Overbelastet hud: Dermatitis på grund afoverdreven brug af kosmetik

Overbelastet hud opstår, når huden modtager aktive ingredienser, der overstiger dens modstandsevne. Den viser rødme, kløe og glans.
Overbelastet hud: Dermatitis på grund afoverdreven brug af kosmetik
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 01 februar, 2023

Huden er god til at sende signaler om sine behov og om alt, hvad der ikke er godt for den. En af de mest udbredte måder, den kommunikerer på, er gennem overbelastet hud. Dette henviser til visse tilstande, der synes at overvælde hudens sundhed på grund af overdreven brug af kosmetik.

Det er muligt at bruge produkter, der i stedet for at rette op på tilstande, overstiger epidermis modstandskraft. Konsekvensen er, at ingredienserne viser sig at være ineffektive, og der opstår dermatologiske problemer, som kræver lægehjælp.

Forsigtighed med doserne af kosmetiske aktive ingredienser og viden om, hvad du bruger i ansigtet, er væsentlige punkter for at minimere risikoen for overbelastet hud. Vi viser dig, hvordan du kan opdage symptomerne på denne tilstand sammen med metoder til at afhjælpe den.

Hvad er overbelastet hud?

Overbelastet hud er en konsekvens af overeksponering for visse aktive ingredienser, der er i de produkter, du bruger til ansigtspleje.

Tegnene viser sig et stykke tid efter, at de aktive ingredienser er blevet anvendt. I nogle tilfælde er virkningerne af overbelastet hud dog synlige med det samme, når personen bruger et nyt kosmetikum for første gang.

Symptomerne har at gøre med rødme, afskalning, akne eller et mærkbart fedtet udseende i ansigtet. Det betyder ikke, at formlen er skadelig, men snarere at personens hud er særligt følsom over for stærke sammensætninger, som ikke påvirker de fleste andre mennesker.

Grundlæggende omfatter overbelastet hud to karakteristika:

  1. Reaktioner af kosmetisk dermatitis-typen som følge af overdreven brug af kosmetik.
  2. Forhøjet talgproduktion, også på grund af kosmetik, men denne gang fra brug af kosmetik, der er uegnet til den pågældende hudtype.
En kvinde kigger på en ansigtscreme

Klassificering af overbelastet hud

Overbelastet hud har at gøre med anvendelse af aktive ingredienser, der er uegnede til huden. Det hænger også sammen med en overdosis af næringsstoffer og olier. Derfra omfatter denne effekt to klassifikationer, som vi allerede har nævnt.

1. Dermatitis

Den irriterende form for overbelastet hud skyldes brugen af eksfolianter med alfa- eller betahydroxysyrer, der ændrer pH-værdien og hudbarrieren. Overfølsomhed resulterer i overdreven olieproduktion og akne, fordi huden går ud af kontrol på jagt efter balance.

På samme måde kan der opstå irritativ kontakteksem alt efter det irriterende produkts egenskaber og egenskaberne ved eksponeringen for det. Der findes f.eks. anmeldelser af reaktioner forårsaget af kviksølvindholdet i visse kosmetiske produkter.

2. Fedtet hud

Denne tilstand kan forekomme hos hud med en tendens til akne, der er overfyldt med aktive komponenter, som den ikke har brug for. Disse hudtyper er overhydrerede og ender med betændelsesprocesser og porer fulde af olie, hvilket øger risikoen for at tiltrække bakterier og generere udbrud.

Hvis der er tale om mild akne, foreslås en topisk behandling, der omfatter rensning med neutral sæbe og ikke sprænger komedonerne.

Ligeledes er det godt at anvende retinoider, peroxid eller salicylsyre, som ordineret af hudlægen. Når det er alvorligt, kan lægen ty til orale systemiske behandlinger.

Hvordan behandler man overbelastet hud?

Du bør ikke forsøge at løse et tilfælde af overbelastet hud på egen hånd. Lægehjælp vil altid være den bedste fremgangsmåde, især når symptomerne ikke forsvinder.

Når der konstateres hudreaktioner på et kosmetisk produkt, skal du afbryde behandlingen og konsultere en specialist. Dermatologen vil angive, om doserne skal reguleres, eller om det er bedst at vælge et andet produkt. Under alle omstændigheder er det vigtigt at kende hudtypen for at vide, hvilken formulering der er egnet til den.

Niacinamid ordineres generelt for at lindre irriteret hud, eller salicylsyre og glykolsyre, hvis reaktionen svarer til en mætning. Derudover er følgende tips nyttige til at lindre overbelastet hud.

Antioxidantmasker

De fleste præparater med naturlige ingredienser har en antioxidant, genopbyggende og fugtgivende virkning. Hvilke af dem er nyttige?

  • Aloe vera: Dette virker som en blødgørende, antiinflammatorisk og helbredende creme. Den kan bruges ved tør eksem, irritationer, akne og andre hudlidelser.
  • Tea tree: Hvis diagnosen er mild akne, vil tea tree sandsynligvis hjælpe med at genoprette. Forskning om planten viser, at præparater med 10 % af dens æteriske olie er effektive mod infektioner, furunkulose, dermatitis og akne.
  • Centella asiatica: En artikel offentliggjort af Frontiers in Pharmacology fremhæver denne urtes egenskaber. Den er effektiv mod inflammation, bekæmper oxidativ stress og griber ind i hudforbedring. Det er også effektivt i sårheling, heling af forbrændinger og øget kollagensyntese, tilføjer en artikel i Advances in Dermatology and Allergology.
Olie til ansigtet til behandling af overbelastet hud

Termisk vand

Kosmetisk termisk vand anbefales til at genoprette skadet hud og bringe den tilbage i balance. De har evnen til at regenerere, blødgøre og fugte på grund af deres mineralsammensætning.

Ansigtshygiejne på recept

Ansigtshygiejne under vejledning af dermatologer bidrager til revitalisering af hudbarrieren. I lighed med trinene i almindelige skønhedsritualer er det nødvendigt at overholde dybderensning, eksfoliering, fugtpleje og solbeskyttelse, men alt sammen efter medicinsk recept.

Dette er den eneste måde at opnå en sund hud på, hvilket er vigtigt for at opfylde følgende formål, der fremhæves af eksperter:

  • Dens funktion som barriereorgan.
  • Funktion i immunforsvaret.
  • Aktivering af D-vitamin.
  • Temperaturregulering.
  • Som et følsomt og æstetisk udskillelsesmiddel.

Kan man forebygge overbelastet hud?

Svaret er ja. Det vigtigste er at respektere hudtypen og give den kosmetiske aktive ingredienser, der stemmer overens med dens karaktertræk. Et andet tip er at indarbejde ansigtsprodukter lidt efter lidt for at teste eventuelle bivirkninger og reaktioner.

Læs anvendelsesvejledningen omhyggeligt. Hvis du ikke gør det, så ved du ikke, hvor ofte det er tilrådeligt at bruge produktet. Hvis huden under alle omstændigheder ikke tager behandlingen til sig, er det nødvendigt med en medicinsk vurdering for at fastlægge den rette behandling af den overbelastede hud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.