Maven knurrer: Ved du hvorfor?

Hvis din mave laver pinlige lyde er det sandsynligvis fordi du ikke tygger maden godt. De gasser, der opstår af halvtyggede fødevarer kan lettes med en naturlig te.
Maven knurrer: Ved du hvorfor?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Der er mere end blot sultsmerter bag den knurrende støj fra maven. Du tror måske, det er kroppens måde at fortælle dig at du skal spise noget, men det kan være at budskabet handler om mere end bare at lindre din sult.

Fordøjelsessystemet

Det er vigtigt at forstå forholdet mellem din mave og dit fordøjelsessystem, så du bedre kan forstå, hvorfor din mave larmer.

Dit fordøjelsessystem er dybest set et langt rør, der begynder med munden og ender med et hulrum i din endetarm. Det er en temmelig enkelt system, men det bliver kompliceret, når du medregner de forskellige organer i kroppen. Din mad bevæges gennem dit system med muskelsammentrækninger (kaldet peristaltik), der fordøjer din mad og fører det gennem kroppen. Disse sammentrækninger skal også hjælpe din krop med at blande væske med faste stoffer og mavesyre.

HoldPåMaven

De fleste af de lyde, der kommer fra din krop er dit fordøjelsessystem, der blander indholdet af din mave med væsker derinde. Luften, som bliver produceret i dit system begynder at sprænges ved de sammentrækninger af dine tarme, der producerer den særprægede poppende lyd. Disse lyde kan produceres på ethvert tidspunkt, selv når du ikke er vred. Forskellen er, at når maven er fuld, er disse lyde mindre mærkbare.

Hvis din mave er tom, hvorfor trækker dit fordøjelsessystem sig så sammen? Omkring to timer før din mave er helt tom, begynder den at producere bestemte hormoner, der stimulerer nervesystemet og sende besked til hjernen, der siger “spis noget mere”. Hjernen reagerer på disse signaler med en ordre til at udføre peristaltik. Disse sammentrækninger slutter med at tømme din mave. Derudover kan de endda provokere andre sultsignaler, så du føler trang til at spise igen.

Hvad er årsagen til overdreven maveknurren?

Alt hvad vi har diskuteret før er faktisk temmelig normal aktivitet. Når maven knurrer overdrevent, kan det ikke kun påvirke dit helbred, men din fordøjelsesproces. Dette sker ofte uden grund. Årsagen til disse overdrevne lyde kan skyldes mere end blot sult.

Strenge diæter

Hvis du spiser mindre end hvad du er vant til at forbruge i løbet af dagen eller om natten, kan du forvirre dit fordøjelsessystem. Strenge diæter kan ofte bestå af fødevarer der har visse næringsstoffer eller store mængder af kalorier og producere overdrevne mavelyde, fordi maden bliver fordøjet hurtigere, og signalerer kroppens sultindikatorer.

Forbrug af læskedrikke

Blandingen af ​​gasser og luft inde i maven kan også forårsage disse lyde. Hvis du drikker sodavand eller andre kulsyreholdige drikkevarer, øger du mængden af ​​bobler i dit fordøjelsessystem, der kan briste og producere mavelyde. Når din krop ikke kan fjerne eller udsende denne overskydende luft naturligt, foregår processen inden i dit fordøjelsessystem. At spise for hurtigt eller sluge luft sammen med din mad kan også forårsage dette symptom.

Læskedrik

Fødevareintolerance

Laktose til stede i mælk, yoghurt, fløde og oste er den mest almindelige årsag til fødevareintolerance. Når disse komponenter forbliver i din mave i for lang tid, kan de bakterier, der er til stede i dem producere ekstra gas og bobler i dit system. Du bør altid springe mad over, som du har en fødevareintolerance overfor.

Sår

Sår i dit fordøjelsessystem kan ligeledes være en årsag, der kun afviger med tiden og mængden af ​​luft til stede i dit system. Denne betingelse er ledsaget af smerte og ubehag, og har ingenting at gøre med sult. Du bør justere din kost til at løse dette problem.

Symptomer på irritabel tyktarm

Symptomerne på denne lidelse ligner dem på sår, fordi der ud over mavelyde, også er stærke smerter efter at have spist visse fødevarer.

tyktarm

Hvordan styres tilstanden?

Når tilstanden ikke er direkte relateret til en medicinsk tilstand, kan du gøre visse ting for at hjælpe med at kontrollere eller afhjælpe det.

  • Tyg maden godt. Når din krop kombinerer faste stoffer og væsker i din mave vil der være mindre gas.
  • Tag en kop te efter din mad, fx mynte, som kan hjælpe med at lette maveproblemer.
  • Undgå for dybe indåndinger under spisning for at reducere mængden af ​​luft, du indtager.
  • Spis mindre. Snacks er enklere at fordøje og tillader ikke din mave at sende sultsignaler til hjernen.
Hold-på-maven
Det kan interessere dig ...
Hvorfor er jeg oppustet hele tiden? Årsager og tips
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor er jeg oppustet hele tiden? Årsager og tips

Følelsen af at være oppustet hele tiden er ikke farlig, men det kan føre til en hel del ubehag og smerter. Se her, hvorfor du er ramt af oppustethe...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.