8 nyttige tips til at blive en selvstændig person

For at blive en selvstændig person er det nødvendigt at give slip på personlige bånd, der begrænser dig. Læs mere i denne artikel!
8 nyttige tips til at blive en selvstændig person
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

For at blive en selvstændig person skal man lære at have det godt med sig selv. I den forstand kan vi sige, at man er uafhængig, når man kan give slip på besidderiske bånd.

I barndommen er vi afhængige af forældrenes relationer. Men efterhånden som vi udvikler os, tilegner vi os nye egenskaber. En uafhængig person skal bl .a. have et godt selvværd  og føle sig godt tilpas i ensomhed.

I denne artikel gennemgår vi 8 praktiske tips til at blive en selvstændig person.

Fordelene ved at blive en selvstændig person

Selvstændighed hjælper med at opnå en bedre personlig udvikling. Selvstændige mennesker kan planlægge projekter uden at være afhængige af tredjeparter. Det betyder ikke, at man ikke kan arbejde i et team. I stedet indebærer selvstændighed, at man ikke er begrænset af mangel på støtte, men også ved, hvordan man drager fordel af den, når man har den.

I mellemtiden er følelsesmæssig uafhængighed en anden styrke. Det handler om at vide, hvordan man håndterer sine følelser effektivt, selv når der er tætte bånd imellem. At være selvstændig er en beskyttende faktor mod usund følelsesmæssig tilknytning.

Hvad er ulemperne ved selvstændighed?

I nogle tilfælde kan folk blive polariserede i en forværret uafhængighed. For eksempel er det usundt, når vi ikke er i stand til at uddelegere funktioner og forsøger at gøre alting alene. Det er nødvendigt at fungere selvstændigt. Men det er ikke sundt at afvise al støtte.

Vi er alle sammen forbundne væsener, hvilket betyder, at vi naturligt forholder os til andre. Men hvis uafhængigheden er for stor, opnår man ikke en god generel udvikling. Når vi forsøger at gøre alt på egen hånd, kan forpligtelserne overmande os, og vi går glip af chancen for at skabe meningsfulde relationer.

Nyttige tips til at blive en selvstændig person

Her er en liste med 8 grundlæggende tips til at opnå selvstændighed. Anbefalingerne hjælper dig med at være beslutsom og uafhængig i livet. Lad os tage et kig på dem.

Fri kvinde står udenfor
Uafhængighed er forbundet med selvstændighed. Men det handler ikke om at være helt isoleret fra andre.

1. Følelsesmæssig anerkendelse hjælper dig med at blive en selvstændig person

Uafhængige mennesker formår at relatere til andre uden at skabe usunde tilknytninger.

I den forstand er det vigtigt at genkende de følelser, vi har over for andre. Når vi kan opdage og genkende, hvad vi føler over for andre, er det muligt at acceptere det. Så handler vi ikke på den følelse på en usund måde.

2. Involvering i huslige pligter

Uafhængighed gælder for alle livets scenarier. At være vant til at tage sig af huslige aktiviteter gavner selveffektivitet. En god idé til dette er at afsætte bestemte dage til at udføre huslige pligter.

3. Selvtillid hjælper dig med at blive en selvstændig person

Selvtillid hjælper os med at blive uafhængige. Derfor kan folk, der er sikre på deres evner, påtage sig kontrollerede udfordringer.
Selvtillid kan opnås ved at få små resultater til at ske. For eksempel motiverer det os til nye projekter at sætte realistiske mål og nå dem på kort sigt.

4. At acceptere andres meninger

Dette punkt handler om ikke at stræbe efter altid at have ret. At forstå, at vi kan acceptere forskellige meninger uden at komme i konflikt, er et tegn på uafhængighed. I forhold til dette punkt er det vigtigt at være villig til at udvide sit perspektiv på forskellige emner. Andres bidrag øger vores visdom om livet.

5. At være selvmotiveret hjælper dig med at blive en selvstændig person

Nogle mennesker har brug for, at andre giver dem en motiverende peptalk. På den anden side kan de personer, der bevæger sig mod uafhængighed, motivere sig selv til at nå deres mål .

En effektiv teknik til selvmotivation er at se sig i spejlet og gentage positive sætninger eller bekræftelser. Det, vi siger foran spejlet, skal være fokuseret på at nå et mål. Hvis vi f.eks. vil bestå en eksamen, kan vi anvende denne teknik et par minutter, før vi skal læse.

6. Acceptere, at vi ikke altid kan få det, vi gerne vil have

Du kan blive mere selvstændig ved at lære at tolerere en vis grad af frustration.

Når vi er i stand til at overvinde skuffelser, afhænger vores sindsro ikke kun af succes. For at blive mindre afhængig af resultater er det vigtigt at fokusere mere på at lære af erfaringerne .

7. Bekræft altid de oplysninger, du modtager

Uafhængige mennesker foretrækker at verificere oplysningerne, før de bare accepterer, hvad andre siger.

I den forstand giver det at undersøge visse emner os mulighed for at have en uafhængig dømmekraft. Med andre ord tillader vi ikke os selv at klamre os til andres meninger.

8. Vær konsekvent i din tale for at blive en selvstændig person

Når vi lover ting, vi ikke kan holde, bliver vi slaver af vores ord.

Ved at være konsekvent i sin tale undgår man kognitiv dissonans . Det betyder, at der ikke vil være modstridende tanker, der forsøger at eksistere side om side.

Der gives en hjælpende hånd
At holde løfter er tegn på en person på vej til uafhængighed.

Kan jeg være uafhængig i et forhold?

Livet som et par byder på forskellige udfordringer. En af de sværeste er at bevare uafhængigheden, mens man er i et forhold. Derfor er det vigtigt at præcisere, at par kan og bør stræbe efter selvstændighed, selv når de bor under samme tag.

For at et sundt parforhold kan eksistere, er det nødvendigt at lære at have fælles intimitet. For eksempel at læse en bog i samme rum som din partner, mens han/hun vander planter.

Det er ikke naturligt at dele alle hobbyer, aktiviteter og interesser. I stedet arbejder et sundt forhold ud fra medlemmernes unikke individualiteter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Figueroa, M. G. (1970). La autonomia.
  • Álvarez, S. (2015). La autonomía personal y la autonomía relacional. Análisis filosófico35(1), 13-26.
  • Vived Conte, E. (2011). Habilidades sociales, autonomía personal y autorregulación (Vol. 194). Prensas de la Universidad de Zaragoza.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.