Sansebøger til babyer: Funktioner og fordele

Sensoriske bøger stimulerer babys sanser og forbedrer deres indlæring på alle stadier. Vi fortæller dig mere om deres fordele.
Sansebøger til babyer: Funktioner og fordele
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Bøger er en vigtig del af barndommen. De ledsager os i de dyrebare familiestunder og fører børnene til fantastiske og fantasifulde verdener. Du behøver dog ikke at vente på, at dine børn lærer at læse, før de kan nyde godt af bøgernes fordele. Hvis dit barn er mindst seks måneder gammelt, kan sansebøger til babyer blive en af deres yndlingsting.

Disse bøger er mindre end normalt og er lavet af forskellige materialer som f.eks. pap, filt eller EVA-skum. Ud over billeder og tekst har de teksturer, lyde, lys og andre sensoriske lege, der stimulerer barnets sanser og læring. Vil du gerne vide mere om deres fordele? Læs videre!

Hvad er sansebøger til babyer?

Sanserne giver babyer mulighed for at udforske og lære om omgivelserne omkring dem. Gennem de stimuli og oplysninger, de modtager, kan de lære, opdage og begynde at klare sig i deres omgivelser. Derfor er sansebøger til babyer et fremragende pædagogisk redskab.

De kaldes også “stille bøger” eller “bløde bøger” og er vigtige elementer i ethvert hjem med spædbørn. De fås i forskellige former, f.eks:

 • Badebøger, som barnet kan bruge i badekarret.
 • Sangbøger.
 • Bøger, der giver barnet mulighed for at udforske forskellige teksturer.
 • Bøger med manipulerende elementer som f.eks. velcro eller knapper.

Denne type bog er inspireret af Montessori-filosofien og har til formål at fremme læring og udvikling af grundlæggende færdigheder hos børn. Derfor giverdesanseoplevelser, der er tilpasset spædbarnets alder, og som kan vække barnets opmærksomhed og nysgerrighed.

Baby med en bog

Fordelene ved sansebøger til babyer

Denne type bog giver en række fordele for barnets udvikling. Selv om det er almindeligt at finde dem i de fleste hjem, er mange ikke klar over deres store potentiale. Derfor vil vi vise dig nogle af deres vigtigste fordele.

De stimulerer udviklingen af sanserne

Disse bøger tilbyder en varieret og passende stimulering i forhold til barnets alder. På den måde hjælper de med at regulere deres opmærksomhed og med at tolerere stimuli.

Dette kan være meget nyttigt for børn med vanskeligheder som f.eks. autismespektrumforstyrrelser (ASF) eller opmærksomhedsforstyrrelses- og hyperaktivitetslidelse (ADHD), som er hypo- eller overfølsomme over for stimulering.

De fremmer finmotorikken og hånd-øje-koordinationen

Ved at bruge bogen og bruge de interaktive elementer udvikler barnet manuelle færdigheder, øver koordination og motorik og forbedrer muskelbevægelser.

De styrker nysgerrigheden og kreativiteten

Takket være scenerne, figurerne og teksterne tiltrækker de små børns opmærksomhed og stimulerer deres fantasi og kreativitet.

De hjælper med at træne hukommelsen og forståelsen af begreber

Børn lærer at relatere ord til genstande, teksturer, lyde og billeder, hvilket har en positiv indvirkning på deres hukommelse. Desuden letter det forståelsen af begreber, da de selv kan opleve dem.

Du er måske interesseret i: 8 idéer til hjemmelavet pynt til en børnefest

De hjælper med at tilegne sig sprog-, læse- og skrivefærdigheder

Sansebøger til babyer og spædbørn hjælper barnet med at udvide sit ordforråd og blive fortrolig med bogstaver og lyde.

De fremmer genkendelsen af farver, former og størrelser

Ved at arbejde med flere sanser fremmer de indlæringen af begreber som f.eks. former, konturer, farver og størrelser. Børn kan røre ved og interagere med elementerne i bogen i stedet for blot at observere dem.

Eksempel på sansebøger til babyer

De fremmer videnskabelig tænkning og problemløsning

De er et fremragende redskab for børn til at udforske og opdage i deres eget tempo. På den måde kan de opstille hypoteser og afprøve dem på egen hånd. Det udvikler deres videnskabelige og problemløsende færdigheder. Selv andre færdigheder stimuleres, f.eks. tilegnelse af mentale skemaer og forståelse af logisk-matematiske begreber.

Hvad skal du tage hensyn til, når du vælger sansebøger til babyer?

Som nævnt findes der mange sansebøger på markedet, men du kan også vælge at lave dem selv. Du skal dog sikre dig, at de opfylder følgende krav:

 • En lille og håndterbar størrelse for barnet i forhold til alderen.
 • Tykke sider og modstandsdygtige materialer, der gør det muligt at håndtere dem uden risiko for, at de går i stykker.
 • Iøjnefaldende illustrationer og et attraktivt udseende. Pastelfarver kan være mere velegnede end intense farver for visse børn, som er overvældet af overdreven stimulering.
 • De bør have forskellige former, teksturer og elementer, der stimulerer sanserne, f.eks. hørelse, berøring, syn eller endda lugt.
 • Det er vigtigt, at de har interaktive elementer, der hjælper barnet med at udforske og lære. F.eks. gummibolde til at knuse, papirer, der rasler, når de krølles sammen, velcro, lynlåse, knapper eller trykknapper.
 • Levende billeder, enkel tekst og enkle historier, som er lette for børn at følge.
 • De bør være tilpasset barnets alder. Babyer kan f.eks. nyde at klemme farvet papir sammen, mens førskolebørn kan lære de forskellige toner på et musikinstrument ved at trykke på tasterne.

Sansebøger til babyer: Et naturligt alternativ i en teknologisk verden

I flere år har teknologiske apparater nu indtaget en relevant plads, når det gælder underholdning og uddannelse af babyer og spædbørn. Men enklere alternativer, der er fremstillet af naturlige materialer og designet til at lade barnet være en aktiv aktør i sin egen læring, er et meget positivt redskab.

Dette er tilfældet med sansebøger, der er legende, didaktiske og alsidige elementer, som kan fange barnets opmærksomhed og samtidig fremme udvikling på forskellige niveauer. At vælge denne type legetøj er en god måde at ledsage barnets udvikling på og respektere hans/hendes behov og stadier.

Generelt tilskynder det til en form for stimulering, der bliver barnets vigtigste måde at lære på. Vi opfordrer dig til at prøve dem og endda til at lave dine egne.

Det kan interessere dig ...
Skal du bøvse en baby af efter amning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skal du bøvse en baby af efter amning?

Ernæring er en bekymring for alle nye forældre. Så hvad forårsager luft i maven hos babyer? Hjælper det virkelig at bøvse en baby af? • Pauta Yanza, M., & Perazzo, D. (2020). QUIET BOOK: AULA SENSORIAL DIGITAL. Convergence Tech4(IV), 36–48. https://doi.org/10.53592/convtech.v4iIV.33
 • Escanta, M. (2016) Desarrollar las relaciones lógico matemáticas en niños y niñas de 5 años de edad mediante la utilización de Quiet Books. Manual instructivo y de actividades dirigido a docentes del Centro de Desarrollo Infantil “Portal de Belén» del Distrito Metropolitano de Quito, periodo académico 2016. (Bachelor Thesis)
 • Ramírez Cueva, I., & Susanibar Escobar, L. M. (2021). Los libros sensoriales inspirados en el método Montessori para favorecer el desarrollo de las habilidades manuales en los niños del jardín 384 rosa de américa–Valdivia en Santa María. (Bachelor Thesis)

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.