Karaktertræk og anvendelse af calciumkasein

Kasein er en alsidig komponent, der udvindes af mælkeprotein. I dagens artikel vil vi diskutere dets egenskaber og anvendelser.
Karaktertræk og anvendelse af calciumkasein
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde hørt om calciumkasein? Det er et substans, der udvindes af mælkeprotein. Vil du gerne vide, hvad det er til? Læs med for at finde ud af det.

Kasein er et komponent med høj biologisk værdi. I den forstand er det temmelig populært som et kosttilskud i sport. Det gælder især dem, som stimulerer opbygningen af muskler.

Hvad er calciumkasein helt præcis?

Som vi nævnte ovenstående, er calciumkasein salt udvundet fra mælkeprotein.

Calciumkasein i form af pulver

Generelt bliver denne proces udført ved at tilsætte specialiserede enzymer eller gennem substanser såsom eddike og citronsaft. Det skyldes, at disse er i stand til at redcuere syrligheden i mejeriprodukter og føre til koagulation af kasein.

Som du kan se, stammer denne form for salt fra behandlingen af kasein med calciumhydroxid.

Egenskaberne ved calciumkasein

Dette substans indeholder omkring 90% af dets vægt i protein samt hver essentiel aminosyre. Dets høje biologiske værdi er på grund af disse og de bidrager også til dets ernæringsmæssige egenskaber.

Det indeholder derudover en betydelig mængde calcium og har mindre end 1% fedt. Det indeholder også fosfor og svovl i begrænsede mængder. Ikke blot det, men det indeholder i bund og grund intet laktose.

Generelt er kasein varmeresistente substanser, selv endnu mere end de fleste proteiner. De kan derudover nemt interagere med vand og fedt, og det er derfor, de er kraftfulde emulgatorer.

Som du kan se, er disse karaktertræk det, som gør dette pulver meget alsidigt som et tilsætningsstof til fødevarer i forskellige spiselige produkter.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Proteindrikke: Hvorfor er de gode?

Anvendelse af calciumkasein

De bedstkendte anvendelsesmuligheder af dette komponent er som kosttilskud indenfor sport. Det er, fordi kasein har en anti-katabolsk effekt. Det betyder, at det forhindrer nedbrydelsen af muskler.

Person laver en shake

Kroppen optager langsomt dette substans efter at have indtaget det og aktiverer omdannelsen af aminosyrer, som den fordøjer det – sammen med syntesen af proteiner. Som du kan se, fører indtaget af det til en følelse af at være mæt.

Forskellige studier slog fast, at forsyningen af serumproteiner og kasein er nyttigt til at opnå en mæthedsfornemmelse hos overvægtige personer. Det er også glimrende til at dække den anbefalede mængde protein hos indlagte perosner med store behov for dette næringsstof.

Ved at være et kosttilskud er det også nyttigt til personer, der laver styrketræning og intens træning, og personer, som søger definering af muskerne. Generelt anbefales indtaget af det, før man går i seng eller efter træning.

Der rådes dog ikke til at tage det uden at tale med en kvalificeret professionel. Det skyldes, at mængden af det, som man indtager, skal tage personens kost med i overvejelserne. Bemærk, at det ikke vil producere nogen af de fornævnte effekter i sig selv, især ikke hvis det ikke bakkes op af det anbefalede indtag af protein.

Anvendelse i fødevareindustrien

Kasein bliver brugt i fødevareprodukter og i andre tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Denne pulver har til hensigt at forlænge holdbarheden af forskellige produkter, give dem ernæringsmæssig værdi og tilpasse teksturer. I den forstand er nogle af de produkter, som indeholder det:

 • Is.
 • Småkager.
 • Brød.
 • Pulversuppe.
 • Mælkepulver til kaffe.
 • Morgenmadsprodukter.
 • Kager.
Forskellige typer is

Indtag af calcium

Fordi det primært består af calcium og har en minimal forsyning af laktose, kan dette substans supplere calcium til personer, som er laktoseintolerante. De kan indtage det uden nogen problemer. Det er glimrende, eftersom det forhindrer afkalkning og bidrager til at styrke knoglerne og tænderne.

Kontraindikationer

Adskillige studier antyder, at kasein har et betydeligt inflammatorisk potentiale, så nogle personer kan være allergiske over for det.

Personer med allergi overfor kasein

Mere specifikt identificerer folks kroppe dette protein som et fremmed komponent og frigiver histamin for at kunne neutralisere det. Som konsekvens af det fører det til reaktioner såsom blandt andet diarré, kløende hals, tilstoppet næse og sviende øjne.

Veganere

Dette substans kommer fra komælk, så det er ikke passende til dem, der følger en vegansk kost, eller dem, som ikke indtager mejeriprodukter af en eller anden grund. Det er derfor, de skal læse mærkaterne og være sikre på, at de produkter, de indtager, såsom kaffe, pulversuppe og småkager, ikke indeholder kasein.

Vi anbefaler, at du også læser: Derfor er det vigtigt at spise protein til morgenmad

Afsluttende bemærkninger om kasein

Dette substans er populært som et tilsætningsstof til fødevarer i adskillige produkter, du måske indtager dagligt. Det er derudover også et kosttilskud indenfor sport, som man kan inkorporere i sin kost, hvis man prøver at forbedre sin muskelmasse.

Hav i baghovedet, at man skal tale med en professionel for at sikre, at der ikke er nogen kontraindikationer, før man tilføjer det til sin kost.

Det kan interessere dig ...
Styrk din knoglesundhed med 8 calcium rige fødevarer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Styrk din knoglesundhed med 8 calcium rige fødevarer

Da mange mennesker er interesserede i dette emne, vil vi i dag dedikere vores blog til 8 calcium-rige fødevarer, der giver bedre knoglesundhed. • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
 • Armendariz-Anguiano, A. L., Jiménez-Cruz, A., Bacardí-Gascón, M., & Pérez-Morales, M. E. (2010). Efectividad del uso de suplementos de proteína en entrenamientos de fuerza: Revisión sistemática. Archivos Latinoamericanos de Nutrición60(2).
 • Reyna, N., Moreno-Rojas, R., Mendoza, L., Parra, K., Linares, S., Reyna, E., & Camara-Martos, F. (2016). Using whey proteins and caseins as dietetic supplements in regulation of satiating effect of overweight women. NUTRICION HOSPITALARIA33(1), 47-53.
 • Caseinato de calcio: estructura, propiedades, obtención y usos. Disponible en: Lifeder.com

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.