Vi mindes Tina Turner: Hendes modige kamp mod helbredsproblemer

Kunstneren, der erobrede verden med sin stemme og sin dans, er død i en alder af 83 år. I årtier kæmpede hun mod flere sygdomme, og i 2017 gennemgik hun en nyretransplantation.
Vi mindes Tina Turner: Hendes modige kamp mod helbredsproblemer
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 03 juni, 2023

Den 24. maj 2023 blev sangerinden Tina Turners død annonceret. Mens de specifikke dødsårsager ikke blev offentliggjort, forsikrer erklæringen fra hendes familie, at “hun døde fredfyldt efter en lang sygdom”. Vi mindes Tina Turner, som kæmpede med flere helbredsproblemer i sin levetid, herunder forhøjet blodtryk, nyresvigt og tyktarmskræft.

Vi mindes Tina Turner: Hun gik bort i en alder af 83 år

I en erklæring meddelte Tina Turners familie, at hun døde den 24. maj. “Queen of Rock and Roll” døde i en alder af 83 år i sit hjem i Küsnacht i det nordlige Schweiz, det land, hvor hun blev statsborger i 2013. Selvom detaljerne om dødsfaldet ikke blev offentliggjort, ved man, at sangerinden led af en kompleks historie med kamp mod forskellige sygdomme.

I 1978 blev Turner diagnosticeret med forhøjet blodtryk, en tilstand, der ikke blev behandlet ordentligt, som hun afslørede årtier senere. Ifølge en undersøgelse i Journal of the American Medical Association rammer denne “tavse sygdom” anslået 116 millioner voksne i USA. Mens det tal stiger til mere end 1 milliard på verdensplan.

Den samme artikel antyder, at hypertension er forbundet med en øget risiko for kardiovaskulære sygdomshændelser. For eksempel hjertesvigt og slagtilfælde. I mellemtiden forklarer en artikel i tidsskriftet Nature Reviews, at mindre end halvdelen af mennesker med forhøjet blodtryk er klar over deres tilstand.

Andre modtager ikke tilstrækkelig behandling, selvom de ved det, på trods af at det kan reducere den samlede sygdomsbyrde og dødelighed.

Hvilke helbredsproblemer stod hun over for?

I slutningen af 1970’erne var Tina allerede en international stjerne. Hendes succes skyldtes hendes hits med det band, hun dannede med Ike Turner, hendes første mand, og hendes tidlige soloarbejde. Det var på det tidspunkt, at hun blev diagnosticeret med forhøjet blodtryk. Under efterfølgende interviews hævdede hun, at hun ikke havde fået de nødvendige oplysninger om, hvor alvorligt det var.

På trods af dette fik hun ordineret medicin, som hun foretrak ikke at tage, da hun mente, at det var en “normal tilstand” og ikke behøvede at blive overvåget.

Hendes helbred forværredes dramatisk i 2009, da hun fik et slagtilfælde og offentligt afslørede, at hendes nyrer havde mistet 35% af deres funktion. Tilstanden vendte tilbage 4 år senere, og det var på det tidspunkt, at sangerinden var nødt til at starte dialyse for at behandle nyresvigt.

Ifølge en undersøgelse fra Pan American Journal of Public Health dør flere mennesker årligt af hjerte-kar-sygdomme end af nogen anden årsag. Den samme artikel viser, at det anslås, at 17,5 millioner mennesker døde af hjerte-kar-sygdomme i 2012. I 2030 forventes hjerte-kar-sygdomme at forårsage 22 millioner dødsfald om året.

Transplantationen, der reddede hendes liv

I 2016 blev Tina Turner diagnosticeret med tyktarmskræft, en tilstand, der blev yderligere kompliceret af hendes nyresvigt. Året efter tilbød Erwin Bach, hendes anden mand, at donere en nyre til hende, da nyrefunktionen i hendes organer var faldet til 5%.

Transplantationen blev udført i 2017, og på trods af den komplekse genopretning og hendes krops modstandsdygtighed over for et ukendt stof, blev Tinas tilstand forbedret. I 2020 under den globale pandemi sagde sangeren, at hun stod over for endnu en sundhedsmæssig udfordring. Ikke desto mindre gennemførte hun den nødvendige pleje og fortalte os, at hun følte sig sund og rask.

Øge bevidstheden

I midten af marts i år, i anledning af World Kidney Day, lavede Turner et opslag på sin Instagram. Det gjorde hun for at øge bevidstheden om nyresygdomme. Hun hævdede, at hun selv bragte sit liv i fare. For hun ignorerede de alvorlige symptomer og konsekvenser, som disse tilstande medfører.

Hun indrømmede også, at hendes nyrer var ofre for, at hun ikke behandlede sit blodtryk med konventionel medicin. Denne sygdom giver normalt ikke symptomer det meste af tiden, og derfor får diagnoserne deres rette betydning ved mange lejligheder. Når den manifesterer sig som en nødsituation, kan følgende symptomer forekomme:

 • Kvalme eller opkastning.
 • Næseblod.
 • Alvorlig hovedpine.
 • En følelse af forvirring.
 • Ændringer i synet.

Ifølge en anden undersøgelse i Pan American Journal of Public Health er forhøjet blodtryk den vigtigste reversible risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme. Artiklen antyder, at 17% af dødsfaldene fra disse sygdomme i regionen tilskrives forhøjet blodtryk.

Hele verden mindes Tina Turner efter en modig kamp mod helbredsproblemer

Verden sørger over en musikalsk legendes død. Ud over hendes kunstneriske arv, sceniske evner og ikoniske stilarter, gav Tina os et eksempel på, hvordan man bekæmper alvorlig sygdom. “Queen of Rock and Roll” kæmpede lige til det sidste for at skabe opmærksomhed om vigtigheden af at behandle de nyresygdomme, som plagede hende i årevis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Campbell, N. R. C., Paccot, M., Whelton, P. K., Angell, S. Y., Jaffe, M. G., Cohn, J., Espinosa, A., Irazola, V., Brettler, J. W., Roccella, E. J., Maldonado, J. I., Rosende, A., Ordunez, P. (2021). Directrices de la Organización Mundial de la Salud del 2021 sobre el tratamiento farmacológico de la hipertensión: implicaciones de política para la Región de las Américas. Rev Panam Salud Publica, 46:e54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9097923/.
 • Carey, R. M., Moran, A. E., & Whelton, P. K. (2022). Treatment of Hypertension: A ReviewJAMA, 328(18), 1849–1861. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2022.19590.
 • Lotfollahzadeh, S., Recio-Boiles, A., Cagir, B. (2022). Colon Cancer. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262132/.
 • MedlinePlus (2022). Diálisis – peritoneal. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007434.htm.
 • Oparil, S., Acelajado, M. C., Bakris, G. L., Berlowitz, D. R., Cífková, R., Dominiczak, A. F., Grassi, G., Jordan, J., Poulter, N. R., Rodgers, A., & Whelton, P. K. (2018). Hypertension. Nature reviews. Disease primers, 4, 18014. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1038/nrdp.2018.14.
 • Sosa, Á., Baranchuk, A., López-Santi, R., Wyss, F., Piskorz, D., Puente, A., Ponte-Negretti, C. I., Muñera-Echeverri, A., & Piñeiro, D. J. (2022). El control de la hipertensión arterial, una asignatura pendiente. Revista Panamericana de Salud Publica, 46, e147. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.14.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.