10 øvelser til at stimulere et barns grovmotorik

Alle babyer er unikke, og hver enkelt har sin egen rytme. Disse øvelser til stimulering af deres grovmotorik kan være en legende interaktion, der giver dig mulighed for at vurdere deres muskulære, kognitive og affektive udvikling.
10 øvelser til at stimulere et barns grovmotorik

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 25 september, 2022

De øvelser, der stimulerer et barns grovmotorik, er en del af den omsorg og opmærksomhed, som forældrene giver deres barn. Gennem lege bliver de opmærksomme på de muskler, der deltager i den psykomotoriske og neurologiske udvikling.

Rutiner, der omfatter aktiviteter med bolde, rangler og specifikke bevægelser, stimulerer arm-, hånd- og benfærdigheden samt hånd-øje-koordinationen. Babyer fødes forberedt på at lære i deres eget tempo og rytme.

Tidlig stimulering er imidlertid til gavn for den kropslige og affektive udvikling. Senere afspejles dette i deres akademiske præstationer. Grovmotorikken styrker i modsætning til finmotorikken benene, overkroppen og armene, hvilket hjælper os med at udvikle balancen til at sidde, stå og kravle.

Hvad er grovmotorik?

Grovmotorikken er den evne, som børn udvikler til at udføre bevægelser med flere muskelgrupper. De hjælper kroppen til at udføre mange generelle bevægelser på en koordineret måde. Hver gang vi gør dette, får vi bedre styr på balance og ændringer i kroppens position.

Selv om grovmotorikken er mere synlig på grund af det kropslige og rumlige område, den omfatter, supplerer finmotorikken den. Grundlæggende er det, som du vil se nedenstående, en muskelgruppe, der giver os mulighed for at opnå en bred vifte af bevægelser, som vores fingre, øjne og tunge forfiner.

Du vil måske finde dette nyttigt: Vigtige aspekter af pleje af en nyfødt babys hud

Bevægelse af hovedet

Nyfødte babyer kan bevæge hovedet til siden, men de kan ikke kontrollere deres nakke og har brug for støtte for at løfte hovedet. Øjnene er en af de første kropsdele, som barnet kan bevæge.

Faktisk kan lydstimulering fra stemmer eller andre generelle lyde få barnet til at bevæge hovedet og rette blikket mod kilden. I løbet af den anden måned af deres liv vil de være i stand til at løfte hovedet, når de ligger på maven, og endnu mere, hvis der er en stimulans.

Mor holder sin babys hoved

Brug af armene

I den anden måned af livet vil babyen ryste med armene, hvis den er begejstret. Dette henviser til grovmotoriske færdigheder, men vi ser også, hvordan de bliver interesserede i deres egne hænder.

Efter at have prøvet mange gange vil det til sidst lykkes dem at få deres hænder op til munden og sutte på dem. Til at begynde med vil det være som en knytnæve, men på et tidspunkt vil det være en finger.

I den tredje måned vil barnet sparke så meget, at han eller hun vil være i stand til at vende sig rundt fra maven til  ryggen. Derfor er det risikabelt at lade dem ligge uden opsyn på puslebordet eller sengen.

For at gøre dette har de skabt en sensomotorisk integration af de kropsdele, der arbejder sammen. F.eks. forbereder de sig på at bevæge sig mod en genstand, en lysstråle eller deres mors arme. Deres grovmotorik giver dem den impuls, som deres øjne og hænder fuldender gennem den vestibulære sans.

Følger efter en genstand

Denne bevægelse bruger alle de ovennævnte: Nakkekontrol, brug af armene og drejning af kroppen for at komme op på alle fire og bevæge sig mod et attraktivt element, de har fået øje på.

Hvis de når frem til genstanden, er de sikre på at tage den i hænderne, og fra otte måneders alderen kan de sætte sig ned for at udforske den. Når de er interesserede nok, aktiveres deres øjne, mund, tunge, tandkød og tænder. Disse er ansvarlige for at vurdere og genkende verden.

At fange en bold

Alle de komplicerede processer, som vi kan forestille os, sker, når man fanger en bold. Denne færdighed begynder at vise sig hos babyer i 24-måneders alderen. At holde balancen med udstrakte arme og derefter fange en bold kræver motorisk planlægning, hånd-øje-koordination og bilateral tænkning.

Du er måske også interesseret i: De bedste sutter til din baby

Øvelser til stimulering af et barns grovmotorik

For at udføre øvelserne skal barnet være vågen og roligt. Du bør også udføre dem i et musikalsk, legende og muntert miljø, hvilket du bør afspejle gennem dit ansigtsudtryk. Hver præstation bør fejres og klappes.

Et barns grovmotorik: Fra 0 til 3 måneder

1. Lad barnet ligge på ryggen og lad det holde fast i dine fingre og løfte sig langsomt op til siddende stilling i nogle få sekunder. Sørg derefter for, at barnet lægger sig ned igen. Det er ikke en god idé at holde dem siddende. Efter to måneders alderen vil de forsøge at holde deres hoved ved at lave denne øvelse.

2. I samme stilling liggende på ryggen løfter de armene op til brystet i et par sekunder og strækker dem derefter ud. Denne øvelse fremmer deres vejrtrækning og styrker deres arme.

3. Læg barnet på maven, og lad hagen hvile på dine arme. Eller sæt barnet op i denne stilling. Begge måder er med til at styrke deres nakke- og skuldermuskler.

4. Når barnet er tre måneder gammelt, skal du lægge ham eller hende på ryggen og ringe med en klokke på den modsatte side af den, øjnene vender mod. Barnet vil dreje hovedet for at lede efter kilden til lyden.

Et barns grovmotorik: Fra 4 til 7 måneder

5. Læg babyen på maven og præsentér en stimulus, der får babyen til at løfte hovedet. Han eller hun vil forsøge at hjælpe sig selv op på armene og støtte sig på hænderne.

6. Nu vil vi se, at en af øvelserne til at stimulere et barns grovmotorik består af at lægge ham eller hende på ryggen og holde fast i fingrene, så babyen løfter sig op. I denne fase vil de støtte deres hoved. Fra 5 måneders alderen vil de være i stand til at sidde med lidt støtte, og fra 6 måneder vil de være i stand til at gøre det alene i et par sekunder.

Når de kan sidde uden hjælp, vil de forsøge at bevæge sig på egen hånd. For at motivere dem kan du forsøge at lokke dem til at række ud efter genstande, som de er interesserede i. Efter seks måneder vil deres øjne følge en genstand, hvis du taber den.

Et barns grovmotorik: Fra 8 måneder til 1 år

7. Tiden er inde til, at de tager deres første skridt! Vi foreslår, at du sætter dem foran dig, holder deres hænder og løfter dem, indtil de står op. Derefter skal du bevæge den ene af deres arme fremad og derefter den anden.

8. I denne periode vil de forsøge at stå op, når de støttes. Deres rygsøjle skal blive stærkere. Så du kan holde dem ved deres ben og løfte dem helt op i ca. to eller tre sekunder. For at træne deres ben kan du lægge babyen på ryggen og holde om anklerne for at få benene til at lave en cyklende bevægelse.

Baby øver sig i at gå

Fra 1 år og op

9. Balance er afgørende i denne intense fase. En øvelse går ud på at invitere barnet til at samle legetøj op fra gulvet, hvilket udfordrer dem til at bøje sig ned og rejse sig op med genstanden i hænderne.

10. En anden interessant øvelse og leg er at trille en bold. Idéen her er, at de modtager den, ser den trille, triller den selv og følger den med kroppen og blikket. Den interaktive cyklus er komplet, når de griber den og kaster den.

Øvelser til stimulering af et barns grovmotorik for at styrke udviklingsstadierne

Det er vigtigt ikke at tvinge barnets muskuloskeletale udvikling. Hvert barn er unikt, og hvert barn har sine egne rammer for læring. Vi anbefaler, at du kontrollerer forventninger, statistikker og tilgange. Overordnet set skal du sørge for, at dit barn er sundt og glad.

Som det sidste må du ikke presse børn til at gå med hjælpemidler som f.eks. gåvogne. Det er bedre at lade dem kravle. Hold dem på gulvet så længe som muligt, og lad dem udforske og opdage familiens område. Når de kravler, får de hjælp til at udvikle de færdigheder, der er nødvendige for deres generelle balance.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man hjælpe et barn med at tilpasse sig til en ny skole
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man hjælpe et barn med at tilpasse sig til en ny skole

Det er ikke nemt for børn at skifte skole. De har brug for at tilpasse sig til en ny skole for at føle sig tilpas. Lær, hvordan du kan hjælpe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.