Oolong-te: Lær at tilberede den, og nyd dens fordele

Oolong-te er en vigtig kilde til antioxidanter, aminosyrer, vitaminer og mineraler. Vi fortæller dig mere om dens fordele her.
Oolong-te: Lær at tilberede den, og nyd dens fordele
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 14 juni, 2023

Oolong-te kommer fra planten Camellia sinensis, den samme som sort og grøn te. Faktisk er det en af de seks hovedtyper af te, der fremstilles af denne art. Den er også kendt som “blå te” og er en halvfermenteret variant, der skiller sig ud for sin smag, aroma og ernæringsmæssige kvaliteter.

En anmeldelse delt af Food Science and Human Wellness beskriver, at kun 2% af al te, der produceres på verdensplan, svarer til denne kinesiske te. Og selvom de største forbrugere er i Taiwan, er den blevet populær i lande som USA, Japan og Indien. Hvilke fordele tilskrives den? Find ud af det her!

Hvordan produceres oolong-te?

Oolong-te er en af de mest populære traditionelle kinesiske teer. Ligesom grøn te og sort te udvindes den af bladene fra arten Camellia sinensis, men den største forskel ligger i den måde, den produceres på, hvilket ændrer dens ernæringsmæssige sammensætning og organoleptiske kvaliteter en smule.

For at forstå dette skal vi tale om oxidationsprocessen. Det er en kemisk reaktion, der opstår, når bladene udsættes for luft. Grøn te fremstilles af friske blade, der ikke har gennemgået denne proces.

Sort te er derimod en helt oxideret variant. Bladene knuses og visner i solen, indtil de får deres karakteristiske nuance. Derfor betragtes den som en fermenteret variant.

Når det gælder oolong-te, er luftnings- og tørretiden delvis. Med andre ord er det en mellemting mellem grøn te og sort te.

På grund af et moderat niveau af oxidation er dens farve og aroma forskellig. I mellemtiden kan smagen variere fra blomster til græs og fra sød til ristet, afhængigt af graden af oxidering.

Vi tror også, du vil være interesseret i at læse dette: 6 gode midler med sort te, du bør kende

Oolong-tes ernæringsmæssige sammensætning

Oolong-te skiller sig ud ved at være en rig kilde til antioxidant forbindelser.

Som det fremgår af en artikel i tidsskriftet Molecules indeholder den polyfenoler som theaflaviner, thearubiginer og epigallocatechingallat (EGCG), som forbindes med mange af dens positive sundhedseffekter.

Hvad angår andre næringsstoffer, indeholder den calcium, magnesium, kalium, A-vitamin, B-vitaminer og C-vitamin. Men det er meget små mængder, som ikke er særlig relevante, når det gælder om at opfylde det daglige behov.

I mellemtiden oplyser United States Department of Agriculture (USDA), at koffeinindholdet pr. 100 gram er 38 milligram. Det er højere end i grøn te, som indeholder 29 mg pr. 100 gram.

Det anslås, at en kop oolong-te (tilberedt med ca. 2 gram blade pr. 250 milliliter vand) kun indeholder 2,4 kalorier. Den indeholder hverken protein, fedt, sukker eller fibre. Indholdet af kulhydrater er kun 0,36 gram.

Te-plantage i Taiwan
Taiwan er den største producent og forbruger af denne tesort.

Hvordan tilberedes oolong-te?

På grund af sin popularitet i de senere år kan oolong-te fås i næsten enhver helsekostforretning eller urtebutik. Den kan fås færdigpakket i teposer eller som løse blade.

Når man tilbereder den, anbefales det at bruge vand, der er ved kogepunktet (ca. 90 grader Celsius). Når temperaturen er for høj, reduceres mængden af antioxidanter, og smagen kan ændre sig.

Et godt tip er at brygge teen i varmt vand og lade den køle af i 10 til 15 minutter for at opnå en bedre koncentration.

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde løse oolong teblade (2-3 gram) – en tepose kan bruges i stedet
 • 250 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Varm vandet op, uden at det koger.
 2. Tilsæt derefter oolong-te i løse blade eller i en tepose.
 3. Lad den trække i 10 minutter, før du drikker den.

Potentielle sundhedsmæssige fordele ved oolong-te

En stor del af oolong-teens virkninger er forbundet med dens indhold af antioxidanter. Disse stoffer har evnen til at beskytte cellerne mod frie radikaler, molekyler, der forbindes med for tidlig aldring og øget risiko for sygdom. Her er de vigtigste fordele.

1. Det kan reducere din risiko for diabetes

Oolong teens antidiabetiske potentiale tilskrives dens indhold af polyphenoler. En gennemgang delt gennem tidsskriftet Antioxidants tyder på, at indtagelse af oolong te kan beskytte mod diabetes og de komplikationer, der er forbundet hermed.

Især tyder det på, at oolong te forbedrer insulinresistensen, aktiverer insulinsignalvejen, bekæmper oxidativt stress og mindsker den inflammatoriske respons, som er nøglen til kontrol af forhøjet glukose.

Forskning offentliggjort i tidsskriftet Molecules rapporterede lignende resultater. Ifølge artiklen har catechiner, theaflaviner og polysaccharider i denne te gavnlige virkninger på type 2-diabetes.

Dette skyldes, at de hjælper med at mindske oxidativt stress, forbedre endolethal dysfunktion, modulere cytokinudtryk og forbedre insulinresistens. De reducerer også komplikationer forbundet med hyperglykæmi og styrker immunforsvaret.

2. Understøtter vægttab

I forbindelse med en sund og afbalanceret kost kan oolong-te være med til at fremme vægttab. Disse virkninger er ikke kun knyttet til dens antioxidant aktivitet, men også til dens evne til at forbedre enzymhæmning og modulere tarmens mikrobiota.

I en gennemgang rapporteret i tidsskriftet Molecules har forskere fastslået, at epigallocatechingallat (EGCG) i oolong-te, såvel som dets polyfenolmetabolitter, har vægttabsfremmende egenskaber.

Men foruden dets antioxidant effekt og biotilgængelighed er disse kvaliteter forbundet med moduleringen af tarmens mikrobiota. Samspillet mellem fordøjede ikke-residuale kulhydrater og te-polyphenoler hjælper med at generere kortkædede fedtsyrer (SCFA), som er nøglen til at opretholde en sund tarm.

Der er evidens for, at vægttab er forbundet med diversitet i tarmens mikrobiota og nedsat permeabilitet i tarmen.

3. Det hjælper med at passe på hjerte-kar-sundheden

Polyfenolerne i oolong-te er forbundet med flere positive effekter på hjerte-kar-sundheden. De bidrager til nedbrydningen af overskydende kolesterol og triglycerider, lipidstoffer, der kan forårsage fortykkelse og tilstopning af arterierne (åreforkalkning).

I en befolkningsbaseret undersøgelse, der blev delt af British Journal of Nutrition, forbandt forskerne et længerevarende forbrug af oolong-te med en lavere risiko for dyslipidæmi (forhøjet kolesterol, triglycerider eller begge dele). I mellemtiden har forskning delt af Journal of Epidemiology and Community Health forbundet indtagelse af oolong-te med en 61% reduktion i risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Andre relevante effekter er relateret til reduktion af forhøjet blodtryk og risikoen for iskæmisk hjertesygdom. En undersøgelse i tidsskriftet Nutrients tyder på, at te og dens sekundære metabolitter har antihypertensive virkninger ved at hjælpe med afslapning af glat muskulatur, reduktion af vaskulær inflammation, generering af nitrogenoxid og hæmning af oxidativt stress.

4. Oolong-te bidrager til kognitiv sundhed

På grund af sit indhold af L-theanin, koffein og antioxidanter bidrager oolong-te til kognitiv sundhed. Disse stoffer virker hjernestimulerende og er forbundet med forebyggelse af aldersrelateret kognitiv tilbagegang.

I en undersøgelse, der blev delt af Frontiers in Nutrition, fastslog forskere, at vanen med at indtage te kan hjælpe med at forhindre hukommelsestab og associativ læring ved at påvirke volumen af det bageste corpus callosum.

En anden undersøgelse rapporteret af BMC Nutrition rapporterede, at højere teforbrug er forbundet med bedre præstationer på målinger af fokuseret og vedvarende opmærksomhed og psykomotoriske hastighedsopgaver hos ældre.

Selvom der mangler flere undersøgelser af disse fordele, er der tegn på, at oolong-te hjælper med at forbedre humøret, øge opmærksomheden og reducere risikoen for Alzheimers sygdom og demens.

Kvinde med en bog og en kop oolong-te
Oolong-te kan forbedre kognitive funktioner, især hos ældre voksne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 4 slags urtete til en yngre udseende hud

5. Det har anti-tumor potentiale

De fleste undersøgelser af teens kræfthæmmende virkning er blevet udført med grøn te og sort te. Det er muligt, at oolong-te, som er en mellemting mellem de to, kan have lignende virkninger.

Man har især fundet ud af, at antioxidanter som polyfenoler hjælper med at reducere cellemutationer, der kan føre til udvikling af kræft. For at være mere præcis forbinder undersøgelser deres forbrug med nedsat risiko for lunge-, spiserørs-, lever- og tyktarmskræft.

Indtil videre er der brug for flere studier på mennesker for at evaluere disse egenskaber. Selvom teens kemoforebyggende egenskaber er anerkendt, er dens indtagelse forebyggende og blot komplementær.

Andre mulige fordele ved oolong-te

Generelt er te, der stammer fra arten Camellia sinensisherunder oolong-te – forbundet med andre sundhedsmæssige fordele. Der er stadig undersøgelser i gang, men de beviser, der er indsamlet indtil videre, har været tilstrækkelige til at betegne det som en “funktionel fødevare”.

 • Det hjælper med at styrke knoglerne. En undersøgelse delt i Osteoporosis International viste, at indtagelse af te hjælper med at reducere risikoen for osteoporose, især hos kvinder og ældre voksne. Katekiner, theorubiginer og theaflaviner blev klassificeret som osteoprotektanter.
 • Det bidrager til tandpleje. Det fluor, der findes i oolong-te, er forbundet med forebyggelse af huller i tænderne. Derudover ser det ud til at hjælpe med at reducere dannelsen af plak og gingivitis.
 • Det har fordele for huden. Det høje indhold af antioxidanter i oolong-te hjælper med at hæmme de negative virkninger af frie radikaler, som er forbundet med for tidlig ældning af huden. De anses også for at være gavnlige i tilfælde af eksem og solskoldning.

Sikkerhed og risici ved oolong-te

Et moderat forbrug af oolong-te anses for at være sikkert for de fleste mennesker.

Man må dog ikke glemme, at den indeholder koffein, så overdreven indtagelse anbefales ikke. Dette stimulerende stof er forbundet med bivirkninger, såsom hovedpine, søvnløshed og hjerterytmeforstyrrelser.

Indtag af op til 400 mg koffein anses for at være sikkert. Det ville kræve omkring 2 liter oolong-te at overskride denne mængde. Så generelt set er det en sikker fødevare.

Forsigtigt forbrug anbefales i følgende tilfælde:

I alle disse tilfælde er det tilrådeligt at konsultere din læge, før du indtager denne drik, især hvis du tager medicin. Som med andre urteprodukter er der risiko for interaktioner.

Vi tror også, du vil kunne lide at læse denne artikel: Tre måder grøn te kan hjælpe dig med vægttab

Hvad du skal huske på om oolong-te

Oolong-te er en slags halvfermenteret te, der kommer fra Camellia sinensis-planten. Den betragtes som en mellemting mellem grøn og sort te, da den gennemgår en delvis oxidationsproces. Alligevel har de samme ernæringsmæssige kvaliteter.

Da den er en kilde til polyfenoler som theaflaviner, thearubiginer og epigallocatechingallat (EGCG), forbindes indtagelse af den med hjertebeskyttende, antitumorale, antidiabetiske, slankende, antiinflammatoriske og antioxidant virkninger.

I forbindelse med en afbalanceret kost og en sund livsstil kan indtagelse af den bidrage til forebyggelse af sygdomme og opretholdelse af en sund vægt. To til tre kopper om dagen anses for at være sikkert. Har du lyst til at prøve denne te?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aboulwafa, M. M., Youssef, F. S., Gad, H. A., Altyar, A. E., Al-Azizi, M. M., & Ashour, M. L. (2019). A Comprehensive Insight on the Health Benefits and Phytoconstituents of Camellia sinensis and Recent Approaches for Its Quality Control. Antioxidants (Basel, Switzerland)8(10), 455. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826564/
 • Daglia, M., Di Lorenzo, A., Nabavi, S. F., Sureda, A., Khanjani, S., Moghaddam, A. H., Braidy, N., & Nabavi, S. M. (2017). Improvement of Antioxidant Defences and Mood Status by Oral GABA Tea Administration in a Mouse Model of Post-Stroke Depression. Nutrients9(5), 446. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452176/
 • FoodData Central. (s. f.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1104264/nutrients
 • Fu, Q. Y., Li, Q. S., Lin, X. M., Qiao, R. Y., Yang, R., Li, X. M., Dong, Z. B., Xiang, L. P., Zheng, X. Q., Lu, J. L., Yuan, C. B., Ye, J. H., & Liang, Y. R. (2017). Antidiabetic Effects of Tea. Molecules (Basel, Switzerland)22(5), 849. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6154530/
 • Guo, Z., Jiang, M., Luo, W., Zheng, P., Huang, H., & Sun, B. (2019). Association of Lung Cancer and Tea-Drinking Habits of Different Subgroup Populations: Meta-Analysis of Case-Control Studies and Cohort Studies. Iranian journal of public health48(9), 1566–1576. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26412579/
 • Huang, Y. Q., Lu, X., Min, H., Wu, Q. Q., Shi, X. T., Bian, K. Q., & Zou, X. P. (2016). Green tea and liver cancer risk: A meta-analysis of prospective cohort studies in Asian populations. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.)32(1), 3–8. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.05.021
 • Klepacka, J., Tońska, E., Rafałowski, R., Czarnowska-Kujawska, M., & Opara, B. (2021). Tea as a Source of Biologically Active Compounds in the Human Diet. Molecules (Basel, Switzerland)26(5), 1487. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7967157/
 • Koutoukidis, D. A., Jebb, S. A., Zimmerman, M., Otunla, A., Henry, J. A., Ferrey, A., Schofield, E., Kinton, J., Aveyard, P., & Marchesi, J. R. (2022). The association of weight loss with changes in the gut microbiota diversity, composition, and intestinal permeability: a systematic review and meta-analysis. Gut microbes14(1), 2020068. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8796717/
 • Li, J., Romero-Garcia, R., Suckling, J., & Feng, L. (2019). Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. Aging, 11(11), 3876-3890. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31209186/
 • Liu, J., Liu, S., Zhou, H., Hanson, T., Yang, L., Chen, Z., & Zhou, M. (2016). Association of green tea consumption with mortality from all-cause, cardiovascular disease and cancer in a Chinese cohort of 165,000 adult men. European journal of epidemiology31(9), 853–865. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27372743/
 • Meng, J. M., Cao, S. Y., Wei, X. L., Gan, R. Y., Wang, Y. F., Cai, S. X., Xu, X. Y., Zhang, P. Z., & Li, H. B. (2019). Effects and Mechanisms of Tea for the Prevention and Management of Diabetes Mellitus and Diabetic Complications: An Updated Review. Antioxidants (Basel, Switzerland)8(6), 170. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6617012/
 • Mineharu, Y., Koizumi, A., Wada, Y., Iso, H., Watanabe, Y., Date, C., Yamamoto, A., Kikuchi, S., Inaba, Y., Toyoshima, H., Kondo, T., & Tamakoshi, A. (2011). Coffee, green tea, black tea and oolong tea consumption and risk of mortality from cardiovascular disease in Japanese men and women. Journal of Epidemiology and Community Health, 65(3), 230-240. https://jech.bmj.com/content/65/3/230
 • Okello, E. J., Mendonça, N., Stephan, B., Muniz-Terrera, G., Wesnes, K., & Siervo, M. (2020). Tea consumption and measures of attention and psychomotor speed in the very old: the Newcastle 85+ longitudinal study. BMC nutrition6, 57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7537102/
 • Polito, C. A., Cai, Z. Y., Shi, Y. L., Li, X. M., Yang, R., Shi, M., Li, Q. S., Ma, S. C., Xiang, L. P., Wang, K. R., Ye, J. H., Lu, J. L., Zheng, X. Q., & Liang, Y. R. (2018). Association of Tea Consumption with Risk of Alzheimer’s Disease and Anti-Beta-Amyloid Effects of Tea. Nutrients, 10(5), 655. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986534/
 • Pou, K. R. J. (2016). Fermentation: The Key Step in the Processing of Black Tea. Journal Of Biosystems Engineering, 41(2), 85-92. https://www.researchgate.net/publication/309375687_Fermentation_The_Key_Step_in_the_Processing_of_Black_Tea
 • Rothenberg, D. O., Zhou, C., & Zhang, L. (2018). A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules (Basel, Switzerland)23(5), 1176. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099746/
 • Rumpler, W. V., Seale, J. L., Clevidence, B. A., Judd, J. T., Wiley, E. R., Yamamoto, S., Komatsu, T., Sawaki, T., Ishikura, Y., & Hosoda, K. (2001). Oolong Tea Increases Metabolic Rate and Fat Oxidation in Men. Journal of Nutrition, 131(11), 2848-2852. https://academic.oup.com/jn/article/131/11/2848/4686734
 • Sang, L. X., Chang, B., Li, X. H., & Jiang, M. (2013). Green tea consumption and risk of esophageal cancer: a meta-analysis of published epidemiological studies. Nutrition and cancer65(6), 802–812. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23909723/
 • Siddiqui, I. A., Afaq, F., Adhami, V. M., Ahmad, N., & Mukhtar, H. (2004). Antioxidants of the beverage tea in promotion of human health. Antioxidants & redox signaling6(3), 571–582. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15130283/
 • Shimada, K., Kawarabayashi, T., Tanaka, A., Fukuda, D., Nakamura, Y., Yoshiyama, M., Takeuchi, K., Sawaki, T., Hosoda, K., & Yoshikawa, J. (2004). Oolong tea increases plasma adiponectin levels and low-density lipoprotein particle size in patients with coronary artery disease. Diabetes research and clinical practice65(3), 227–234. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15331202/
 • Sun, C., Yuan, J., Koh, W., & Yu, M. C. (2006). Green tea, black tea and colorectal cancer risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Carcinogenesis, 27(7), 1301-1309. https://academic.oup.com/carcin/article/27/7/1301/2391057
 • Temple, J. L., Bernard, C., Lipshultz, S. E., Czachor, J. D., Westphal, J. A., & Mestre, M. A. (2017). The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Frontiers in psychiatry8, 80. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/
 • WebMD Editorial Contributors. (2020, 11 enero). Health Benefits of Oolong Tea. WebMD. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-oolong-tea
 • Weerawatanakorn, M., Hung, W., Pan, M., Li, S., Li, D., Wan, X., & Ho, C. (2015). Chemistry and health beneficial effects of oolong tea and theasinensins. Food Science and Human Wellness, 4(4), 133-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453015000555
 • Yi, D., Tan, X., Zhao, Z., Cai, Y., Li, Y., Lin, X., Lu, S., Chen, Y., & Zhang, Q. (2014). Reduced risk of dyslipidaemia with oolong tea consumption: a population-based study in southern China. The British journal of nutrition111(8), 1421–1429. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24229494/
 • Zink, A., & Traidl-Hoffmann, C. (2015). Green tea in dermatology – myths and facts. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 13(8), 768-775. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ddg.12737

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.