Opskrift på dolmades med ris

Dolmades med ris er en god måde til at indføre komplekse kulhydrater og protein af høj kvalitet i din kost. Lær, hvordan du laver dem her!
Opskrift på dolmades med ris
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Dolmades med ris er en græsk opskrift, der kombinerer antioxidanter og kulhydrater i betydelige mængder. De er et glimrende alternativ til at servere som forret eller som tilbehør.

Lær, hvordan du tilbereder dem for at få et spektakulært resultat med risene helt perfekt, da dette er det vigtigste for at nyde denne opskrift maksimalt.

Før du begynder, skal du dog vide, at ris er en af de bedste fødevarer til at indføre kulhydrater i din kost regelmæssigt. Det anbefales især til atleter.

Selvfølgelig kan stillesiddende personer også have gavn af indtagelsen af ris. Det vigtige er at prioritere indtagelsen af dette produkt frem for pasta, som er mindre sundt på grund af dets indhold af raffineret mel.

Lad os nu se på, hvordan du laver denne opskrift!

Ingredienserne til dolmades med ris

For at tilberede nogle lækre dolmades med ris skal du bruge følgende ingredienser:

 • 15 vindrueblade.
 • Hundrede gram kogte ris.
 • To finthakkede løg.
 • 150 gram kalvekød.
 • 100 gram rosiner.
 • To spiseskefulde hakket mynte.
 • To spiseskefulde hakket dild.
 • 80 g pinjekerner eller valnødder.
 • Salt og peber efter smag.
 • Ekstra jomfruolivenolie.
 • Et glas hvidvin.
 • Saften af en citron.
En skål ris

Bemærk, at det endelige resultat kan være forskelligt, afhængigt af hvilken slags ris du vælger. Derfor anbefaler vi at starte med langkornede ris, da de er nemme at lave og ikke er for aromatiske. Når du først mestrer opskriften, kan du eksperimentere med andre alternativer såsom jasminris eller basmatiris.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Prøv denne opskrift på risengrødskage

Vejledning til at lave dolmades med ris

 1. Først skal du skille vindruebladene godt ad og vaske dem grundigt for at fjerne eventuelle urenheder. Det anbefales at lægge dem i blød i mindst en time.
 2. Hak løget fint, og steg det i jomfruolivenolie ved svag varme, når tiden er gået. Det er vigtigt at salte denne grøntsag, så den frigiver så meget vand som muligt.
 3. Tilsæt det hakkede oksekød, så snart løget begynder at brune. Steg det, indtil det bliver brunt.
 4. Tilsæt de kogte ris. Følg producentens anvisninger for at koge dem.
 5. Tilsæt derefter rosinerne (som er lagt i blød i et par minutter), de hakkede valnødder, dild, mynte og stødt peber. Lad det koge i et par minutter og sæt det til side.
 6. Nu er tiden kommet til at samle retten. For at gøre dette skal vinbladene lægges i blød og friskes op med koldt vand.
 7. Fold dem ud, når bladene er tørre. Læg lidt af blandingen i midten og luk bladet, som var det en lille pakke. Det er nødvendigt at forsegle det godt på begge sider. Tryk på bladet med tommelfingrene for at gøre dette.
 8. Læg dolmaderne i en gryde, der opvarmes ved svag varme med et glas hvidvin. Vent, til alkoholen er fordampet, og dæk tilberedningen med vand. Lad dem koge i 40 minutter.
 9. Sluk for varmen, og drys med citronsaft. Servér dolmaderne med yoghurtsauce.

Fordelene ved dolmades med ris

Dolmades med ris

Inddragelsen af dolmades i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost kan generere flere sundhedsfordele, som vi vil diskutere nedenstående. Husk, at det er nødvendigt at sikre, at der ikke er mangel på mikronæringsstoffer, for at kroppens organer kan udføre deres funktioner optimalt.

De kan være med til at stimulere muskelvækst

Dolmades er en kilde til proteiner med høj biologisk værdi og komplekse kulhydrater. Begge næringsstoffer er afgørende for at sikre vævstilpasning til træning ved at fremme hypertrofi.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of the International Society of Sports Nutrition anbefales det faktisk, at sportsfolk indtager mere end 1,4 g protein pr. kg kropsvægt om dagen.

Mindst halvdelen af disse proteiner skal være af høj biologisk værdi (dvs. af animalsk oprindelse). Disse har alle de essentielle aminosyrer og en god fordøjelsesværdi. Dette sikrer, at kroppens leucinindtag er optimalt. Dette er et af de vigtigste elementer i forhold til opbygning af magert væv.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Næringsstoffer og øvelser til at bevare en sund og stærk lever

De hjælper dig med at føle dig mæt

Ris er en fødevare, der giver komplekse sukkerarter og en god mængde fibre. Dette stof er vigtigt for at skabe en mæthedsfornemmelse, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition. Desuden øger det mængden af fødevarebolus og forsinker mavetømningen.

På samme måde er protein også nødvendigt for at forhindre, at vores appetit opstår kort tid efter, at vi har spist. Derfor er kombinationen af ris, grøntsager og kød optimal for at forhindre overspisning, som kan føre til en negativ ændring af kropssammensætningen.

Dog bør stillesiddende personer ikke misbruge forbruget af dem.

De forebygger udviklingen af kroniske og komplekse patologier

Dolmades indeholder en god mængde grøntsager. Disse fødevarer indeholder plantenæringsstoffer med antioxidant kapacitet, der neutraliserer dannelsen af frie radikaler og den efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne effekt har vist sig at være afgørende for at forebygge udviklingen af kroniske sygdomme.

Det er dog tilrådeligt at kombinere mørkegrønne grøntsager med en række andre. Dette sikrer et optimalt indtag af flavonoider og plantenæringsstoffer af forskellig art, hvilket forbedrer de antiinflammatoriske virkninger og reducerer ophobningen af reaktive iltarter i kroppens væv.

De kan bidrage til at forbedre tarmtransitten

Både drueblade og ris indeholder fibre, der forbedrer fordøjelsestransitten. Dette stof øger volumenet af afføringen. Det producerer stimulering af tarmenes mekanoreceptorer, hvilket udløser intense tarmbevægelser, der forårsager en mere effektiv usvisning af afføringen.

Faktisk er fibre afgørende for at undgå ændringer i tarmbevægelser, der kan forårsage tunghed, smerte eller ubehag. Det er også nødvendigt at kombinere denne diætstrategi med indtagelse af tilstrækkelige mængder vand og udøvelse af fysisk aktivitet.

På den anden side er fibre også et vigtigt stof for mikrobiotaen. En del af det gærer i tarmen og tjener som et energisk substrat for de sunde bakterier, der lever i fordøjelseskanalen. Dette øger tætheden af disse bakterier, hvilket forbedrer effektiviteten af stofskiftet.

Tilbered dolmades med ris derhjemme

Som du har set, er det nemt at tilberede dolmades med ris derhjemme. Det er en opskrift, der er lidt kendt i mange vestlige lande. Men den har store sundhedsmæssige fordele.

Det er en glimrende måde at inkludere antioxidanter, komplekse kulhydrater og proteiner af høj kvalitet i din kost. De er især gode for atleter, selv om alle kan have gavn af dem.

Afslutningsvis er det altid nødvendigt at kombinere en ordentlig kost med andre sunde livsvaner, når målet er at opnå en god sundhedstilstand på mellemlang sigt. Disse omfatter regelmæssig fysisk aktivitet og en god nattesøvn. Husk, at det er bedst at sove mindst 7 eller 8 timer hver nat.

Det kan interessere dig ...
Opskrift på toscansk suppe
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opskrift på toscansk suppe

Har du nogensinde prøvet toscansk suppe? Denne typiske italienske opskrift er en uimodståelig ret, du ikke vil fortryde at prøve derhjemme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., Hoffman, J. R., … Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition14, 20. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8
 • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
 • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.