Fordele og ulemper ved vakuumpakning af fødevarer

Opbevaring af mad i forseglede plastikposer forlænger holdbarheden betydeligt. Det har dog også en række ulemper, som det er værd at kende.
Fordele og ulemper ved vakuumpakning af fødevarer

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange mennesker spekulerer på, om det er en god idé at købe en maskine til vakuumpakning af fødevarer. Når det drejer sig om konservering af fødevarer, er der flere måder at nå målet om at forlænge holdbarheden på. Dette er nødvendigt, især hvis der foretages store indkøb.

Vakuummetoden har mange fordele, enten ved hjælp af en manuel teknik eller en emballeringsmaskine. Denne form for konservering er dog ikke ufejlbarlig og har også nogle ulemper.

Hvad betyder det at vakuumpakke fødevarer?

Vakuumpakning er en teknik til konservering af fødevarer. Den består i at fjerne luften omkring produktet.

Det næste skridt er at forsegle det i en beholder, som beskytter det mod eksterne stoffer og trusler. Formålet er at forlænge fødevarens holdbarhed, da den hurtigere forringes, hvis den forbliver eksponeret.

Denne type emballage er almindelig i restauranter og industrikøkkener, da den reducerer ilten til et niveau på 1 %. Dette forhindrer oxidation og svampevækst. Generelt pakkes produkterne i en forseglet plastbeholder.

Det er dog ikke alle fødevarer, der er egnede til denne metode. De mest almindeligt anvendte, selv i supermarkeder i detailhandelen, er følgende:

  • Fisk.
  • Skaldyr.
  • Grøntsager.
  • Rødt kød.
  • Pølser.

Fordelene ved vakuumpakning af fødevarer

Vakuumpakning har en række fordele, som gør det til en god mulighed for konservering. Dette gælder især, når der foretages store indkøb, og de ugentlige fødevarer skal forvaltes. Lad os se på nogle af fordelene ved denne metode til konservering af fødevarer.

Forskellige fødevarer på frost

Familier, der foretrækker at lave deres måltider til hele ugen på en enkelt dag, bruger ofte vakuumemballage.

Det forhindrer iltning

Vakuumpakning virker mod, at fødevarer kommer i kontakt med oxidative enzymer, der forårsager fødevaredegenerering. På denne måde undgås de kemiske processer, der får maden til at oxidere, hvilket fremmer dens lugt, smag og konservering.

Vakuumpakning af fødevarer reducerer fermentering

Denne teknik er også med til at forhindre, at maden gærer. Det skyldes, at fødevarerne ikke kommer i kontakt med bakterier og svampe, der forårsager dårlig lugt og degeneration. Derfor forlænges deres holdbarhed.

Ingen optøningstid

Selv om frysning af fødevarer er en af de mest effektive metoder til konservering af fødevarer, er den ikke egnet til alle produkter. Nogle er lang tid om at tø op, når du vil bruge dem. For at undgå dette trin kan man vakuumpakke fødevarer og konservere dem uden at fryse dem ned.

Køleskabet påvirker ofte madens konsistens. Det er almindeligt, at de ikke bevarer den samme form, som da de blev opbevaret.

På den anden side forlænger vakuumpakning holdbarheden med 3-5 gange uden at påvirke friskheden. Antallet af dage afhænger af komponenterne, f.eks. vand og fedt. For kød forlænges den normalt med 1 måned, mens fisk forlænges med 10-14 dage.

En kombination af metoder

Frysning og vakuumpakning behøver ikke nødvendigvis at være modstridende teknikker. Ligesom vakuumpakning forlænger holdbarheden af friske fødevarer med op til fem gange, gælder det også for frosne fødevarer. På denne måde er det muligt at opbevare denne type fødevarer i mere end 3 år.

Marinader

En anden fordel ved at vakuumpakke fødevarer er, at man kan anvende tilberedningsteknikken marinering. Man kan f.eks. lade et stykke kød eller anden mad ligge i flere timer i kontakt med en væske med forskellige krydderier.

Formålet er at gøre fødevaren mør og også at give smag. Med nogle pakkemaskiner er det endda muligt at bruge posen til at fremme marineringsteknikken. Maden skal placeres i posen sammen med den nødvendige væske og krydderier og have lov til at ligge så længe som ønsket.

Vakuumpakning af tilberedt mad

Ligesom emballagemaskiner, der er udviklet til opbevaring af væsker, bidrager til marineringsteknikken, er det også muligt at opbevare allerede tilberedt mad i flere dage. Desuden kan man anvende maceration. Derfor kan du tilføje krydderier til fødevarer med salt, urter, væsker og andre krydderier for at generere en bedre smag og aroma.

Med denne metode er det muligt at opbevare retter i perfekt stand i mere end en uge. Nogle fødevarer, der kan konserveres på denne måde, er følgende:

Det bevarer madens karaktertræk

En af de største fordele ved konservering er, at de fleste fødevarer bevarer deres karaktertræk, da det bevarer fugtigheden i produkterne. På denne måde ændres hverken teksturer eller farve.

Undtagelsen er rødt kød, som kan miste farve, men det betyder ikke, at det er i dårlig stand.

Med alle disse fordele er vakuumpakning en god mulighed for dem, der foretager store indkøb og har brug for at opbevare visse fødevarer. Det er også godt for folk, der planlægger en varieret ugentlig kost.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Kan man spise mad, der har været på gulvet?

Ulemperne ved vakuumpakning af fødevarer

Det er klart, at uanset hvor effektivt og nyttigt et produkt end måtte være, er det aldrig den endelige løsning. Alle apparater har deres ulemper, og i tilfældet med vakuumemballeringsmaskiner har ulemperne at gøre med budget og spild.

Omkostninger

Selv om der findes billigere muligheder, har vakuumemballeringsmaskiner en tendens til at være dyre. Det er en betydelig investering, der skal foretages for at få et produkt af en vis kvalitet, som kan udføre alle de beskrevne muligheder. Ellers er det muligt, at poserne går i stykker, eller at der trænger luft ind.

Affald

Anvendelsen af denne metode omfatter brug af engangsplastposer, hvilket udgør mere affald af et materiale, der er skadeligt for miljøet. Derfor er det ikke en særlig miljøvenlig teknik.

Der findes genbrugsposer, men de er mere komplicerede at vaske, når der indgår visse produkter. På den anden side skal man have plads i køkkenet, da maskinerne har en tendens til at fylde meget og ikke er så praktiske at opbevare.

Kød gemmes ved hjælp af vakuumpakning

Nogle nye maskiner er mindre og sparer plads i køkkenerne.

Varme og fugtighed påvirker dem

Uanset hvor god emballagen er, kan nogle miljøforhold stadig påvirke vakuumpakkede fødevarer. De er ofte modtagelige over for varme, så hvis temperaturen er for høj, fremskyndes posens ældningsproces. Desuden påvirker den konstante tilstedeværelse af fugt i miljøet også beholderen.

Vakuumpakning af fødevarer er ikke egnet til alle fødevarer

Mens nogle pakkemaskiner tillader opbevaring af flydende fødevarer, er der andre, der ikke gør det. Og i dette tilfælde går muligheden for at opbevare saucer, gryderetter, supper og andre fødevarer tabt.

Desuden klarer friske frugter og grøntsager sig normalt ikke godt med denne type opbevaring. Det er alligevel almindeligt, at frugt genererer oxidation.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 11 madvarer du aldrig må komme i køleskabet

Vakuumpakning af fødevarer er ikke altid den bedste løsning

At vælge, om man skal vakuumpakke fødevarer eller ej, er en beslutning, der skal træffes under hensyntagen til alle fordele og ulemper.

Mens det kan være med til at forlænge holdbarheden for mange fødevarer, er andre fødevarer mindre velegnede til lufttætte beholdere. Det er bedst at anvende metoden til visse fødevarer og bruge traditionel nedfrysning til andre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.