning kun forekommer uden for hjemmet, men nogle gange er det en god idé at kigge ind i hjemmet først. Det er måske der, de virkelige mobbere befinder sig.

Hvordan er mobning i familien?

Mobning i familien adskiller sig ikke meget fra mobning i andre miljøer eller omstændigheder. En eller flere personer, som man har familiebånd til, manipulerer, intimiderer og ydmyger et familiemedlem eller hinanden uden nogen åbenlys grund.

Der er ofte tale om nedgørelse og kritik, så personen (ung eller gammel) kan have et ønske om at tilbringe meget tid væk hjemmefra for at komme væk fra dette giftige miljø.

American Osteopathic Association har foretaget en undersøgelse om mobning, som afslørede meget interessante data. For eksempel havde hele 31 % af de voksne respondenter oplevet denne mobning. Det tyder på, at det er en form for misbrug, som der ikke ofte tales om, men som er ret almindelig.

Trist kvinde sidder ved vand

En mor, der undervurderer og kritiserer sine børn, eller en søskende, der afpresser og manipulerer? Alt dette kan være årsag til depression og lidelse hos et andet familiemedlem.

Sådan genkender du mobning i familien

Nogle gange er det ikke let at genkende mobning i familien. Det skyldes først og fremmest, at det er meget svært at indrømme, at en mor, far eller søskende kan være en potentiel mobber. For det andet er det ofte, fordi formerne for mobning er så subtile, at de camoufleres gennem ironi og vittigheder.

Denne liste kan dog tjene som en guide til at hjælpe dig med at identificere advarselstegnene:

  • Du begynder at føle dig stresset, når du tænker på at tage hjem. Det er et tydeligt symptom på, at der er noget galt derhjemme. Hvis dette er dit tilfælde, er det vigtigt at analysere situationen.
  • Der opstår mistillid til ens egne evner. Dette skyldes ofte kritik, at man ikke føler sig gyldig og andre følelser, der kan opstå på grund af mobning i familien. I dette tilfælde er det vigtigt at finde ud af, om der er nogen giftige personer, der nærer disse tanker.
  • Angst opstår ofte. Selv panikanfald kan forekomme. Nogle gange er mobningen så subtil, at den kan blive overset. Sindet og kroppen kan dog ikke lade sig narre, så angsten dukker ofte op.

Når en person i familien har en tendens til at bebrejde en anden, kritisere ham/hende konstant og/eller afpresse ham/hende følelsesmæssigt, blandt andre holdninger, er det meget vigtigt at blive advaret om, at der måske er tale om mobning.

Vi har en tendens til at idealisere familien og tro, at alle dens medlemmer er gode. Der kan dog også findes dårlige mennesker i familiens kerne.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvornår er familieterapi nødvendigt?

Sådan håndterer du mobning i familien

Det er ikke let at håndtere mobning i familien. Nogle gange er det meget svært at blive selvstændig eller frigøre sig fra et giftigt familiemiljø. Der er dog visse strategier, der kan virke og styrke personligheden hos den person, der mobbes.

Sæt grænser

At begynde at sige “nej”, være assertiv og sætte grænser er nogle af de mest effektive strategier til at få en mobber til at forsvinde. Når du ikke længere er manipulerbar, har de ingen grund til at være der.

Dette er dog ikke let at gøre uden støtte fra en professionel. At opsøge en psykolog for at begynde at sætte grænser er afgørende for at få det godt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 fordele ved at spise sammen som familie ifølge videnskaben

Bevar roen

Det er bedst ikke at reagere på fornærmelser eller kritik fra en mobber. De, der praktiserer meditation, har en stor evne til at bevare roen.

Så når et familiemedlem siger noget fornærmende eller skadeligt, kan du trække vejret og endda reagere på en måde, der afvæbner deres kommentar og forhindrer den i at påvirke dig følelsesmæssigt.

Kvinde mediterer

Hvis vi lærer at bevare og dyrke roen, bliver vi mere assertive, når vi reagerer på vold i hjemmet og alle de mange former, som mobning kan antage.

Gå væk, hvis det er muligt

Hvis der er en chance for at stoppe med at leve sammen med mobberne, er det perfekt. Det er dog ikke altid muligt.

Det handler ikke om at løbe væk fra problemet, men om at holde op med altid at skulle være på vagt og hade at tilbringe tid i hjemmet på grund af det, man ved, der vil ske. I sidste ende kan det være kompliceret at håndtere forventningsangst.

Søg hjælp

Mobning i familien er muligt at håndtere, men for at gøre dette er det bedst at gå til en ekspert i denne type situationer. Vi vil ikke benægte det. Det er triste og frustrerende omstændigheder, men de kan overvindes. Kast aldrig håndklædet i ringen, og sørg for at få hjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wolke, Dieter, Neil Tippett, and Slava Dantchev. “Bullying in the family: sibling bullying.” The Lancet Psychiatry 2.10 (2015): 917-929.
  • Dantchev, S., Hickman, M., Heron, J., Zammit, S., & Wolke, D. (2019). The independent and cumulative effects of sibling and peer bullying in childhood on depression, anxiety, suicidal ideation, and self-harm in adulthood. Frontiers in psychiatry10, 651.
  • Wolke, D., & Skew, A. J. (2012). Bullying among siblings.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.