De 20 mest populære musikgenrer

Er du musikfan? Vi har samlet en liste over de mest populære musikgenrer. Få mere at vide om deres historie, karakteristika og eksponenter.
De 20 mest populære musikgenrer

Sidste ændring: 26 februar, 2023

Når vi taler om de mest populære musikgenrer, er der meget at dække. Der er hundredvis, hvis ikke tusindvis, af musiktyper, som giver anledning til så mange forskellige kategorier. Er det virkelig muligt at opstille en liste over de mest populære musikgenrer? Vi har forsøgt!

Nogle har fælles karakteristika, andre er en sammensmeltning af flere genrer. Til gengæld har de hver især deres egne interne opdelinger, så når vi taler om pop, refererer vi til mere end 5o undergenrer.

På trods af denne kompleksitet har vi i dag givet os selv til opgave at samle de mest populære musikgenrer, og vi vil fortælle dig om deres historie, karakteristika og nogle af deres vigtigste kunstnere.

De mest populære musikgenrer

Først og fremmest skal vi påpege, at der ikke findes nogen officiel opdeling af musikgenrer. Klassifikationen er altid subjektiv, og hvert år opstår der nye typer, som kræver en ny kategorisering.

Med dette i baghovedet inviterer vi dig til at tage et kig på vores liste over de 20 mest populære musikgenrer. Ud fra dette udvalg kan du tage et kig på historien om nutidig og ikke så nutidig musik.

1. Rap: En af de mange musikgenrer, der stammer fra USA

Kendt i nogle sammenhænge som hip-hop er dette en musikstil, der blev udviklet i USA i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne. Specifikt kan vi spore dens fødsel til Bronx-kvarteret i New York City.

I løbet af 1980’erne og 1990’erne spredte rap sig over hele landet og formåede at sprede sig over USA’s grænser. Vi bør præcisere, at der ikke kun findes én rapgenre. Tværtimod kan vi skelne mellem mere end 50 undergenrer af det, der betragtes som en hel kultur.

Nogle eksponenter som The Sugarhill Gang, Cypress Hill eller Public Enemy har etableret sig blandt de vigtigste grupper.

2. K-Pop

Uanset om du er fan af denne musikstil eller ej, har du helt sikkert hørt om K-pop. Selv om vi forbinder den med en moderne genre, kan vi faktisk spore dens oprindelse tilbage til begyndelsen til midten af 1990’erne. I årtier har stilen dog været identificeret med den populære musik i Sydkorea.

Genren opstod i dette asiatiske land ved at trække på forskellige stilarter, såsom rock, jazz, rap, reggae, elektronisk musik og naturligvis pop. I løbet af det første årti af dette årtusind begyndte genren at blive populær på verdensplan.

K-pop er i dag en af de mest populære musikgenrer på verdensplan. Blandt dens eksponenter er BTS, Super Junior, BlackPink og Exo.

3. Rock

At samle alle undergenrerne i denne kategori under den simple betegnelse rock er som at forsøge at samle hele universet i én kugle. Dens oprindelse kan findes i rock and roll, en stilart, der opstod i slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne.

I løbet af 1960’erne og 1970’erne blev genren diversificeret i hele USA, hvor de første musikalske undergenrer opstod. Vi kan på denne måde skelne mellem klassisk rock, folkrock, jazz-rock, psykedelisk rock, symfonisk rock, countryrock og mange andre.

I betragtning af antallet af vigtige eksponenter er det meget vanskeligt at gruppere deres vigtigste grupper og sangere på dette sted. Vi kan dog fremhæve Elvis Presley, Chuck Berry, The Beatles, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Pink Floyd, The Doors, The Eagles, David Bowie, Aerosmith, Van Halen og Guns and Roses.

4. Elektronisk musik

Som med den foregående genre samler betegnelsen elektronisk musik et hundrede musikstilarter, der har visse fælles karakteristika. Vi kan datere dens begyndelse parallelt med udviklingen af de første elektroniske musikinstrumenter. Det vil sige i slutningen af det 19. århundrede.

I lande som Tyskland, Frankrig, USA og Japan begyndte de første elektroniske musiknumre at blive distribueret. I løbet af 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne etablerede stilen sig som en af de mest populære musikgenrer.

Nogle af de vigtigste udøvere af genren er Jean-Michel Jarre, Kraftwerk, Autechre, Daft Punk, Boards of Canada, The Orb og The Black Dog blandt mange andre. Undergenrerne omfatter disco, techno, trancemusik, drum and bass, downtempo og mange flere.

5. Pop: En af de mest populære musikgenrer

Popmusik er en anden af de mest populære musikgenrer gennem tiderne. Dens begyndelse kan findes i 1950’erne og 1960’erne. På det tidspunkt blev pop og rock brugt som synonymer. I slutningen af 1960’erne begyndte man at skelne mellem dem som to forskellige stilarter.

Måske er det vigtigste kendetegn ved denne genre, at den er rettet mod det brede publikum. I stedet for at være rettet mod en bestemt gruppe eller kultur var og har pop været mere åben med hensyn til sine modtagere.

På dette tidspunkt er det vigtigt at nævne navnene Michael Jackson og Madonna, der er kendt som poppens konge og dronning. Selv om den altid har været populær, har den fra 2000’erne og fremefter konsolideret sig som en af de genrer med den største ekspansion.

Pladespiller

6. Independent (indie)

Independent-musik er ikke en genre i sig selv, da den breder sig ud i næsten alle genrerne på vores liste. Det er dog en kategori, der ofte bruges til at beskrive produktioner, der ikke er lavet af store pladeselskaber. Der er ikke fokus på kommercielle intentioner eller markedet, og der er fuld frihed fra skaberens side, når sangene udvikles.

På denne måde kan vi finde indie pop, indie rock osv. Stort set alle musikstilarter blev født som indie, da de opfyldte et eller flere af de ovennævnte kriterier. Den er stadig populær som et alternativ for dem, der ønsker at lave musik på grund af et kunstnerisk kald uden store kommercielle belønninger.

7. Klassisk musik

Vi kunne ikke lave en liste over de mest populære musikgenrer uden at henvise til den klassiske musik. Den har sin oprindelse i liturgisk musik, selv om den senere distancerede sig i retning af en mere verdslig stil.

Der kan skelnes mellem flere strømninger, f.eks. klassisk musik fra renæssancen, romantikken, barokken og klassicismen. Nutidige produktioner er kendt som moderne klassisk musik.

Vivaldi, Bach, Hayden, Mozart, Beethoven, Rossini, Schubert, Chopin, Liszt, Wagner og Brahms er blot nogle af de navne, der falder én ind, når man tænker på denne genre. Den er på mange måder kimen til alle de musikalske stilarter, som vi kan lytte til i dag.

8. Country: En af de musikgenrer, der forbindes med en livsstil

Countrymusikken er optakten til rock og andre genrer, der umiddelbart forbindes med den amerikanske kultur. Den har sin oprindelse i begyndelsen af 1920’erne. Nogle kategoriserer den som populærmusik og andre som folkemusik.

James Gideon, John Carson, Jimmie Rodgers og Cliff Carlisle var nogle af dens vigtigste forløbere. Andre kunstnere, der opnåede international berømmelse med denne genre, var Johnny Cash, Patsy Cline og Jim Reeves. I dag høres denne stilart over hele verden, men er mest udbredt i USA.

9. Metal

Teknisk set er metal, også kendt som heavy metal, en undergenre af rockmusikken. På grund af dens betydning, karakteristika og de utallige grupper, der har udviklet den, har vi medtaget den under sin egen sektion på vores liste over de mest populære musikgenrer gennem tiderne.

Fokus på stærkere rytmer og lange guitarsoloer er to af dens vigtigste karakteristika. Som en undergenre af rock opstod den i midten af 1960’erne og blev fuldt konsolideret i løbet af 1970’erne og 1980’erne.

Selv om navnet Metallica sikkert er det første, man kommer til at tænke på, når man taler om denne genre, kan vi ikke undgå at nævne andre, såsom Led Zeppelin, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden og Motörhead som nogle af eksemplerne på denne stilart.

10. Folkemusik

Folkemusik omfatter en række stilarter, der relaterer til landbefolkningens traditioner. Udtrykket folk blev opfundet i USA og er en variant af den tyske betegnelse volk. Det blev brugt til at henvise til simple eller uuddannede mennesker.

I sin begyndelse henviste folkemusikken til alle de musikalske stilarter, der var en del af landdistrikterne. Banjo, violin, kontrabas og guitar anses for at være de foretrukne instrumenter i denne genre. I dag har den naturligvis udviklet sig så meget, at nogle kunstnere bruger elektriske instrumenter og endda synthesizere.

Hvis vi er mere stringente, omfatter folkemusikken alle de musikalske stilarter i traditionelle landsbyer. Derfor kaldes den også for traditionel musik. Denne kategorisering er et problem, fordi mange typer ikke er relateret til hinanden.

11. Soul & Rythm og blues

Soul & Rhythm (forkortet R&B) og blues er genrer, der er født i USA’s sydlige del. De er inspireret af afroamerikanernes musik, f.eks. blues, og andre former, også med mere religiøse eller spirituelle overtoner, f.eks. gospel.

De er kendetegnet ved kraftig vokal og en fængende rytme, om end de ikke er så progressive som blues eller rock and roll. Blandt repræsentanterne for disse genrer kan nævnes Ray Charles, James Brown, Marvin Gaye, Aretha Franklin, Gladys Knight & the Pips og Stevie Wonder.

12. Flamenco

Flamenco er hverken en enkelt musikgenre eller en stilart. Dens historie og særpræg rækker ud over disse kategorier, og derfor betragter dens fans, forløbere og eksponenter den som en hel kultur.

Dens oprindelse findes i Spanien gennem en blanding, der faldt sammen i den sydlige del af halvøen. Den mest accepterede hypotese er, at dens oprindelse er fra et sted i slutningen af det 18. århundrede.

Flamencoens stemme, guitar og dans har gjort, at den skiller sig ud fra andre mere populære musikgenrer. Vi finder også forskellige undergenrer inden for den, som det er tilfældet med toná. UNESCO betragter den som en del af menneskehedens immaterielle kulturarv.

Du vil måske være interesseret i: Skolastik: Betydning og historisk betydning

13. Jazz

Jazzen blev født blandt de afroamerikanske samfund i New Orleans, Louisiana, i USA. Dens første oprindelse kan findes i slutningen af det 19. århundrede, selv om dens konsolidering, ekspansion og accept først blev opnået i de første to årtier af det 20. århundrede. Blandt andet er improvisation et af dens vigtigste kendetegn.

Efterhånden som årene gik, tilføjede genren nye referencer og dannede mere end 50 forskellige undergenrer. Disse omfatter bl.a. hard bop, cool jazz, gypsy jazz, bebop, cape jazz og modal jazz.

Navne som Glen Miller, Gene Krupa, Benny Goodman, Eddie Condon, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Artie Shaw, Miles Davis, Duke Ellington, Louis Armstrong og Ray Charles er blandt dens vigtigste eksponenter.

14. Bossa nova

Selv om Bossa nova oprindeligt blev betragtet som en form eller variant af jazzen, har den fået sin egen personlighed. Den anses for at have sin oprindelse i Brasilien, men spilles over hele verden. Store Bossa nova-kunstnere er bl.a. Joao Gilberto, Vinicius de Moraes, Elis Regina, Chico Buarque og Caetano Veloso.

15. Salsa

Salsa er en genre, der normalt kategoriseres som latinsk musik, så den bliver ofte forvekslet med andre, såsom mambo, guaracha, bachata, son og snesevis af latinamerikanske genrer. Den har også forskellige undergenrer som f.eks. salsa dura, salsa romantica og timba.

Dens oprindelse kan findes i en kombination af caribiske og afroamerikanske rytmer, selv om den i årenes løb har hentet fra forskellige kulturer for at konsolidere en meget speciel stil. Nogle af dens eksponenter er Joe Cuba, Marc Anthony, Héctor Lavoe, Tito Nieves, Johnny Pacheco, Oscar D’León, Rubén Blades, Willie Colón og Celia Cruz.

Salsa er en af de mest populære musikgenrer

16. Merengue

Merengue er en anden caribisk genre og er både dansabel og iørefaldende. Den er lidt mere progressiv end salsa, men med næsten samme instrumentering. Salsa identificeres almindeligvis med Puerto Rico og merengue med Den Dominikanske Republik.

I de andre caribiske lande er begge genrer imidlertid meget populære og danses lige så meget i Venezuela, Colombia, Panama, Mexico og endda i Europa. Blandt de store merengue-sangere og -orkestre kan nævnes Wilfrido Vargas, Bonny Cepeda, Jerry Legrand, Juan Luis Guerra, Chichí Peralta og Eddy Herrera.

17. Blues

Blues er en musikgenre, der har sin oprindelse i det sydlige USA. Nærmere bestemt i midten af 1860’erne. Den er direkte relateret til de arbejdende samfund i den afroamerikanske befolkning. Blues er det grundlag, som andre genrer er bygget på, f.eks. jazz, rock eller countrymusik.

Som de fleste stilarter har blues snesevis af varianter, der gør det umuligt at identificere alle dens eksponenter ud fra de samme kriterier. Nogle som Robert Leroy, Riley Ben King, Willie Dixon og Albert King er blandt de vigtigste fortolkere.

18. Reggaeton

Reggaeton er et af de mest synlige ansigter i den latinamerikanske musik siden begyndelsen af det 21. århundrede. Dens oprindelse går tilbage til midten af 1990’erne, med påvirkninger fra reggae og rap. Puerto Rico var dens vugge.

Hvad angår fortolkerne, var Daddy Yankee en af pionererne. Han er endda krediteret for at have givet musikstilen navnet i en af sine sange. Andre vigtige eksponenter er Tego Calderón, Don Omar, Héctor & Tito, Nicky Jam, Wisin & Yandel og Bad Bunny.

19. Reggae: En af de musikgenrer, der fobindes med en folkebevægelse

Den musikstil, der blev udviklet på Jamaica i midten af 1960’erne, er en videreudvikling af rocksteady, en anden genre, der opstod på denne ø i Caribien. Nogle af de mest kendte repræsentanter er Bob Marley, Johnny Nash, Prince Buster, Desmond Dekker, Peter Tosh og Bunny Wailer blandt mange andre.

Der findes mange undergenrer af denne musikstil, selv om de alle har fælles karakteristika. Musikken er tæt forbundet med Rastafari-bevægelsen, i en sådan grad at de to betegnelser i folkemunde forveksles. Siden 2018 har UNESCO betragtet den som en immateriel kulturarv for menneskeheden.

20. Punk: Endnu en af de musikgenrer, der forbindes med en folkebevægelse

Også kendt som punkrock, er en musikgenre, der blev udviklet i midten og slutningen af 1970’erne. I begyndelsen var dens forskelle med rock meget spinkle. Efterhånden fik den sin egen personlighed, indtil den konsoliderede sig som en isoleret genre.

Blandt de mest symbolske bands er Ramones, Sex Pistols, The Clash, The Damned og The Dead Boys. Punk er blevet forbundet med en hel kultur (eller modkultur, for at være mere præcis), hvilket resulterede i det, der er kendt som punkbevægelsen.

Selv om det er en stilart, der har lidt op- og nedture, er det stadig en af de mest populære musikgenrer i dag.

Uendelige musikgenrer

Blandt de æresnavne, som vi ikke har samlet i vores liste, kan vi nævne trap (med stor popularitet i de seneste år), house, funk, eksperimentel musik, ska og mange flere.

Listen over musikgenrer er næsten uendelig. Faktisk kan de populære genrer variere fra land til land. Hvad der f.eks. lyttes meget til i Colombia, f.eks. cumbia, er ikke kendt i Indien.

Desuden opstår der hvert år nye stilarter og nyfortolkninger af tidligere genrer. En objektiv liste ville omfatte hundreder og atter hundreder af manifestationer og ville konstant blive opdateret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.