Lanolin: Anvendelsesmuligheder og anbefalinger

Fordelene ved lanolin er knyttet til sundhed og hudpleje. For eksempel kan det hjælpe med at reducere rynker og helbrede sprukne læber. Lær mere i denne artikel!
Lanolin: Anvendelsesmuligheder og anbefalinger

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 09 august, 2022

Talgkirtlerne hos uldproducerende pattedyr, især får, udskiller en voks, der beskytte din hud mod fugt. Dette kaldes lanolin, og det udvindes under produktion af uld. Desuden forhindrer det dyret i at blive skadet under klipning.

Lanolin betragtes ofte som et animalsk fedtstof og er et lugtfrit, gulligt stof, hvis struktur ligner vaseline. På trods af at det har forskellige anvendelsesmuligheder, er det kendt for at være en fugtighedscreme, der kan bruges til at behandle hudsygdomme som eksem.

Her fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om det.

Anvendelsesmuligheder for lanolin

Tørre og sprukne læber

Lanolin er kendt for sin fugtgivende virkning, er allergivenligt og har en bakteriehæmmende virkning. Med andre ord, selvom det ikke kan dræbe bakterier, stopper det dem fra at reproducere. På denne måde dør bakterier uden at formere sig.

På samme måde fungerer det som et blødgørende middel, der reducerer hård hud, blødgør og beskytter huden og bekæmper eksem.

Derfor er det almindeligt, at forskellige områder bruger lanolin, ligesom den farmaceutiske og kosmetiske industri. Generelt kan du finde det i:

 • Cremer til medicinsk og kosmetisk brug (fugtighedscreme, makeupfjernere, barberskum, anti-aging creme, salve til bleudslæt og mere).
 • Makeup-produkter som læbestifter, pudder og mere.
 • Produkter og midler til at reducere tør hovedbund.
 • Sæber og rengøringsmidler.
 • Produkter til polering af læder eller sko-cremer.
 • D -vitamin.

Fordele for vores hud

Som du kan se, er lanolin et berømt blødgørende middel, der kan behandle tør og dehydreret hud. En undersøgelse offentliggjort i Clinical Medicine & Research viste, at det kan reducere vandtab fra huden med mellem 20 og 30%. Det kan hydrere, blødgøre og forbedre udseendet af ru og skællende områder.

Det er ikke de eneste fordele, som denne naturlige voks kan give din hud. Vi viser dig nogle andre måder, det kan hjælpe dig på.

Reducér rynker

Både lanolinolie og alkohol er almindelige ingredienser i cremer mod aldring. Mange mennesker mener, at det kan være effektivt til at reducere rynker og fine linjer.

Selvom der er få videnskabelige beviser, er disse effekter forbundet med det faktum, at lanolin kan indeholde dobbelt så stor vægt i vand. Derefter tilføjer dette volumen til din hud og bekæmper tegn på aldring.

Behandl tørt hår

På grund af sin blødgørende virkning, der forhindrer hårtab, kan lanolinolie hjælpe med at behandle tørt hår. Du bør altid anvende det, når håret er fugtigt eller vådt, da der ikke vil være fugt at holde på, hvis håret er tørt.

Derudover skal du vaske dit hår med en dybderensende shampoo eller æblecidereddike på grund af denne olies voksagtige tekstur. På den måde vil der ikke være spor af produktet.

Behandl tørre læber

Ligesom med tør hud og hår behandler lanolin sprukne, revnede og tørre læber. Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Applied Oral Science, reducerede lanolin med succes de tørre læber, som folk, der gennemgik kemoterapi, oplevede.

På samme måde kan denne voks trænge bedre ind i lagene på dine læber end andre substanser, der kun når den ydre barriere. Det er også sikkert at give nyfødte med tørre læber. Det er dog bedst at spørge din børnelæge, før du gør det.

Hel revnede brystvorter

Revnede brystvorter er almindelige under amning. Af denne grund anbefaler nogle specialister at anvende lanolin på dette område for at lindre smerter og stoppe blødning.

Specialister mener, at denne voks kan genoprette fugt i brystvorterne. Så ammende kvinder kan købe 100% ren og raffineret lanolinvoks. Vær forsigtig, for lanolin, der ikke er ren, kan forårsage allergiske reaktioner hos spædbørn.

En mor ammer sin baby

Andre fordele ved lanolin til huden

Der er andre måder, hvorpå lanolin kan bidrage til hudpleje. Her er nogle:

 • Behandl ruhud på dine albuer og hæle: Tør hud forårsager ruhed i områder som hæle og albuer. Derudover kan der dannes døde celler. Du kan bruge lanolin til at blødgøre huden og fjerne død hud.
 • Behandl bleudslæt: Fugt fra bleer kan forårsage irritation og betændelse i babyers hud. Heldigvis fungerer lanolin som et beskyttende lag mellem fugt og spædbørns hud.
 • Helbred mindre forbrændinger: Lanolin er forbundet med lindring og behandling af skader forårsaget af brand og varme.
 • Forbedring af sårheling: Lanolin har helbredende egenskaber, som kan fremskynde heling af sår og skader.

Hvor finder man det?

Takket være dets egenskaber og sundhedsmæssige fordele kan du finde lanolin i en række kommercielle præsentationer.

Disse omfatter:

 • Ren lanolin (kvalitetsvoks indeholder ikke mere end 0,25% vand).
 • Lanolinolie.
 • Lanolinalkohol.
 • Cremer til medicinsk og kosmetisk brug (fugtighedscreme mod aldring, til blæseudslæt, til sprukne brystvorter osv.).
 • Skønhedsprodukter (læbepomader, masker, makeupfjernere og mere).
 • Sæber, shampoo og balsam.

Forebyggelse og kontraindikationer

For mennesker uden allergi er lanolin sikkert at anvende og bruge lokalt. Imidlertid er det skadeligt at indtage store mængder af denne voks, der bruges til fremstilling af D-vitamin. Det kan være giftigt og har en tendens til at hobe sig op i tarmene. Generelt kan lanolin forårsage allergiske reaktioner og madforgiftning.

Nedenstående forklarer vi, hvordan disse scenarier er.

Allergi overfor lanolin

Da lanolin er hovedårsagen til uldallergi, bør mennesker med denne tilstand undgå det. Denne voks udløser en allergisk reaktion, når det rører huden.

Imidlertid er allergi over for lanolin meget sjælden. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i British Journal of Dermatology havde kun 1,7% af de 25.000 mennesker, der er udsat for allergi, tegn på denne særlige tilstand. De mest almindelige symptomer på en allergisk reaktion er hævelse af øjne, læber og hals, udslæt og problemer med at trække vejret.

Lanolinforgiftning

Lanolinforgiftning kan ske på flere måder. For eksempel kan det ske ved at sluge olien ved en fejl, eller ved at bruge for meget læbepomade og sluge det ved at slikke dine læber. Dets symptomer omfatter diarré, opkastning, udslæt, betændelse og rødme i huden.

Hvad skal man huske om lanolin?

Lanolin er en naturlig voks, som du får fra dyr, der producerer uld. Disse pattedyr producerer det i deres talgkirtler, og det beskytter uld mod fugt, samt for at forhindre skader under klipning.

Generelt er det almindeligt i produkter til medicinsk og kosmetisk brug, såsom cremer, shampoo, sæber og vaskemidler. Tilsvarende fungerer det som en ingrediens i produkter til behandling af læder og sko-cremer.

Det har masser af fordele for sundhed og hudpleje. Nogle mener, at det kan reducere rynker, behandle tørre læber, helbrede sprukne brystvorter og reducere tørhed i hår og hovedbund.

På den anden side bør mennesker med uldallergi ikke bruge det, da det kan udløse en række symptomer. På samme måde bør du ikke indtage det, da for meget kan forårsage lanolinforgiftning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
 • Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
 • Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.