Nyktofili: Årsager, symptomer og behandling

Mange mennesker er tiltrukket af natten, og denne tilstand er kendt som nyktofili. Den er acceptabel, så længe den ikke forårsager helbredsproblemer eller problemer i forholdet til andre.
Nyktofili: Årsager, symptomer og behandling
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 03 juni, 2023

Nyktofili er navnet på en stærk præference for natten. Det er ikke klassificeret som en lidelse, men det er en problematisk tilstand på grund af de effekter, det kan have på helbredet. Det har sine konsekvenser, når man ikke får sollys, og når man deltager i aktiviteter, der strider mod normen.

Strengt taget opstår nyktofili, når en person frit vælger at holde sig vågen til langt ud på natten. Dette er ikke tilfældet med skifteholdsarbejdere, som ikke arbejder om natten for fornøjelsens skyld, men på grund af kravene i jobbet.

Når en person har nyktofili, behøver han eller hun ikke nødvendigvis at blive behandlet. Det er heller ikke obligatorisk at ændre sin livsstil.

Hvad er nyktofili?

Niktofili er en tilstand, der er kendetegnet ved en usædvanlig tiltrækning til nat og mørke. Det betragtes ikke som en lidelse og er ikke inkluderet i nogen af de psykiatriske diagnosemanualer.

Som sådan kan det ikke betragtes som et problem. Denne type adfærd kan dog skyldes visse problemer. Måske har det at gøre med en søvnforstyrrelse eller problemer med at tilpasse sig det sociale liv.

Hvert tilfælde er forskelligt, og de omstændigheder, som en person med nyktofili lever under, skal vurderes. Hvis det ikke giver problemer, kan vi tale om en simpel præference.

Årsager

Et af de mest afslørende elementer i evalueringen af nyktofili er at se på, hvad der forårsager det. Denne adfærd kan have meget forskellig oprindelse, som skal katalogiseres for at vide, om det er et problem, der skal løses, eller en livsstil, der er blevet frit valgt.

Døgnrytmens mønster

Døgnrytmen er en biologisk cyklus, der regulerer timerne for søvn og vågenhed. Mennesker er normalt mere aktive om morgenen og inaktive om aftenen, hvilket falder sammen med solens tilstedeværelse. Men af årsager, der er ukendte for videnskaben, har nogle mennesker et andet mønster.

Kvinde sidder med telefon i mørke
Nogle natlige vaner er sporadiske og opstår af en bestemt grund. Der er forskellige årsager til nyktofili.

Psykologiske træk

Folk med en høj IQ har en tendens til at være mere aktive om natten. Årsagen til dette er ikke kendt. På samme måde finder indadvendte mennesker natten mere attraktiv, da det sociale liv er meget mindre intenst på det tidspunkt.

Ændring af vaner

Folk, der ikke har en struktureret rutine, udvikler ofte meget fleksible sove- og spisevaner. I princippet er der en tendens til at sove længe og også vågne sent. Hvis personen ikke har nogen forpligtelser om morgenen, kan det ofte føre til nyktofili.

Aversiv situation

Det er også muligt, at personen føler en vis aversion mod dagtimerne. Ved at være vågen om natten forsøger han/hun at undgå denne negative stimulus.

Ligeledes, hvis personen har været udsat for et barndomstraume om natten, så kan det skabe en årvågenhed på det tidspunkt. Dette ville være en effekt af posttraumatisk stress.

Symptomer på nyktofili

Da det ikke er en lidelse som sådan, kan vi ikke tale om generelle symptomer. Det, vi kan gøre, er at skitsere de træk, der er tegn på denne tilstand, og som er problematiske:

  • Mangel på D-vitamin: Eksponering for solen er afgørende for produktionen af dette vitamin. Mangel på det påvirker humøret, men også knogle- og immunsystemet.
  • Sociale vanskeligheder: Når en person har ringe eller ingen social kontakt på grund af vanen med at holde sig vågen om natten, er dette en situation, der bør vurderes af en professionel.
  • Problemer med arbejdet: Vanskeligheder med eller mangel på evne til at opfylde arbejdsforpligtelser er en indikator for, at nyktofili er meget negativt for personen.
  • Berøvelse af hvile: Hvis præferencen for natten fører til færre timers hvile eller dårlig søvn, er der også et problem.
Kvinde ved computer sidder og gaber
Hvis nyktofili resulterer i ekstrem træthed til at udføre aktiviteter i dagtimerne, skal der findes en løsning.

Tilgængelige behandlinger for nyktofili

Nyktofili kræver ikke behandling, hvis det ikke forringer sociale eller arbejdsmæssige præstationer eller påvirker det fysiske helbred væsentligt. Hvis det gør, er det nødvendigt at konsultere en læge for at finde måder at overvinde denne tilstand på.

Prioriteten ville være at konsultere en psykoterapeut. Denne fagperson vil evaluere hvert enkelt tilfælde og vil være i stand til at opdage problemerne. Tilstedeværelsen af søvnforstyrrelser eller betydelige ændringer i døgnrytmen kan føre til ordination af medicin.

Generelt set er det sundeste at sove om natten og holde sig vågen om dagen. Uanset hvor meget man er tiltrukket af nattetimerne, bør man moderere sine vaner. Nyktofili er en acceptabel måde at leve på, så længe det ikke fører til skadelige konsekvenser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Campos, M. R. (2016). Trastorno de estrés postraumático. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 73(619), 233-240.
  • Querales, M. I., Cruces, M. E., Rojas, S., & Sánchez, L. (2010). Deficiencia de vitamina D: ¿Factor de riesgo de síndrome metabólico? Revista médica de Chile, 138(10), 1312-1318.
  • Zamarrón, J. A. (2017). El insomne contra la diurnidad. Cuadernos Fronterizos, (40).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.