Opskrift på toscansk suppe

Toscansk suppe er en ret med bacon, pølser og andre ingredienser, som er almindelige i enhver suppe. Den smager lækkert!
Opskrift på toscansk suppe
Florencia Villafañe

Written and verified by ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Last update: 09 august, 2022

Har du nogensinde prøvet toscansk suppe? Denne typisk italienske opskrift er en uimodståelig ret, som er værd at prøve.

Det oprindelige navn for den er zuppa toscana, som på italiensk betyder “brødsuppe”. Selv om den indeholder grøntsager og nogle af de klassiske ingredienser, der bruges til at lave disse retter, indeholder toscansk suppe også grønkål, bacon og pølser.

Kombinationen af disse ingredienser giver uden tvivl en udsøgt ret. Hvis du vil lære, hvordan du nemt og hurtigt tilbereder den, kan du læse artiklen her.

Toscansk suppe

I modsætning til andre retter af denne type er toscansk suppe en mættende ret. Derfor er det bedst at servere den som hovedret, hvis du leder efter et hurtigt måltid at tilberede, der kan mætte dine gæster. Selv om der findes flere versioner og måder at tilberede den på, er denne version en klassisk og lækker en.

Ingredienser til toscansk suppe

Opskriften er til 5-6 personer. Det tager højst en time og tyve minutter.

 • 5 dl vand.
 • 1 mellemstort løg.
 • 2 mellemstore kartofler.
 • 6 skiver bacon.
 • 5 dl grønkål, vasket.
 • 0,8 dl piskefløde.
 • 1/2 kilo italiensk pølse.
 • 2 fed hvidløg, eller alternativt 1,5 tsk hvidløgspulver.
 • 2 liter hønsebouillon (kan være hjemmelavet eller pulver fortyndet i 2 liter vand).
Stegt bacon

Fremgangsmåde

 1. Kog pølserne i en gryde med vand i ca. 25 minutter.
 2. Tag dem derefter af varmen, og skær dem på langs i lige store skiver. Stil dem til side, indtil de skal bruges.
 3. Hak derefter løget så fint som muligt, og læg det i en stegepande med et skvæt olivenolie. Steg det ved middel varme, og tilsæt bacon, når løgene er brune.
 4. Steg i yderligere 5 minutter, og tag derefter baconen af varmen. Stil det til side, indtil det skal bruges.
 5. Hak derefter hvidløgsfeddene, tilsæt dem til løget, og lad dem stege i et par minutter mere. Hvis du vælger hvidløgspulver, skal du opløse det i to teskefulde vand på forhånd.
 6. Skræl kartoflerne og skær dem i lige store skiver.
 7. Tilsæt derefter den hjemmelavede kyllingebouillon eller det hjemmelavede kyllingepulver og de 2 liter vand samt kartoffelskiverne i gryden. Kog ved svag varme i 15 minutter.
 8. Hak bacon og grønkål i strimler. Læg dem også i gryden.
 9. Tilsæt den hakkede pølse og fløden. Bland godt og kog i yderligere 4 minutter.

Med disse trin laver du toscansk suppe. Det eneste, der er tilbage, er at servere den og nyde dens udsøgte smag.

Hvad skal du være opmærksom på ved denne opskrift?

Selv om denne opskrift er nem at tilberede og yderst lækker, er det ikke tilrådeligt at spise for meget af den. Visse aspekter bør tages i betragtning for bestemte grupper af mennesker.

Folk, der lider af forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal, samt folk, der skal undgå visse fødevarer eller ønsker at holde øje med deres kost, er dem, der skal være forsigtige her. De bør undgå eller reducere al mad, der er tilberedt med bacon, pølser eller fløde.

Med hensyn til de punkter, du skal overveje, kan vi først nævne, at denne suppe har et højt kalorieindhold, fordi de anvendte kødderivater og fløde har et højt indhold af mættede fedtstoffer.

Eksperter har også bemærket, at disse har en negativ effekt på kroppen, da de prædisponerer folk for udvikling af stofskiftesygdomme. Blandt disse kan nævnes fedme, hjerte-kar-sygdomme og en øget risiko for at få flere former for kræft.

Ud over de fedtstoffer, som pølser og pålæg er fremstillet af, har disse produkter et højt indhold af natrium og kolesterol. I den forbindelse er det bevist, at de spiller en central rolle i ætiologien af kroniske degenerative sygdomme.

Derfor anbefaler internationale organisationer, såsom Verdenssundhedsorganisationen, at man reducerer indtaget af fede og forarbejdede fødevarer til mindre end 10% af det daglige indtag.

Forskellige pølser

Mulige variationer af opskriften på toscansk suppe

Som med enhver ret er der naturligvis alternativer til at lave en sund eller kaloriefattigere version. Du kan f.eks. erstatte bacon med andre produkter. Nogle eksempler kunne være vegetarisk bacon lavet af soja, kokos eller aubergine.

Heldigvis har disse varianter en lignende smag og konsistens som ægte bacon. Men vigtigst af alt indeholder de ikke kolesterol eller mættet fedt.

En anden mulighed, der også er med til at skære ned på kalorierne, er at bruge fløde med reduceret fedtindhold. Eller alternativt kan man kombinere det med græsk yoghurt. På den måde får du en lignende konsistens som denne ingrediens, uden at fedtindholdet øges.

På den anden side bruger nogle opskrifter ekstra ingredienser, f.eks. spinat, bønner, kondenseret mælk, smør, sukker, brød eller parmesanost. Ved at bruge disse ingredienser kan du lave forskellige opskrifter, hvoraf nogle er sundere end andre.

Du er måske interesseret i: Sådan laver du en cremet ærte- og baconsuppe

Lav denne lækre toscanske suppe

Den toscanske suppe har en unik smag takket være sammensætningen af ingredienserne. Den skiller sig ud blandt alle supper. Du vil ikke fortryde at prøve at lave den.

Glem ikke, at du kan lave så mange variationer af denne ret, som du ønsker, og tilpasse det til din egen personlige stil. Det er et spørgsmål om at prøve sig frem.

It might interest you...
Fire grøntsagssupper for hele familien
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Fire grøntsagssupper for hele familien

Vi præsenterer dig for fire forskellige, overraskende og ernærende grøntsagssupper, som du kan afprøve med familie og venner.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.