Perricone-diæten: Sådan gør du, fordelene og et eksempel på en menu

Perricone-diæten lover resultater på en måned og bliver mere og mere populær blandt berømtheder. Vi analyserer den foreslåede plan og fortæller dig, om den kan fungere eller ej.
Perricone-diæten: Sådan gør du, fordelene og et eksempel på en menu
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 06 maj, 2024

Perricone-diæten er en 28-dages kostplan, der ifølge forfatteren reducerer inflammation i kroppen og tegn på aldring. Den er blevet populær i nyere tid, fordi dronning Letizia af Spanien er en af dens tilhængere.

Fokus for denne diæt er at spise fødevarer, der er rige på antioxidanter, og at tilføje en proteinkilde til måltider og snacks. Selvom den også fremmer regelmæssig motion, har den nogle ulemper. Dem fortæller vi om her.

Hvordan ser Perricone-diæten ud?

Nicholas Perricone er dermatolog og har skrevet flere bøger om hudpleje, vægttab og generel velvære. Han driver også et populært firma, der hedder Perricone MD.

På sin hjemmeside tilbyder han “Dr. Perricone 28-day anti-inflammatory diet”. Det er et program baseret på retningslinjer for kost, kosttilskud, motion og hudpleje. Selvom den fulde plan gælder i 28 dage, tilbydes der også en hurtig version på kun 3 dage.

På grund af løftet om vægttab uden den frygtede angst eller humørsvingninger, der følger med mindre madindtag, prøver mange mennesker metoden. Flere Hollywood-kendisser og nogle europæiske kongelige, såsom dronning Letizia, er efter sigende tilhængere af diæten.

Selvom nogle af detaljerne deles på den officielle hjemmeside, opfordrer Perricone sine kunder til at købe The Perricone Prescription, en bog, der skitserer det grundlæggende i programmet og inkluderer et eksempel på en fuld 28-dages kostplan. Men på trods af løfterne er manglen på tilstrækkelige undersøgelser og begrænsningerne i kuren blevet kritiseret.

Du vil måske også finde dette interessant: Gonzalo Higuain og 75 kg diæten i Italien

Hvad er rationalet bag Perricone-diæten?

Perricone-diæten opfordrer i sig selv til at indtage fødevarer fra forskellige fødevaregrupper for at give kroppen de makro- og mikronæringsstoffer, den har brug for. Derudover eliminerer den indtaget af forarbejdede, stegte og simple sukkerrige produkter.

Som i den ketogene eller keto-diæt hjælper øget proteinindtag og reducerede kulhydrater med vægttab. Når der ikke er sukker i overskud, begynder leveren at bruge fedt til at give energi til cellerne.

Forskellen fra keto-diæten er, at Perricone ikke fjerner frugt og grøntsager. Derfor mindskes risikoen for ketoacidose, som er en mulig komplikation ved ketogen diæt, når den udføres uden professionelt tilsyn.

Da det er en diæt med et højt proteinindhold, anbefales det ikke at følge den i længere tid. Overdreven proteinmetabolisme i leveren og udskillelse via nyrerne kan have negative virkninger på begge organer.

Hvor stort er vægttabet?

Folk, der følger Perricone-diæten, kan tabe sig mellem 7 og 10 kilo i løbet af de 28 dage, planen varer. Elimineringen af de mange hyperkaloriske produkter er hovedårsagen til dette vægttab.

Perricone-planen giver omkring 1600 kalorier om dagen. Selvom denne mængde ikke betragtes som “lav”, vil det for mange mennesker være et tilstrækkeligt underskud til at øge vægttabet.

I mellemtiden giver protein- og fiberindtag mæthed, hvilket også bidrager til de forventede resultater. Som videnskabelig forskning allerede har gjort klart, er det afgørende for vægttab at supplere mad med fysisk træning. Og Perricone-diæten handler ikke kun om mad, men også om bevægelse.

Selvom det anslås, at vægttabet med Perricoe-diæten kan nå op på 10 kilo, er det vigtigt at overveje, at planen ikke tager højde for den enkelte persons højde, køn, alder eller aktivitetsniveau. Disse faktorer påvirker beregningen af det daglige kaloriebehov, så de er data, der kan ændre resultaterne.

Selvom planen varer 28 dage, tilbyder Dr. Perricone længere vedligeholdelsesdiæter på sin hjemmeside.

Fordelene ved Perricone-diæten

Ifølge dens skaber ville de antiinflammatoriske og anti-aging effekter være de vigtigste fordele ved hans forslag. Parallelt tilbydes hans diæt som et alternativ til ikke at være i dårligt humør under reduktionen af kalorier.

Sandheden er, at der ikke er nogen specifikke undersøgelser af Perricone-diæten, der kan bekræfte dens virkninger. Der findes forskning om visse næringsstoffer og visse proportioner af fødevarer frem for andre, men det er ikke blevet udført på mennesker, der følger den pågældende plan.

De antioxidantrige fødevarer i Perricone-planen kan forsinke fremkomsten af tegn på for tidlig aldring. Forskning i Antioxidants bekræfter, at øget vandindtag, indtagelse af antioxidanter og reduktion af sukker og ultraforarbejdede fødevarer i 28 dage forbedrer hudens udseende.

På den anden side ved vi, at kronisk inflammation er forbundet med fedme og udvikling af hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller leverproblemer. Da Perricone-diæten er designet til at reducere kronisk inflammation ved at fjerne tilsat sukker, brød, stegte fødevarer og snacks, vil den formodentlig have en vis effekt i denne henseende.

Ulemperne ved Perricone-diæten

Selvom Perricone-planen lover utrolige forandringer på kort tid og uden lidelse, har den en række begrænsninger:

 • Varighed: på kun 28 dage vil der ikke være nogen konsekvent livsstilsændring, derfor vil de sundhedsmæssige konsekvenser forblive på kort sigt uden opfølgning.
 • Omkostninger: Perricones kostplan indeholder dyre ingredienser, såsom vildlaks. Desuden skal man købe hans bog eller det fulde program på nettet for at få 28-dages-planen.
 • Restriktiv karakter: Selvom mange fødevarer er inkluderet, er der også en hel del, der er begrænsede. For nogle mennesker kan diæter med restriktioner være uholdbare.
 • Brug af kosttilskud: Perricone anbefaler indtagelse af kosttilskud, såsom B-vitamin og omega-3-fedt. Men når man indtager disse produkter, bør man altid overveje individuelle behov, da ikke alle mennesker har brug for dem.

Tilladte og forbudte fødevarer på Perricone-diæten

Perricone-diæten øger forbruget af kvalitetsproteiner og -fedt samt frugt og grøntsager med et lavt glykæmisk indeks. Til gengæld eliminerer den ingredienser, der fremmer systemisk inflammation.

Tilladte fødevarer inkluderer følgende:

 • Chilipeber og peberfrugter
 • Bælgfrugter: linser, bønner
 • Drikkevarer: grøn te og kildevand
 • Korn og pseudokorn: havre, quinoa
 • Probiotika: yoghurt, fermenterede mejeriprodukter og kefir
 • Krydderier: gurkemeje, muskatnød, ingefær, basilikum
 • Sunde fedtkilder: avocado og olivenolie
 • Omega-3: laks og andre fisk, kylling, kalkun, skaldyr og æg
 • Frø og nødder: hørfrø, græskar, mandler, valnødder
 • Frugt, der er rig på fibre: ananas, pærer, melon, æbler, røde frugter, kirsebær, kiwi, citron
 • Grøntsager: broccoli, spinat, asparges, kål, selleri, champignon, mangold, tomat.

Omvendt er dette de produkter, man skal undgå, når man følger denne metode:

 • Kaffe
 • Alkohol
 • Stegte fødevarer
 • Hydrogeneret fedt
 • Fastfood og færdigpakkede snacks
 • Raffineret mel: pizza, pasta, bageriprodukter
 • Nogle grøntsager: gulerødder, græskar og kartofler
 • Frugtsaft, læskedrikke og sødede drikkevarer
 • Nogle frugter: appelsin, mango, vandmelon, banan, vindruer
 • Tilsat sukker og dets derivater: Slik, honning, sirup og is.

Hvordan følger man Perricone-diæten?

For at gennemføre Perricone-diæten er der to muligheder: 3-dages-planen eller 28-dages-planen. Den første er tænkt som en pilottest, og derefter går man videre til den mere komplette.

I 3-dages-metoden følger man en plan, der ikke kan ændres, og som er meget restriktiv. Den består i at spise den samme morgenmad, frokost, aftensmad og mellemmåltider i 72 timer. Basen er laks.

28-dages kuren, derimod, skaber ændringer i den måde, du spiser på hver uge, og fører til sundere valg på lang sigt. Laks er stadig basisfødevaren på menuen, men erstattes nogle gange af fjerkræ eller tofu.

Et eksempel på en menu

Selvom du skal betale for at få den fulde kostplan for 28 dage med Perricone-kuren, kan du her se, hvordan strukturen i kosten for 3-dages-programmet er, som den er foreslået på hjemmesiden. Husk, at dette reducerede program ifølge forfatteren involverer de samme måltider i 72 timer:

 • Ved opvågning: et stort glas mineralvand.
 • Morgenmad: 1/2 kop kogt havregrød, omelet af 3 æg, 85 g grillet laks, en skive melon på 5 cm eller 60 gram friske bær. Du kan drikke sort eller grøn te og 250 til 350 ml kildevand.
 • Frokost: 85 til 113 g grillet laks eller laks på dåse, 2 kopper grøn salat lavet af romainesalat eller andre mørkegrønne bladgrøntsager, vendt med ekstra jomfru olivenolie og friskpresset citronsaft. 1 kiwi eller melon og bær til morgenmad. Drik 250 til 350 ml kildevand.
 • Aftensmad: 85 til 113 g grillet laks, grøn salat som til frokost, 1/2 kop dampede grøntsager (asparges, broccoli og spinat), melon og bær og 250 til 350 ml kildevand.
 • Mellemmåltid ved sengetid: 1 æble, 1 skive kalkunbryst 56 g eller 170 g græsk yoghurt. En lille håndfuld hasselnødder, valnødder eller mandler.

Sammen med menuen anbefales regelmæssig motion de fleste af ugens dage. Det anbefales også at drikke 8 til 10 glas kildevand om dagen, tage visse kosttilskud og bruge hudplejeprodukter, som promoveres på Perricones hjemmeside.

Tænk altid langsigtet for at tabe dig

Perricone-diæten er en 3- eller 28-dages kostplan, der indeholder protein, grøntsager og frugt. Alligevel er den ret restriktiv og fokuserer på kortsigtede kostændringer.

Den kan føre til vægttab, forbedre hudens udseende og give sundhedsmæssige fordele. Men disse forbedringer vil ikke vare ved, hvis man ikke fastholder de gode vaner over tid.

Diæter kan love fantastiske forandringer på kort sigt. Men hvis du tænker på dit helbred, er det mere effektivt at indføre små ændringer, der er holdbare på lang sigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Akdeniz, M., Tomova‐Simitchieva, T., Dobos, G., Blume‐Peytavi, U., & Kottner, J. (2018). Does dietary fluid intake affect skin hydration in healthy humans? A systematic literature review. Skin Research and Technology24(3), 459-465. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29392767/
 • Clark, J. E. (2015). Diet, exercise or diet with exercise: comparing the effectiveness of treatment options for weight-loss and changes in fitness for adults (18–65 years old) who are overfat, or obese; systematic review and meta-analysis. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders14, 1-28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429709/
 • Furman, D., Campisi, J., Verdin, E., Carrera-Bastos, P., Targ, S., Franceschi, C., … & Slavich, G. M. (2019). Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nature medicine25(12), 1822-1832. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147972/
 • Hosseini, B., Berthon, B. S., Saedisomeolia, A., Starkey, M. R., Collison, A., Wark, P. A., & Wood, L. G. (2018). Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition108(1), 136-155. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29931038/
 • Miketinas, D. C., Bray, G. A., Beyl, R. A., Ryan, D. H., Sacks, F. M., & Champagne, C. M. (2019). Fiber intake predicts weight loss and dietary adherence in adults consuming calorie-restricted diets: the POUNDS lost (preventing overweight using novel dietary strategies) study. The Journal of nutrition149(10), 1742-1748. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6768815/
 • Moon, J., & Koh, G. (2020). Clinical evidence and mechanisms of high-protein diet-induced weight loss. Journal of obesity & metabolic syndrome29(3), 166. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/
 • Perricone MD. (s.f.). Dr Perricone’s 3-Days Diet. Consultado el 28 de noviembre de 2023. https://www.perriconemd.com/blog/dr-perricones-3-day-diet/
 • Puścion-Jakubik, A., Markiewicz-Żukowska, R., Naliwajko, S. K., Gromkowska-Kępka, K. J., Moskwa, J., Grabia, M., … & Socha, K. (2021). Intake of antioxidant vitamins and minerals in relation to body composition, skin hydration and lubrication in young women. Antioxidants10(7), 1110. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8301013/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.