Tips til sikker øjenmakeup

At se fantastisk ud, når det kommer til øjenmakeup, er ikke kun et spørgsmål om farve og stil. Det har meget at gøre med kvaliteten af produkterne og teknikkerne.
Tips til sikker øjenmakeup

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ukorrekte metoder til påføring af produkter i ansigtet, især i øjenområdet, kan have alvorlige konsekvenser for øjnenes sundhed. For at undgå dette skal du følge disse anbefalinger, som kan være med til at garantere anvendelsen af sikker øjenmakeup.

Nogle moderne detaljer, der fremhæver øjnene, er baseret på selvlysende øjenskygger, klæbende krystaller, mascaraer og eyelash extensions. Ligeledes er der kosmetik, der øger sandsynligheden for skader på den følsomme hud omkring øjnene.

Faktisk understreger magasinet Offarm vigtigheden af hygiejne og omhu ved forskønnelse af øjenområdet, så dit udseende ikke ender med at blive ødelagt. Husk, at huden på dine øjenlåg og under øjnene er den tyndeste hud på din krop, så den fortjener omhyggelig opmærksomhed.

Hvorfor er det vigtigt at anvende sikker øjenmakeup?

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi påpeger, at den gennemsnitlige tykkelse af dermislaget nær øjnene er fem gange tyndere end resten af ansigtet. Desuden er det let beskadiget af konstant blinken og indeholder mindre kollagen.

Fordi det er så følsomt, kræver det omhyggelig behandling, selv med makeup. For store mængder eller uhensigtsmæssige produkter kan føre til negative virkninger, som nogle gange endda kræver lægelig indgriben.

Kvinde plejer huden under øjnene

Huden omkring øjnene er ekstremt sart. Derfor er det vigtigt at være forsigtig, når man lægger makeup.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Tips til at holde makeuptasken ren

De primære reaktioner, der opstår, når du ikke bruger sikker øjenmakeup

Hvis du bruger kosmetik korrekt, betyder det, at der ikke opstår bivirkninger. Når du derimod ikke anvender sikker øjenmakeup, udsætter du dig selv for reaktioner som f.eks:

  • Irritation: Under sminkeprocessen kan nogle partikler komme ind i øjnene og gøre øjnene betændte.
  • Tørre øjne: Denne effekt skyldes skadelige kemikalier. Vær forsigtig med alkohol, konserveringsmidler, tjære og voks.
  • Allergier: Ifølge American Academy of Ophthalmology (AAO) skyldes allergiske reaktioner og øjenbetændelse fra kosmetik ofte konserveringsmidler. Det bør fremgå af etiketten på produktet, at det er uden parabener.
  • Obstruktion af tårekanaler: Mayo Clinic oplyser, at det er tilstopning af normal tåreafledning på grund af infektion eller betændelse. Det viser sig bl.a. ved vandige øjne, røde øjne og sløret syn. Forurenet mascara og eyeliner udløser denne tilstand.
  • Øjenbetændelse: På grund af sammensætningen af visse kosmetikprodukter til daglig brug kan huden opleve kløe, ødemer eller erytem.
  • Blefaritis: Øjenlægeforeningen i den valencianske region angiver, at denne lidelse giver betændelse i øjenlågskanten og undertiden kræver langvarig behandling.

Anbefalinger for sikker øjenmakeup

Kontakt din hudlæge om din skønhedsrutine, især hvis du har en øjenlidelse. Det er tilrådeligt at bruge makeup, der er specielt udviklet til området omkring øjnene.

For eksempel påpeger Food and Drug Administration (FDA), at den samme blyant til at tegne læberne og øjnene med, vil overføre bakterier fra munden til øjnene.

Kassér også kosmetik, der har været åbnet i mere end tre måneder, og tilføj hypoallergene produkter til din liste, samt produkter, der er udviklet af anerkendte laboratorier. Det er også en god idé at opbevare produkterne køligt og altid vaske hænder, før du begynder at anvende dem.

Skriv disse anbefalinger til sikker øjenpleje og påføring af makeup ned.

1. Rengør redskaberne

Hvis du lader redskaber (f.eks. pensler og svampe) være fyldt med foundation, øjenskygge, concealer eller highlighter i for lang tid, tilskynder det til vækst af bakterier og svamp.

En måde at desinficere redskaber på er at lægge dem i blød i varmt vand og derefter dyppe dem i en blanding af vand med shampoo eller pH-neutral sæbe. Gnid dem i håndfladen, og lad dem tørre på hovedet.

2. Tjek ingredienserne for sikker øjenmakeup

At kigge nøje på, hvad der står på etiketten, er den eneste måde til at vide, om makeuppen indeholder ingredienser, der ikke er gode for dig. Hvis du er usikker på sammensætningen, kan du spørge sælgeren eller tjekke de oplysninger, som producenterne offentliggør på deres websteder eller sociale netværk.

En hjemmeside med oplysninger om alle de kemikalier, der er blandet i et skønhedsprodukt, er International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI).

3. Lån ikke din makeup ud til andre

Det er en fejl at dele øjenmakeup med andre mennesker. Andre menneskers bakterier kan komme på din hud på denne måde.

4. Brug nye redskaber

Brug ikke testere i butikken, da alle kunder gør det. Det er bedre at medbringe dine egne redskaber eller blot bruge vatpinde. Dette tip er ikke begrænset til øjenmakeup.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fjern din makeup med disse 6 naturlige olier

5. Læg din makeup på et sted, der ikke bevæger sig

Prøv ikke at lægge din makeup i bilen, heller ikke hvis du ikke sidder på passagersædet. Pludselige opbremsninger og et hul i vejen kan give dig risiko for at komme til skade, mens du bruger din mascara eller øjenvippebukker.

6. Hold øje med tilsætningsstoffer

Øjenmakeup har nogle særlige farver. For at opnå disse pigmenter kræves der brug af strengt regulerede tilsætningsstoffer. Undgå ikke-godkendte tilsætningsstoffer, da de ændrer produktet og skader huden.

FDA opsummerer i en liste de farvekosmetiske tilsætningsstoffer, der er godkendt af institutionen.

7. Vær opmærksom på extensions for sikker øjenmakeup

Eyelash extensions er moderne for tiden på grund af deres evne til at fremhæve dit udseende. Denne metode er mere sikker, når limen til at klæbe dem fast til øjenlåget er let, ikke efterlader klumper og er nem at rengøre. Hvis limen ikke er dermatologisk godkendt, øger det risikoen for infektion eller betændelse.

Kvinde påfører mascara

Den lim, der bruges til øjenvipper, skal være dermatologisk godkendt. Ellers er der risici.

Hvad skal man gøre i tilfælde af en bivirkning efter brug af makeup?

Folk med følsom hud er ikke de eneste, der kan blive påvirket af ikke at anvende sikker øjenmakeup. Alle kan lide af en komplikation.

I tilfælde af en bivirkning skal du søge læge, især hvis symptomerne varer ved i mange dage. Anvend ikke makeup, mens du er i behandling.

Det kan interessere dig ...
DIY genanvendelige rondeller til at fjerne makeup
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
DIY genanvendelige rondeller til at fjerne makeup

Rondeller til at fjerne makeup er en uundværlig del af enhver hudpleje. I dagens artikel vil du vil lære at lave genanvendelige rondeller derhjemme...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.