Neuroticisme: Hvad det er, symptomer og behandling

"Neuroticisme" har en tendens til at få en katastrofal fortolkning. Derfor er det vigtigt at lære folk ressourcerne til at sætte spørgsmålstegn ved denne snæversynede og overdrevne opfattelse af fakta.
Neuroticisme: Hvad det er, symptomer og behandling

Sidste ændring: 21 august, 2022

Der er blevet skrevet meget om personlighed og alle de variabler, der påvirker dens udvikling. Hvert teoretisk forslag lægger vægt på forskellige elementer for at beskrive personligheden. Et af dem har at gøre med neuroticisme.

Ud over erfaring er personlighed trods alt også det, der gør det muligt for en person at se tallet 6 og en anden at se tallet 9. Personlighed er en kompleks konstruktion og af stor interesse for psykologien. Den blev og bliver tilnærmet ud fra forskellige modeller: Bl.a. dynamiske, faktorielle og biologiske.

Neuroticisme og personlighed

For at tale om neuroticisme bør vi starte med en generel idé om personlighed. Personlighed forstås som en blanding af temperamentsfaktorer (dvs. knyttet til biologi) og karakterologiske faktorer (knyttet til miljøet), der påvirker den måde, vi opfører os på.

Med hensyn til temperamentsvariabler nævner teorien om de fem store (5 store personlighedsfaktorer) følgende:

  1. Neuroticisme er tendensen til ubehag og impulsiv adfærd.
  2. Ekstroversion henviser til deltagelse i sociale situationer.
  3. Åbenhed over for erfaringer, dvs. at være nysgerrig eller motiveret af nye idéer.
  4. Venlighed henviser til den grad, i hvilken vi føler medfølelse og viser empati over for andre.
  5. Ansvarlighed henviser til en persons engagement i mål.

Ud fra disse karakteristika kan vi konkludere, at neuroticisme indebærer en dobbelthed: Det er en tendens til ustabilitet, men også ret stabilt. Det vil sige, at den faktisk betragtes som et fast personlighedskarakteristikum.

Siluet af hovedet

Personlighed studeres gennem mange forskellige teorier. I en af dem er neuroticisme en central komponent.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Dine læber siger disse 10 ting om din personlighed

Hvad er neuroticisme, og hvad er symptomerne?

Neuroticisme er kendetegnet ved en tendens til følelsesmæssig ustabilitet, som kan komme til udtryk i hyppige humørsvingninger, angst, konfliktorientering, følelser af vrede, et pessimistisk syn på situationer, skyldfølelse og en konstant oplevelse af nervøsitet.

Et andet almindeligt tegn har at gøre med drama eller komplikation. Det vil sige, at det er tendensen til at se situationer, der ikke er komplekse, som komplekse. På samme måde kan der også være mere følsomhed eller modtagelighed.

I denne forstand kommer det mange gange også let til udtryk på en psykosomatisk måde med pletter eller udslæt på huden, hårtab eller mave-tarm ubehag.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Man kan tjekke angstniveau med denne test

Sådan håndterer du neuroticisme

At vide, at vi har træk af neuroticisme, bør opmuntre os til at finde ressourcer til at håndtere stress. Nogle af de anbefalinger, som du bør tage hensyn til, er følgende.

Arbejd med dine tanker

Mange af dem kan være farvet af kognitive fordomme, som får os til at fortolke virkeligheden på en forvrænget måde. Vi kan således overbetone noget ubetydeligt eller tage noget personligt, når det i virkeligheden ikke havde noget med os at gøre.

Det er vigtigt at indgå i en sund dialog med vores egne tanker og sætte spørgsmålstegn ved deres sandhed for at skabe andre alternative versioner og undgå at blive fanget i en ond cirkel.

Lær at håndtere dine følelser

Med neurotisme går følelserne ofte over gevind. Det vil sige, at de flyder over, kollapser og let overvælder os.

Nogle gange synes alting at være liv eller død uden nogen løsning. Der er også en tendens til at tænke på katastrofer.

Derfor er det afgørende at begynde at arbejde med dine følelser og lære at identificere dem, når de dukker op. Vi er nødt til at forstå det signal eller budskab, de bringer, og søge efter en reaktion for at kanalisere dem.

Brug selvkontrol og afslapningsteknikker

På den måde handler det om at lære at bremse en stressende situation for at give mere funktionelle og tilpasningsdygtige reaktioner. Træk f.eks. vejret dybt, før du handler.

Udvikl ressourcer til at håndtere stress

Nogle gange overlader mennesker med en tendens til neuroticisme løsningen på en konflikt til andre. En person, der f.eks. er syg, ringer måske hele tiden til sin læge.

På den måde bliver reaktionen mere passiv i stedet for at forsøge at være proaktiv først. Derfor er det et spørgsmål om at skabe ressourcer og værktøjer, der gør det muligt at tilpasse reaktionerne til omstændighederne i stedet for altid at forsøge at anvende den samme regel.

Ved at styrke personen (eller dig selv) og styrke en følelse af selvtillid og effektivitet kan man endda give personen mulighed for at få det bedre og mindske hans eller hendes ubehag. Dette er afgørende i stedet for at føle sig afhængig af andre.

Bekymret mand læser brev

Neuroticisme har en tendens til at få folk til straks at fortolke situationer som katastrofale.

Husk, at intet er fastlåst

Som det sidste er det vigtigt at påpege, at viden om aspekter af vores personlighed bør fungere som udgangspunkt for at forbedre, ændre vores livskvalitet, arbejde på os selv, forstå os selv og vokse og gøre fremskridt. Dette behøver på ingen måde at være en etiket eller en begrænsning.

At identificere temperamentsmæssige faktorer om vores personlighed betyder ikke, at vi er et puslespil, der passer perfekt sammen. Tværtimod har vi adgang til en lille del af den enorme kompleksitet, som vi er som mennesker. Miljøet gør så sit.

I den forstand er det vigtigt at finde ud af de beskyttende faktorer, der kan give os mulighed for at udvikle sunde copingmekanismer, og de risikofaktorer, der er involveret i den sammenhæng.

Neuroticisme kan føre til usund adfærd og komorbiditet, så hvis du er blevet identificeret som havende en neurotisk personlighed, er det vigtigt at lære at håndtere stress på en sund måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Schmidt, Vanina (2010). LAS BASES BIOLÓGICAS DEL NEUROTICISMO Y LA EXTRAVERSIÓN ¿POR QUÉ NOS COMPORTAMOS COMO LO HACEMOS?. PSIENCIA. Revista Latinoamericana de Ciencia Psicológica, 2(1),20-25.[fecha de Consulta 1 de Agosto de 2022]. ISSN: 2250-5490. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=333127086005
  • Ramírez Maestre, C., Esteve Zarazaga, R., & López Martínez, A. E. (2001). NEUROTICISMO, AFRONTAMIENTO Y DOLOR CRÓNICO. Anales de Psicología / Annals of Psychology, 17(1), 129–137. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/29131

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.