Den modulære teori om sindet: Hvordan fungerer den menneskelige hjerne?

Den modulære teori om sindet opfatter sindets funktion i moduler, som hver især er højt specialiserede. Læs mere her.
Den modulære teori om sindet: Hvordan fungerer den menneskelige hjerne?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 25 juni, 2023

Forståelsen af, hvordan den menneskelige hjerne fungerer, har aldrig været ensartet. Forskellige teorier er dukket op, og en af dem er den modulære teori om sindet.

Ifølge denne teori fungerer hjernen på basis af moduler, som hver især har deres eget speciale. Der ville således være moduler til de forskellige aktiviteter, vi udfører dagligt: Til hukommelse, til tale og til sociale relationer.

Med andre ord taler vi om højt specialiserede strukturer. På den måde opnår vi effektivitet og optimering i hjernens funktion.

Hvordan forklares denne teori?

For at forstå, hvad det handler om, er det værd at forstå, at et modul vil være forbundet med et organ, om end på et mentalt niveau. Ligesom der er et organ, der er specialiseret i fordøjelse, så ville der være et modul, der ville tage sig af bestemte mentale processer.

Effektivitet ville være garanteret, fordi det samlede sind ikke ville være involveret i alle operationer, men kun i dem, der er nødvendige i henhold til hver enkelt aktivitet. Med andre ord aktiveres eller deaktiveres moduler efter behov.

Denne type teori understreger, at modulær organisering er meget fordelagtig, da hvert modul i tilfælde af en fejl eller justering kan korrigeres eller tændes igen af sig selv. Hvis dette ikke var tilfældet, ville en fejl påvirke hele systemet. Hvis det ikke var tilfældet, ville ændringer have en kaskadeeffekt på de resterende komponenter.

Men moduler må ikke forveksles med tanken om anatomiske strukturer. Pointen er at tænke i funktioner. På den anden side er det sandt, at modulær organisering er resultatet af fylogenetisk evolution, det vil sige mange års udvikling og forfinelse af hjernen.

Puslespilsbrik fuldender hjerne
Hjernen ville ikke have disse moduler som anatomiske dele, men som funktionelle enheder.

Oprindelsen til den modulære teori om sindet

Omkring 1980’erne postulerede psykolingvisten Jerry Fodor, at sindet fungerer på basis af funktionelle moduler, der er medfødte i naturen og dedikeret til en særlig aktivitet. Denne idé blev anvendt på studiet af sprog.

Ifølge denne idé er der medfødte strukturer eller dispositioner, der letter sprogtilegnelse eller -indlæring gennem et specifikt og specialiseret modul til dette formål. Der ville således være en disposition til at være opmærksom eller samarbejde om forståelsen af sproglige signaler eller stimuli.

Lad os nu fortsætte med sproget for at eksemplificere dets modsætning til forslaget fra andre teorier. Hvis sproget og dets tilegnelse ikke var en del af et specifikt modul, men var en del af et enkelt system, så ville et kompromis også påvirke sproget.

Men vi ved, at det ikke sker. Hvordan kan det være? Fordi der er børn, som kan have kognitive forsinkelser eller mangler, men som ikke har problemer med at tilegne sig eller bruge sprog.

Andre teorier end den modulære teori om sindet

Den modulære teori om sindet står i modsætning til de klassiske teorier, ifølge hvilke sindet opfattes som et enhedssystem. Disse var stærkt påvirket af nogle af deres fortalere, blandt hvilke vi finder behavioristerne og Piaget.

Ifølge García García (2008) har denne modulære vision sit kontrapunkt i behavioristiske eller associationistiske teorier, der opfatter sindet som et system med et generelt formål. I dette tilfælde ville det være multifunktionelt.

Alt kunne løses gennem dette system, der fungerede som en helhed. Med andre ord ville det samlede system være involveret i løsningen af et slogan eller et problem. I den forstand bruges metaforen om hjernen som et samlebånd.

Men fra denne teoris synspunkt bidrager hver komponent til formålet, men på en modulær eller separat måde. Det vil sige, at bearbejdningen kan finde sted samtidigt, alt efter hvilket modul der er i brug.

Glad kvinde med en model af hjernen repræsenterer den modulære teori om sindet
Disse processer, der studeres ud fra teorierne, er ubevidste, og vi lægger ikke mærke til dem, mens de udvikler sig.

Du kan være interesseret i: Hvad er kvantesindet?

Polære idéer

I lang tid, og selv i visse aktuelle debatter, er polære idéer fremherskende. Det drejer sig om natur versus kultur, krop versus sind og rationel versus emotionel.

Men udviklingen viser os, at det ikke er dogmatiske diskussioner, men blot en krydsning mellem forskellige positioner. Blandt de punkter, hvor de forenes og diskuteres, dukker læring op. Den modulære teori var en revolution i måden at opfatte sindets funktion på.

Det er ikke et spørgsmål om at fanatisere med idéer eller holdninger, men om at berige sig selv og være åben over for det potentiale, som det nye og en revision af de gamle idéer tilbyder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • García García, E. (2008). Neuropsicología y educación. De las neuronas espejo a la teoría de la mente. Revista de Psicología y Educación, 1(3): 69-89.
    • Bacáicoa Ganuza, Fernando (2002). La mente modular. Revista de Psicodidáctica, (13), .[fecha de Consulta 31 de Marzo de 2022]. ISSN: 1136-1034. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=17501302

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.