Online graviditetstest: Hvad er det, og hvordan virker den?

Den online graviditetstest er baseret på manifestationen af tidlige symptomer, der kan tyde på muligheden for graviditet.
Online graviditetstest: Hvad er det, og hvordan virker den?
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 19 april, 2023

I den informationsalder, vi lever i, er det almindeligt at finde hjemmesider, der diagnosticerer visse sygdomme. På samme måde er der online sider, der tilbyder spørgeskemaer, som kan være nyttige for at vide, om der er mulighed for at opleve en bestemt tilstand: Det er tilfældet med online graviditetstest.

Disse værktøjer er normalt gratis og er baseret på genkendelse af tidlige symptomer, der forekommer hyppigt hos gravide kvinder. Derfor betragtes de ikke som pålidelige påvisningsmetoder, og der er ingen videnskabelig støtte til dem.

Hvordan er en online graviditetstest?

Flere hjemmesider tilbyder spørgeskemaer, der søger at genkende de klassiske symptomer på graviditet i de tidlige stadier. Det varierer, hvordan de indsamler oplysningerne, men de har som regel udvælgelsesspørgsmål, hvor kvinden har mulighed for at vælge den mulighed, der mest svarer til det, hun føler.

På denne måde fungerer spørgeskemaet som en tjekliste over de symptomer, der tyder på, at hun er gravid. Disse symptomer forekommer dog ikke hos alle kvinder og heller ikke ved alle graviditeter. Derfor bekræfter eller udelukker deres tilstedeværelse eller fravær ikke, at der er tale om en graviditet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Mulige psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten

Online-testens pålidelighed

De oplysninger, der behandles på denne type hjemmeside, er statistisk baseret. Den symptomatologi, som den undersøger, er en del af en gruppe af kliniske manifestationer, som er almindelige hos mange gravide kvinder. Denne statistiske analyse gør det muligt at foretage en formodet påvisning i de tidlige stadier.

Dette indebærer, at de resultater, der opnås ved en online graviditetstest, kun er vejledende. Derfor anbefales det, at kvinden på trods af det svar, som denne type spørgeskema giver, bør få foretaget en laboratorieundersøgelse eller en ultralydsundersøgelse for at få vished.

Kvinde får lavet en ultralydsundersøgelse

Hvilke symptomer anvendes i online graviditetstest?

Denne type side afgør muligheden for at være gravid ved at gennemgå en række symptomer, der i litteraturen er beskrevet som tidlige tegn på graviditet. Jo flere symptomer en kvinde har, jo større er sandsynligheden for at være gravid.

Amenoré

Den vigtigste grund til at mistænke graviditet ligger i fraværet af menstruation, en situation, der kaldes amenoré. Det er af afgørende betydning, at vurderingen af menstruationens forsvinden foretages hos kvinder, der har regelmæssige menstruationscyklusser, og som ikke har brugt nogen form for hormonel prævention for nylig.

Ligeledes bør antallet af dage med forsinkelse også tages i betragtning, da nogle stressende situationer påvirker menstruationscyklussen. Desuden kan en historie med uteruscurettage føre til udsættelse af menstruationen, da det fører til en forsinkelse af endometriums spredning.

På den anden side er tilstedeværelsen af blødning ikke nok til at udelukke, at der er tale om graviditet. Dette skyldes, at der i de første uger kan forekomme let udflåd, som kan forveksles med menstruation. Denne blødning er resultatet af implantationsprocessen af befrugtningsproduktet i livmoderen.

De første ændringer, der forventes i forbindelse med graviditet

Nogle subtile manifestationer kan gå ubemærket hen, men hvis tilstedeværelse anses for at være en formodning om graviditet. Blandt dem er en ændring i kønsorganernes farve, som ændrer sig fra en lyserødlig nuance til at blive lidt mere lillafarvet. Dette fund er kendt som Chadwicks tegn.

En gravid kvinde kan også opleve en øget tendens til at være irritabel, træt og søvnig. Men disse ændringer er undertiden svære at genkende for patienten selv, og en gennemgang af dem kan være forgæves.

På trods af dette tages de ofte op i online graviditetstest.

Ovenstående vanskelighed reducerer yderligere pålideligheden af denne type spørgeskema. Et negativt svar på en manifestation, der faktisk er til stede, kan give et falsk resultat hos en kvinde, der er gravid.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 12 fødevarer, som gravide bør undgå

Populære symptomer: Den virkelige styrke ved online graviditetstest

Ofte omhandler de spørgeskemaer, der er tilgængelige på forskellige hjemmesider, en gruppe symptomer, som af den brede befolkning anses for at være karakteristiske for en gravid kvinde. Især i de første uger af graviditeten.

Blandt disse manifestationer er følgende:

  • Tilstedeværelsen af svimmelhed og hovedpine.
  • Øget ømhed i brysterne.
  • Kvalme og opkastninger, som regel om morgenen.
  • Afvisning af visse lugte eller smagsoplevelser, som ikke plejede at give denne ubehagelighed før.
  • Tiltrækning til nogle bestemte fødevarer (et symptom populært kaldet trang).
  • Et øget behov for at tisse. Vandladning er hyppigere, men normalt i små mængder.

Denne liste bør gennemgås med forsigtighed, da deres fravær ikke udelukker graviditet, selv om de er populære symptomer. Deres tilstedeværelse bekræfter det heller ikke.

Dette skyldes, at ingen af dem er eksklusive til graviditet. De har dog en tendens til at være til stede i de tidlige faser af graviditeten for mange kvinder.

Kvinde ved toilet har kvalme

At stole på eller ikke stole på det: Svagheden ved online graviditetstest

Et vigtigt spørgsmål, som ingen af disse graviditetstests tager højde for, er variationen i symptomerne, da de antager, at de er almindelige. Virkeligheden er, at de alle adskiller sig fra hinanden med hensyn til hyppigheden af deres forekomst.

Alligevel advarer de fleste af disse hjemmesider om, at deres resultater ikke er nøjagtige.

På den anden side tager de heller ikke højde for nogle karakteristika, der er specifikke for hver enkelt kvinde. Disse har en tendens til at påvirke de tidlige manifestationer af graviditeten, hvilket gør det lidt vanskeligere at fortolke de resultater, som en online graviditetstest giver.

Blandt disse karakteristika, der øger online-testens svaghed, er følgende:

Nytteværdien af online graviditetstest

På trods af begrænsningerne har disse værktøjer mulighed for at hjælpe de kvinder, der er i tvivl i starten. Det giver dem mulighed for at gennemgå de mest almindelige tidlige manifestationer af graviditet og giver dem nogle oplysninger om disse symptomer.

Forbeholdet ved disse typer spørgeskemaer ligger i behovet for at bekræfte deres resultater senere. Uanset om det sker ved påvisning af humant choriongonadotrofin i blodet eller ved at foretage en ultralydsundersøgelse, er det relevant at søge bekræftelse. På samme måde bør en online graviditetstest ikke erstatte en prænatal vurdering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.