Pantothensyre eller vitamin B5: Funktioner og fødevarer, der indeholder det

Pantothensyre er også kendt som vitamin B5. Det er en del af processen med at skaffe energi i kroppen. Se hvordan.
Pantothensyre eller vitamin B5: Funktioner og fødevarer, der indeholder det
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 04 oktober, 2023

Fra et fysiologisk synspunkt er den mest anerkendte egenskab ved pantothensyre eller vitamin B5 dets flittige rolle som energiproducent. Dette vitamin er en strukturel del af en væsentlig forbindelse i stofskiftet, såsom coenzym A. Med andre ord hjælper det med at omdanne mad til energi for kroppen.

Da det er et essentielt mikronæringsstof, skal det være en del af dit madindtag.

Mange fødevarer indeholder det, og det er bredt distribueret i fødevarer af animalsk og vegetabilsk oprindelse. Derfor er mangel på det ualmindeligt og forårsager normalt ikke alvorlige problemer. Men hvis man holder op med at indtage pantothensyre i længere tid, kan det påvirke kroppens metaboliske balance.

Læs videre for at lære mere om pantothensyre, dens betydning og de fødevarer, der indeholder den.

Hvad er pantothensyre?

Pantothensyre er også kendt som vitamin B5 og blev identificeret for mere end 60 år siden. Det tilhører den vandopløselige gruppe, dvs. dem, der opløses i vand og ikke har brug for et fedtholdigt medium for at blive absorberet. Det er essentielt, fordi cellerne ikke kan producere det.

Navnet stammer fra det græske panthos, som betyder “overalt”. Det er vigtigt i alle livets faser, da det er en vigtig del af transporten af energigivende forbindelser.

B5-vitaminets funktioner

Pantothensyrens grundlæggende funktioner er mangeartede. De vigtigste er følgende.

Det muliggør produktion af energi til kroppen

Pantothensyre er en strukturel del af coenzym A. Det er en transportør af energiproducerende kemiske grupper, der er involveret i metaboliske reaktioner af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner.

Panthotensyre
Kroppens energireaktioner kræver pantothensyre.

Det syntetiserer forskellige forbindelser af lipidoprindelse

Den mest almindelige form for vitamin B5 findes i CoA. Når det nedbrydes i tarmen, frigøres syren. Coenzym A letter syntesen af hormoner, kolesterol og neurotransmittere.

Det er involveret i produktionen af melatonin og hæmoglobin

Coenzym A-derivater bruges til at syntetisere melatonin, et hormon, der regulerer rytmiske processer som f.eks. søvninduktion. Det reducerer også frie radikaler, der oxiderer celler og forebygger neurodegenerative sygdomme.

Hæmgruppen i hæmoglobin syntetiseres også af coenzym A-derivater. Derudover kræver leverens metabolisme af nogle lægemidler og toksiner coenzym.

Mulige sundhedsmæssige fordele ved pantothensyre

Pantothensyre kan hjælpe med at løse nogle sundhedsmæssige problemer. For eksempel kan B5-tilskud fremskynde sårheling. Hos mennesker med højt fedtindhold i blodet hjælper det med at reducere kolesterol og triglycerider.

Selvom der kun er tale om foreløbige resultater, er B5-vitamintilskud indtil videre effektive til at reducere symptomerne på leddegigt.

Anbefalinger for indtag

National Institute of Health anbefaler, at den mængde, der skal indtages, afhænger af alder og køn. De anbefalede daglige mængder er som følger:

 • Børn fra 1 til 3 år: 2 mg.
 • Børn fra 4 til 8 år: 3 mg.
 • Børn fra 9 til 13 år: 4 mg.
 • Unge og voksne: 5 mg.
 • Gravide kvinder: 6 mg.
 • Ammende kvinder: 7 mg.

Fødevarer, der indeholder det

Som nævnt findes B5-vitamin i en lang række fødevarer. Der er dog nogle, der indeholder mere af det end andre.

Fordi det er modtageligt over for varme og oxidation, går betydelige mængder pantothensyre tabt under fødevareforarbejdning. Det sker i grøntsager og kød på dåse samt ved raffinering af korn.

Kød og fisk på dåse mister op til 35 % under forarbejdningen. Korn mister op til 47%, når kliddet er fjernet. Andre vigtige tab sker under konservering, op til 78%. Frysning af grøntsager reducerer vitamin B5 med 57%.

Forskelligt kød på dåse
Konservering reducerer tilgængeligheden af vitaminet i fødevarer betydeligt.

De vigtigste kilder er følgende:

 • Oksekød, kylling, skaldyr, fisk og fiskerogn, f.eks. kaviar. Indvolde, som f.eks. lever fra kylling og kalv, har et godt indhold af dette vitamin.
 • Fuldkorn og hvedeklid. Korn som blandt andet havre, amarant, rug og boghvede.
 • Æggeblommer.
 • Nødder og frø. Især jordnødder og solsikkekerner.
 • Mejeriprodukter, såsom oste. B5-vitamin skiller sig ud, især i lagrede oste som Roquefort og Camembert. Da de er fermenteret af sure mælkesyrebakterier, syntetiserer de dette vitamin som en del af deres proces.
 • Svampe.
 • Bælgfrugter, såsom bønner og kikærter.

Tilskud med pantothensyre

B5-vitamin sælges som kosttilskud, alene eller kombineret med andre B-vitaminer. Det markedsføres også som et multivitamin og multimineral. Det findes i form af pantethin eller calciumpantothenat.

Heldigvis vil en sund kost sikre forsyningen. Kosttilskud anbefales kun, når det er medicinsk indiceret.

Det kan interessere dig ...
Algeproteinpulver: Alt, du behøver at vide om dette kosttilskud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Algeproteinpulver: Alt, du behøver at vide om dette kosttilskud

Algeproteinpulver er en måde at indtage tang på og drage fordel af dets sundhedsmæssige fordele. Her er en guide til, hvad du bør vide.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.