Litchi: Ernæringsmæssige egenskaber, fordele og kontraindikationer

Litchi er en eksotisk frugt, der har flere sundhedsmæssige fordele på grund af sit indhold af vigtige næringsstoffer. Find ud af mere her.
Litchi: Ernæringsmæssige egenskaber, fordele og kontraindikationer

Sidste ændring: 04 maj, 2023

Litchi er en tropisk frugt, der kan give flere sundhedsmæssige fordele, hvis den regelmæssigt indgår i kosten. Den indeholder flere antioxidanter, der neutraliserer produktionen af frie radikaler.

Den er også fremragende ud fra et organoleptisk synspunkt. Den er hjemmehørende i det sydlige Kina og vokser på et træ, der kan blive 12 meter højt. Dens hud er lyserød og ru, og frugtkødet er hvidt.

Inden vi begynder, skal det bemærkes, at tilstedeværelsen af frugt i kosten anbefales af de fleste ernæringseksperter. Disse fødevarer er en kilde til mikronæringsstoffer og antioxidant fytokemikalier af høj kvalitet. Takket være dette kan negative virkninger i vores indre fysiologi forebygges, hvilket vil sikre, at vi bevarer en god sundhedstilstand gennem årene.

Litchi: Fordele

Litchi i skål

Først og fremmest er det vigtigt at bemærke, at litchi er en kilde til C-vitamin, et næringsstof, der har vist sig at forbedre immunfunktionen, både den medfødte og den erhvervede. Det hjælper med at reducere forekomsten af infektioner, hvilket vil resultere i forbedret velvære.

Selv i tilfælde af sygdom vil opretholdelse af et optimalt niveau af C-vitamin give mulighed for en mere præcis symptomatologisk kontrol med mindre intense symptomer.

Desuden giver litchi en betydelig mængde folinsyre. Dette element er vigtigt, især for gravide kvinder. Under graviditeten er der et øget behov for dette stof.

Hvis behovet ikke opfyldes, øges risikoen for misdannelser hos fosteret faktisk. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i BMC Medicine er tilskud afgørende i denne fase af livet.

Det er værd at nævne, at takket være tilstedeværelsen af C-vitamin i litchi, kan optagelsen af visse mineraler, såsom jern, forbedres. Denne kombination vil bidrage til at reducere forekomsten af anæmi. Det er en lidelse, der forårsager kronisk træthed og udmattelse. Det er altid bedre at gå efter forebyggelse, da det normalt er svært at genoprette kroppen, når den først er udviklet.

Vi må heller ikke glemme, at de antioxidanter, som litchi indeholder, kan bidrage til at reducere forekomsten af flere komplekse sygdomme. Ifølge forskning offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry kan et regelmæssigt indtag af fytokemikalier blokere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. På denne måde forhindres ændringer i den indre homøostase.

Næringsværdi af litchi

Hver enkelt litchi giver ca. 6 kalorier. 1,5 gram er simple kulhydrater, og protein- og fedtindholdet er praktisk talt restindholdet. Litchier er en kilde til flere mikronæringsstoffer. C-vitamin, kalium og nogle vitaminer fra gruppe B skiller sig ud i denne henseende, ligesom folinsyre.

Da de er så kaloriefattige, er de en perfekt frugt at indføre i forbindelse med en hypokalorisk diæt, hvor vægttab er målet. Det er dog altid tilrådeligt at være forsigtig med sukker i denne slags situationer.

Selv om sukkerstofferne i frugten ikke anses for at være særligt skadelige, kan en ophobning af dem i kroppen føre til udvikling af sygdomme som f.eks. ikke-alkoholisk fedtlever.

Du er måske også interesseret i: 5 tips til at beskytte leveren

Hvordan indtager man litchi?

Friske frugter i træskål

Generelt set indtages litchi normalt i deres naturlige, friske form. Det er nok at fjerne den skræl, der dækker dem, for at kunne spise frugten. Derudover er det muligt at inddrage disse frugter i forskellige opskrifter på desserter og smoothies.

Det er f.eks. almindeligt at tilberede en smoothie med litchi og vand eller grøntsagsdrik, som man til sidst kan søde med et kunstigt sødemiddel for at forbedre de organoleptiske egenskaber endnu mere.

En meget sund frugt

Som du kan se, anses det for at være meget positivt for sundheden at inddrage litchi i den almindelige kost. Disse eksotiske fødevarer er en kilde til essentielle næringsstoffer, der hjælper kroppen til at fungere effektivt og dermed forebygger udviklingen af sygdomme i årenes løb.

Det er dog afgørende at inkludere dem i forbindelse med en varieret kost for at undgå underskud, der betinger homøostasen.

Husk som det sidste at prioritere sæsonens frugter. Normalt er deres næringsværdi høj. Også deres organoleptiske egenskaber vil blive nydt endnu mere. Der er naturligvis mulighed for at fryse disse fødevarer ned på deres optimale modningstidspunkt for at kunne forbruge dem senere. De vil ikke miste deres egenskaber, og deres holdbarhed vil blive forlænget.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • McNulty H, Rollins M, Cassidy T, et al. Effect of continued folic acid supplementation beyond the first trimester of pregnancy on cognitive performance in the child: a follow-up study from a randomized controlled trial (FASSTT Offspring Trial). BMC Med. 2019;17(1):196. Published 2019 Oct 31. doi:10.1186/s12916-019-1432-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.