Palo Santo: Fordele og anvendelser af "helligt træ"

Palo santo eller hellig træ bruges til åndelige og terapeutiske formål. Hvilke fordele er der ved det? Hvordan bruges det? Find ud af det her!
Palo Santo: Fordele og anvendelser af "helligt træ"
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Palo santo eller “helligt træ” er et element, der har været brugt til energimæssige, afslappende og medicinske formål i århundreder. Dens videnskabelige navn er Bursera Graveolens, og det er en røgelse, hvis egenskaber placerer den blandt de foretrukne aromaer hos dem, der søger at drage fordel af dens virkninger.

Dens aroma er umiskendelig: Sød, stærk og med et strejf af citrus, der oversvømmer det rum, hvor den befinder sig. I dagens artikel vil vi tale om dette spirituelle træ, dets oprindelse, fordele og anvendelser. Hvordan kan du indarbejde det i din rutine? Lad os tage et detaljeret kig på det!

Palo santo: Hvor kommer det fra?

Palo santo stammer fra Amerika og findes bl.a. i lande som Peru, Mexico og Costa Rica. Ifølge gamle inka-legender blev det brugt i ritualer for at skabe åndelig forbindelse til forfædrene. Man mente også, at den tiltrak held og lykke og afværgede negative energier. Det er en tro, som stadig eksisterer i dag.

På den anden side blev brugen af palo santo også forbundet med evigt ægteskab i hellige ceremonier. På den ene eller anden måde har dens duft og røg positive konnotationer, som er blevet overleveret fra generation til generation.

Palo santo

Palo santo bruges ofte til at afværge dårlige energier i hjemmet.

Hvad er fordelene ved palo santo?

Populærlitteraturen forbinder brugen af palo santo med en række positive virkninger. Især bruges det ofte til at rense miljøer og transmutere energier. Lad os se nærmere på nogle af dem.

 • Palo santo kan hjælpe med at afvise negative energier. Det sker ofte, at vi nogle gange fornemmer et trykket miljø omkring os, der er fyldt med “dårlige vibrationer”, og vi ønsker bare at finde en måde at rydde op i det på. I dette tilfælde renser palo santo angiveligt miljøet og tiltrækker positive energier.
 • Det har antiinflammatoriske egenskaber. Faktisk producerer palo santo en olie, som har vist sig blandt andet at reducere inflammation.
 • Det lindrer nervøse spændinger. I forlængelse af det foregående punkt har dette træ evnen til at reducere stress- og angstniveauet.
 • Palo santo er ideel til meditation. På grund af de førnævnte egenskaber anvendes dette træ i vid udstrækning i meditation, yoga og reiki-sessioner, da det hjælper med at berolige sindet. Ligeledes er dens aroma en favorit, når det kommer til aromaterapi.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Tsundoku: Tendensen med at indrette med bøger

Palo santo: Forskellige måder at bruge det på

Dette træ kan bruges på mange forskellige måder. Ofte bliver det brændt, eller dets æteriske olie bruges. Der er dog også dem, der bruger det i infusioner.

Sådan brænder man palo santo

Først og fremmest er det værd at præcisere, at palo santo ofte kan fås i helsekostbutikker og kommer i form af flis eller små stykker. Da det er en modstandsdygtig træsort, vil det normalt tage et øjeblik at antænde.

 • Tag et af stykkerne fra spidsen, antænd det på den anden og drej det, indtil der dannes en glød. Efter ca. 30 sekunder slukker du flammen og lægger den i en passende beholder.
 • Kom ikke for tæt på for at dufte til dens aroma, for du kan ikke blot brænde dig selv, men røgen kan faktisk irritere dine luftveje. Vær tålmodig. I løbet af få sekunder vil duften have oversvømmet hele rummet.

Røgen skal være hvid eller grå. Hvis du opdager, at den er sort, kan det betyde, at træet blev fældet for tidligt.

Hvis det, du leder efter, er en måde at rense miljøet på, bør du tage beholderen med palo santo med ud til alle områder af huset. Ideelt set bør vinduerne forblive lukkede, så røgen kan trænge ind i alle hjørner af huset og dermed fjerne dårlig energi.

Pas dog på ikke at opholde dig i et rum fyldt med røg (ikke engang af palo santo), da det er skadeligt for dit helbred. Efter et stykke tid bør du lufte rummene ud.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 tips til at indrette med Feng Shui på terrassen

Palo santo potpourri

I dette tilfælde foreslår vi, at du leder efter spåner af dette træ for at lave potpourri. Du kan lægge dem i tylposer for at lade deres aroma sprede sig. De bør ikke brændes og placeres blot i skabe og andre rum i huset for at give en dejlig aroma.

Æterisk olie

Olien fra dette træ bevarer hele sin citrusaroma med et strejf af sødme. Den anvendes nogle gange til massage og til at fremme afslapningsprocessen. Hvis dette er din hensigt, skal du blot sikre dig, at den olie, du køber, er egnet til direkte påføring på huden.

Ofte skal den blandes med en bærerolie som f.eks. jojoba- eller mandelolie. I dette tilfælde skal du rådføre dig med den butik, der distribuerer den.

En anden anvendelse af denne olie er i diffusorer. Du skal blot lægge et par dråber i diffusoren og tilsætte vand.

Æterisk olie af palo santo

Palo santo æterisk olie bruges ofte til massage og aromaterapi.

Det hellige træ

Kort sagt er palo santo et træ, der værdsættes for sin energetiske og aromatiske kraft. Det spiller lidt ind i folkloren i mange forskellige traditioner. Under alle omstændigheder afgiver det en behagelig duft, som også er god til afslapning. Så har du tænkt dig at give det en chance?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Yautibug Naula, W. A., & Zambrano Sánchez, K. L. (2019). Extración de aceite esencial del árbol de palo santo (Bursera Graveolens) y su aplicación culinaria(Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química).
 • Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaboración de condimento en polvo, infusión filtrante y aromatizante para quema directa.
 • Cañarte-Vélez, C. R., & Ponce-Párraga, K. Y. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 124-137.
 • Eugenio Hurtado, M. T. (2014). La producción del aceite e incienso del palo santo o (bursera graveolens) en el cantón Puerto López, provincia de Manabí(Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Económicas).
 • Vélez, C. R. C., & Párraga, K. Y. P. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 26.
 • Escobar Cardona, O., & Rodríguez Guzmán, J. R. (1993). Las maderas en Colombia. 32. Caoba. Palo santo.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.