Midler og behandling af lumbago

Få kendskab til de mulige årsager til lumbago, der forårsager alvorlige lændesmerter. Nogle kendte midler, såsom lokal varme, kan være til stor hjælp.
Midler og behandling af lumbago
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Lumbago er smerter i lænden. Det kan opstå af flere forskellige årsager og påvirke muskulaturen, ledbånd, nerver og også de mellemliggende båndskiver. Har du nogensinde lidt af det? Ved du, hvad den bedste behandling af lumbago er?

Anfald af lumbago er kendetegnet ved smerter, stivhed eller nedsat bevægelighed. De kan vare nogle få dage eller blive en kronisk lidelse, der i betydelig grad påvirker den ramte persons livskvalitet. Nedenstående forklarer vi de mulige årsager og naturlige midler til at forebygge det og lindre symptomerne.

Mulige årsager til lændesmerter

Lænderygsmerter kan skyldes flere faktorer, bl.a:

Det er vigtigt at konsultere en specialist, hvis lumbago ikke bliver bedre i løbet af tre dage, da det også kan være relateret til andre mere komplekse sygdomme. Lægen vil derfor foretage de relevante undersøgelser for at fastslå diagnosen.

Kostanbefalinger

Når man lider af et lumbago, er det vigtigt at følge lægens anvisninger og samtidig opretholde en sund livsstil. Dette omfatter at følge en afbalanceret kost og undgå fødevarer, der kan forværre inflammation, såsom mejeriprodukter, hvidt sukker, rødt kød og raffineret mel.

I stedet anbefales det at indtage fødevarer, der bidrager til at reducere inflammation på daglig basis, f.eks:

 • Ananas.
 • Selleri.
 • Melon.
 • Nødder.
 • Papaya.
 • Agurk.
 • Grøn te.
 • Ingefær.
 • Chiafrø.
 • Naturlige frugtsafter og urter.

Midler og behandling af lumbago

1. Arnica

Arnica er en plante, der har antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber. Derfor bruges den til lindring af stød og skader i form af bl.a. ekstrakt, creme, gel, homøopatiske kugler. På apoteker er det faktisk muligt at finde forskellige topiske produkter, der indeholder arnica.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2009 af forskere i Italien kan dette middel virke som en behandling for dem, der har lændesmerter.

2. Lokal varme

Det anbefales at opvarme lænden med en varmeflaske, et elektrisk tæppe eller ved at dække den med en uldklud.

Alternativt anbefales det at anvende bruseren direkte på lænderyggen ved gradvist at øge temperaturen og flytte strålen fra den ene side til den anden i 2 til 4 minutter.

Kombinationen af hydroterapi og vandets temperatur kan være med til at give lindring.

3. Infusioner til behandling af lumbago

Infusioner, der kan hjælpe med at reducere inflammation og lindre ubehag, er padderokke og sarsaparilla. Selv om du også kan prøve den klassiske kamillete, som har smertestillende, antiinflammatoriske og beroligende egenskaber.

Du kan tilberede en liter te med en af disse urter og indtage den med måde i løbet af dagen. Du kan tilsætte lidt citronsaft og lidt stevia for at søde, hvis du foretrækker det, men indtag dem helst uden tilsætningsstoffer.

4. Omslag

Medicinsk ler til behandling af lumbago

Det er ikke videnskabeligt bevist, at ler virker som behandling af lumbago. Mange mener dog, at det kan bidrage til lindring i milde tilfælde, og især når det kombineres med gurkemeje og andre ingredienser med antiinflammatoriske egenskaber.

Omslaget laves på følgende måde:

 1. Bland først varmt vand med grønt eller rødt ler.
 2. Rør rundt, indtil du får en pasta, der kan påføres, uden at det løber af.
 3. Fordel den derefter kompakt på huden på hele lænden.
 4. Dæk det med en gaze eller klud og også med et tykt uldtæppe for at give varme.
 5. Lad det sidde på i mindst en halv time, men du kan også lade det sidde natten over.
 6. Leret vil absorbere toksiner, mindske betændelse og også give kroppen mineraler.

Cupping til behandling af lumbago

Denne teknik er en gammel terapeutisk metode, der består i at bruge glaskopper til at lave en vakuumeffekt for at klæbe dem til kroppen, skabe sug på huden og en del af musklen, åbne porerne og også stimulere blod- og lymfekredsløbet.

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Acupuncture in Medicine i 2013, blev det fastslået, at cupping kan være effektiv til behandling af lumbago.

Det anbefales at gå til en terapeut for at udføre denne behandling, og vi anbefaler at konsultere en specialist, før behandlingen påbegyndes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.