7 ting du bør vide om menstruationskopper

De er hygiejniske, komfortable og billige på lang sigt. Menstruationskopper er blevet den perfekte løsning for en masse kvinder, når de har menstruation.
7 ting du bør vide om menstruationskopper

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Menstruation er en af de mest pålidelige venner, du har som kvinde. Fra ungdomsårene til overgangsalderen vil du leve med det hver måned. Det kan betyde store udgifter til bind eller tamponer, og derfor vil vi gerne dele nogle oplysninger om menstruationskopper med dig.

Menstrationskoppen blev opfundet i slutningen af det 19. århundrede og har undergået store forandringer. De har været lavet af alle mulige materialer i en søgen efter den størst mulige komfort og anvendelighed.

I de seneste år er menstruationskoppen blevet uadskillige venner for dem, der ønsker at hjælpe miljøet og spare penge. Vil du vide mere dem? Læs videre her.

1. Hvad er en menstruationskop?

Menstruationskopper kommer typisk i 2 størrelser, men mange farver

Menstruationskoppen kan bruges i stedet for almindelige   tamponer eller bind. De er små kopper, der fanger menstruationen og kan sidde i kroppen i op til 12 timer.

De mest moderne menstruationskopper er fremstillet af medicinsk silikone eller latex. Kvinder, der er allergiske over for latex bør vælge kopper lavet af silikone for at undgå sundhedsproblemer.

2. Hvordan bruges menstruationskopper?

Når du indsætter koppen er det vigtigt at tage din tid og finde ud af hvilken metode, der virker bedst for dig. Dette vil kræve et par forsøg for at opdage hvilken teknik, der er bedst tilpasset til din krop. Det er helt normalt og du skal ikke være bekymret. Det bliver lettere at indsætte den, efter du har øvet dig lidt.

I modsætning til tamponer eller hygiejnebind, som absorberer menstruationen, fanger menstruationskopper det og forhindrer det i at forlade kroppen. Så alt hvad du skal gøre er at indsætte koppen i skeden og lad den sidde i 8 til 12 timer afhængig af hvor meget, du bløder.

Efter den tid, fjerner du blot koppen og tømmer den. Det er en god ide at vaske den med rent vand, før du sætter den ind.

3. Derfor skal du vælge menstruationskoppen

menstruationskopper3
 • Du kan bruge den i op til 10 år. Bind og tamponer tvinger dig til at købe nye produkter hver måned, men menstruationskoppen kan genbruges i helt op til 10 år. Det betyder at du vil spare masser af penge og samtidigt skåne miljøet.
 • De har høj kapacitet. Er du bekymret for pletter i trusserne? Har du ofte har en kraftig menstruation? I dette tilfælde har menstruationskopper en større kapacitet end bind eller tamponer. Tamponer absorberer kun 5 ml og bind absorberer 10 ml, mens koppen kan rumme 30 ml.
 • Uheld er usandsynlige. Da menstruationskopper er lavet af silikone eller latex, tilpasser de sig meget nemt formen på din krop. Det er derfor, det er nemt at udføre enhver form for fysisk aktivitet eller sport uden problemer.
 • Risikoen for bivirkninger er minimale. Infektioner er en almindelig frygt ved brug af bind eller tamponer, hvilket ikke sker med menstruationskopper. Du skal blot sørge for, at du ikke bruger materialer, som du er allergisk over for. En lille procentdel af kvinder er allergiske over for latex, og hvis det er dig, så brug en silikonekop

4. Menstruationskopper er billigere

Du kan købe en menstruationskop til et sted mellem 100 og 400 kroner, afhængigt af hvor du køber den .  De kommer normalt med en stofpose, som du kan gemme den i, når du ikke bruger den.

Hvis du tænker på at middelgode kopper kan holde op til 5 år, kan en kop af god kvalitet holde i op til 10 år. Det er billigt!

5. Menstruationskopper er nemme at vedligeholde

menstruationskopper4

De materialer, som anvendes til at fremstille menstruationskopper materialer kan let rengøres og vedligeholdes:

 • I starten af din menstruation, når du gør dig klar til at bruge din kop og den er ny, eller du starter din menstruation, tager du den ud af posen og koger den i vand i 3-5 minutter. Denne proces vil fjerne enhver rest eller forurenende stoffer. Du kan derefter bruge din kop.
 • Under din menstruation: det er vigtigt at du vasker din kop, hver gang du tømmer den.  Du skal blot bruge vand fra hanen.
 • Når din menstruation er overstået: vask menstruationskoppen igen. Hvis du har lyst, kan du anvende en neutral sæbe og rindende vand. Sørg for at du rengør den godt. Gem den derefter i stofposen, der fulgte med den og på et godt ventileret, frisk og tørt sted.

6. Der findes forskellige størrelser af menstruationskopper

Alle kvinder er forskellige, og når det kommer til feminin hygiejne, skal du vælge det rigtige produkt til din krop. Når du kigger efter menstruationskopper, vil du opdage, at der er flere forskellige størrelser. De mindste er bedst til kvinder, der ikke har fået børn, mens de større størrelser er gode til kvinder der har født.

Dette skyldes at skedens størrelse ændres væsentligt efter fødslen. Før du køber din menstruationskop, kan du undersøge de forskellige størrelser og karakteristika for hver kop.

7. Nogle menstruationskopper kan bruges under sex

sovesammen

Da menstruationskopper går ind i skeden, er nogle kvinder bange for at have sex, når de bruger den. Den første tanke er at koppen vil sætte sig fast, men det er ikke sandt.

De er lavet til at være i et bestemt område af kroppen, og de går ikke ud over dette. Deres størrelse forhindrer det simpelthen. Hvis du er bekymret for at din partner vil føle ubehag, så skal du vide at nogle menstruationskopper er designet til at ikke at kunne mærkes under samleje. Undersøg dog først, om den menstruationskop, du har købt, er designet til dette formål, og husk at menstruationskopper aldrig kan bruges som prævention.

Som du kan se, menstruationskopper er en mulighed, der vil give store fordele i forhold til andre produkter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Stewart, K., Powell, M., & Greer, R. (2009). An alternative to conventional sanitary protection: Would women use a menstrual cup? Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1080/01443610802628841
 • Juma, J., Nyothach, E., Laserson, K. F., Oduor, C., Arita, L., Ouma, C., … Phillips-Howard, P. A. (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: Observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015429
 • North, B. B., & Oldham, M. J. (2011). Preclinical, Clinical, and Over-the-Counter Postmarketing Experience with a New Vaginal Cup: Menstrual Collection. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.2009.1929
 • McDermott, C., & Sheridan, M. (2015). Staphylococcal toxic shock syndrome caused by tampon use. Case reports in critical care, 2015, 640373. https://doi.org/10.1155/2015/640373

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.