Protein og nyreskader: Hvad skal du vide?

På trods af myterne er en proteinrig kost sikker og forårsager ikke nyre- eller leverskader.
Protein og nyreskader: Hvad skal du vide?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I mange år har der været spekulationer om, at et højt proteinindtag kan forårsage nyreskader og andre sundhedsproblemer. Derfor blev der frarådet et moderat indtag af dette næringsstof, som er vigtigt for vores generelle sundhed. Så dukkede sarkopeni op og er blevet et mere og mere almindeligt problem. Vi tager et kig på fakta om protein og nyreskader.

Proteiner er grundlæggende strukturelle og homøostatiske elementer og er involveret i mange forskellige processer i kroppen.

Det er gavnligt at sikre et højt indtag, som vi beskriver nedenstående. Det første, man skal gøre sig klart, er, at proteiner af animalsk oprindelse er af højere kvalitet end proteiner af vegetabilsk oprindelse.

Protein og nyreskader: Er der en sammenhæng?

Selv om det er rigtigt, at det hos personer med nyre- eller leversygdomme kan være uhensigtsmæssigt med et for stort indtag af proteiner (og andre næringsstoffer), er der hos raske personer ingen grund til at være opmærksom på denne anbefaling. Tværtimod.

De nuværende kostråd anbefaler et dagligt indtag på mindst 0,8 g protein pr. kg kropsvægt hos stillesiddende personer. Hos sportsfolk fordobles dette behov let.

Og den nyeste forskning har ikke i årenes løb kunnet knytte proteinindtag til nyre- eller leverskader. Tværtimod. Et underskud af disse næringsstoffer kan påvirke vævene og igangsætte en situation med katabolisme.

Det anses for mere skadeligt at foreslå en kost med lidt protein end at indlede en type kost med et højt proteinindhold. Det anbefales også at kombinere et regelmæssigt indtag af proteiner af høj biologisk værdi med regelmæssig fysisk træning.

Dette vil hjælpe dig til at få mest muligt ud af disse næringsstoffer. Musklerne vil forblive aktive og i konstant tilpasning og undgå katabolisme.

En mand træner

Regelmæssig motion øger udnyttelsen af de proteiner, vi indtager, og opbygger muskler.

Påvirker proteiner knoglesundheden?

Der har også været spekulationer om, at proteiner kan have en negativ effekt på knoglevævet. Dette er heller ikke sandt.

Selv om en proteinrig kost kan stimulere udskillelsen af calcium gennem nyrerne, er denne effekt ikke blevet sat i forbindelse med osteoporose. Der er endda forsøg, som f.eks. et forsøg offentliggjort i Journal of Frailty, Sarcopenia and Falls, der forbinder en proteinrig kost med en lavere risiko for brud.

De nuværende beviser synes at pege på, at nøglen til knoglesundhed ligger i styrketræning, eksponering for sollys og et tilstrækkeligt kalciumindtag. Et tilstrækkeligt proteinindtag vil også gøre en forskel, da det holder musklerne i en funktionel tilstand, så de kan afbøde virkningerne på knoglerne.

Du er måske også interesseret i: Behandling til at styrke knogler og led

Hvor meget protein skal man spise?

Med hensyn til den optimale daglige dosis protein er der en vis uenighed.

Det synes klart, at atleter bør prioritere indtagelsen af disse næringsstoffer for at opnå vævsgenopretning efter træning. For dem, der er stillesiddende, er det muligt, at de også bør lægge større vægt på protein for at sikre, at musklerne forbliver stærke.

Det er dog vigtigt at påpege, at mindst halvdelen af proteinerne i kosten skal have en høj biologisk værdi. Vi taler her om dem af animalsk oprindelse.

De indeholder alle de essentielle aminosyrer og har en god fordøjelighedsscore. Efterhånden som vi øger proteinindtaget, betyder proteinets kvalitet mindre. Men hvis vi indtager mindre, er denne faktor afgørende.

Det kan endda være et godt alternativ at inddrage kosttilskud i kosten for at hjælpe med at opfylde behovet. I dette tilfælde bør valleprotein være det foretrukne valg, da deres koncentration er højere. Desuden indeholder de ikke laktose, et sukkerstof, der kan give nogle mennesker problemer med fordøjelsen.

Kvinde laver en proteinshake

Proteintilskud kan hjælpe personer, der udfører stor fysisk aktivitet.

Sammenhængen mellem protein og nyreskader: Proteiner forårsager ikke nyreskader på mellemlang sigt

Proteiner forårsager ikke nyreskader eller leverskader på lang sigt, selv i høje doser. Kun hos personer med en eller anden form for tidligere patologi ville det være nødvendigt at overvåge indtagelsen af disse næringsstoffer for at undgå at overbelaste organerne.

Der er dog tale om meget specifikke situationer, som ikke er så hyppige. Det gælder ikke for den almindelige befolkning.

Som det sidste er det vigtigt at understrege, at det ud over at opfylde proteinbehovet er vigtigt at opnå en høj grad af fysisk aktivitet. Frem for alt er det nødvendigt at prioritere styrketræning. På denne måde kan inflammationen kontrolleres, og vævet holdes altid funktionelt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.