Når det ikke er muligt at tilgive utroskab

Et forhold er aldrig det samme, efter at en af parterne har haft en affære, og der er mange grunde til at forsøge at være forstående. Der er dog mange tilfælde, hvor den krænkede person ikke er i stand til at tilgive utroskab.
Når det ikke er muligt at tilgive utroskab

Sidste ændring: 26 august, 2022

En affære krænker tilliden, gør en ende på kompleksitet og engagement, blander sig i intimiteten, bringer lidelse med sig og er et tillidsbrud. Så når en person er utro, er det normalt, at den anden person ikke er i stand til at tilgive utroskab.

Når man har brudt fundamentet i et forhold, er det logisk at overveje, om det er værd at fortsætte det eller ej. Det er ofte bedre at gøre en ende på det. I dagens artikel får du fem eksempler på, hvornår det er bedst at gøre det.

At tilgive utroskab

Der er mange grunde til, at en person kan være utro. Resultatet er dog ofte det samme: Utroskab efterlader et stort mærke i et forhold. Det skyldes, at utroskab er en form for svigt, nærmest et “angreb” på fundamentet for engagement og gensidig tillid.

Så en bedraget person befinder sig ofte i et dilemma med hensyn til, om vedkommende skal tilgive krænkelsen og forsøge at opretholde forholdet eller ej. De er ikke klar over, at de ikke har nogen forpligtelse til at fortsætte det efter utroskab.

Det er op til dem at træffe en vigtig beslutning efter at have afvejet fordele og ulemper ved begge muligheder. Det er helt legitimt at sige “det er slut”.

Ofte beder en person, der har været utro, om tilgivelse og lader som om, at han eller hun fortsætter, som om intet var sket. Men nogle ting kan ikke repareres. Tilliden er væk. Som historikeren Nicolae Lorga siger: “Man kan kun miste nogens tillid én gang.”

Som du kan se, er der mange grunde til at afslutte et forhold efter utroskab. Her er fem af dem.

Seksuelt overførte sygdomme

Ængsteligt par i seng kæmper med at tilgive utroskab

Kønssygdomme er en af de største risici ved utroskab.

Promiskuitet og sex uden beskyttelse kan være virkelig farligt. Mange seksuelt overførte sygdomme som f.eks. syfilis, gonoré, HIV eller genital herpes kan nemlig let spredes fra den ene person til den anden.

Du skal derfor tage hensyn til, at en person, der har været utro, ikke kun har bedraget dig følelsesmæssigt, men har samtidig ikke taget hensyn til dit helbred og din personlige integritet. Det vil sige, at deres umodenhed har været større end deres behov for at passe på og beskytte den person, som de har et forhold til.

Hvis du heller ikke er sikker på, at din partner vil ændre sig, og du tror, at han eller hun vil fortsætte med at have affærer i fremtiden, skal du huske følgende: Dit helbred er det vigtigste.

At tilgive utroskab, når det er et sår i en persons selvværd

Mange mennesker har en tendens til at give sig selv skylden, når deres kæreste er utro. På samme måde forsøger nogle mennesker at gøre deres partner ansvarlig for deres utroskab ved at fortælle dem ting som “vores sexliv er ikke det samme som før, vi er faldet ind i en rutine” osv.

Under alle omstændigheder er det at give andre skylden for vores handlinger en form for manipulation og en måde at undgå at skulle påtage sig konsekvenserne af et selvisk personligt valg. Ingen er skyld i deres partners utro adfærd.

En anden konsekvens af utroskab er, at det er et slag mod personens selvværd. Derfor føler de sig ofte skyldige over det. Så husk på, at det at tilgive utroskab betyder, at man skal leve med dette sår, komme sig over det og lære at se tingene klart.

Såret kan gøre dig mere klarsynet, og du vil være i stand til at forstå, at smerten ikke er det værd. Du vil kun føle dig undervurderet, når det i virkeligheden er din partners egoisme og umodenhed, der er skyld i det.

Hvis du derfor føler dig skyldig i din partners handlinger, er det bedre at gøre en ende på forholdet og give dig selv tid til at bearbejde det.

Tilliden er brudt efter utroskab

Kvinde ignorerer mand, da hun ikke kan tilgive utroskab

Utroskab ødelægger fundamentet af tillid og respekt i et forhold.

Vi har allerede nævnt, at tillid er en af de grundlæggende søjler i et forhold. Utroskab ødelægger den og underminerer det, som I har opbygget over tid med engagement og indsats. Du er måske ikke klar over det, men forhold opstår ikke bare ud af det blå. Man opbygger dem.

I den henseende handler utroskab om foragt for alt det, I har bygget sammen i så lang tid. Den utro person tager ikke hensyn til det. For det var tilsyneladende ikke vigtigt nok til ikke at miste det på grund af et øjebliks indfald.

Så hvordan kan du stole på en person, der har svigtet dig ved at være utro? Tillid er svært at genvinde, når det først er tabt. Utroskab vil altid være en lurende skygge.

Vi anbefaler, at du læser: Sådan helbreder du dit forhold efter utroskab

Tilgiv, men glem aldrig

Som du ved, er det én ting at tilgive og en helt anden at glemme. Desuden kan begivenheder så smertefulde som utroskab sjældent slettes fra ens hukommelse. Dette er netop en af grundene til, at det er så kompliceret at genvinde tilliden.

Husk på, at du aldrig vil kunne glemme utroskab. Den vil altid være i baghovedet og dukke op i dit sind sammen med det ubehag, den smerte, den skade og den vrede, du følte, da du fandt ud af det. Du ved, at forholdet aldrig vil blive det samme.

Det er muligt at overvinde utroskab ud fra et rationelt synspunkt. Men fra et følelsesmæssigt synspunkt er tingene mere komplicerede.

At tilgive utroskab hos gengangere er næsten umuligt

Kvinde opdager utro partner
Efter utroskab vil mistilliden underminere din stolthed og dit selvværd, fordi du ikke kan holde op med at tænke på, om det vil ske igen.
De fleste utro personer er sandsynligvis gengangere. I hvert fald ifølge sexolog Tracey Cox. I sin bog Hot Relationships: How to Have One, siger hun, at en utro person er altid en utro person.
Desuden lover utro mennesker ofte, at de ikke vil gøre det igen, men det er for det meste tomme ord. Når mistilliden først har invaderet et forhold, vil det andet slag være endnu hårdere for offerets stolthed, værdighed og selvværd.
Som du har set, er det meget svært for et forhold og de mennesker, der udgør det, at være det samme efter utroskab. Det kan også være, at offeret ikke er i stand til at genvinde tilliden til den anden. Det behøver de ikke at gøre.
Når du overvejer, om du skal tilgive utroskab eller ej, skal du derfor huske på, at du ikke har gjort noget forkert. Frem for alt skal du komme dig og give dig selv tid til det. For det, der virkelig gør ondt, er at have stolet på en person, der er umoden, egoistisk og respektløs.


  • Felson, RJ, Scheff, TJ y Retzinger, SM (1993). Emociones y violencia: vergüenza y rabia en conflictos destructivos . Psicología social trimestral (Vol. 56, p. 305). iUniverse. https://doi.org/10.2307/2786667
  • Rizo, D. (2018). ¿Qué dice la psicología sobre la infidelidad? Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/que-dice-la-psicologia-sobre-la-infidelidad/
  • Canto Ortiz, J. M., García Leiva, P., & Gómez Jacinto, L. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (15), 039-55.
  • Cox, T. (2000). Hot relationships: how to have one. Random House.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.