Persienner eller gardiner: Hvilken løsning er bedst for mit hus?

Det evige dilemma mellem at installere persienner eller gardiner er en uendelig historie. I dag hjælper vi med at fjerne din tvivl ved at angive, hvilke fordele hver løsning giver dig med hensyn til funktionalitet.
Persienner eller gardiner: Hvilken løsning er bedst for mit hus?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Persienner eller gardiner? Det er et spørgsmål, som tusindvis af mennesker stiller hver gang, de ønsker at forny deres vinduesudsmykning. Selv om der er andre muligheder, er disse de billigste og mest funktionelle, som vi kan installere. Tvivlen er berettiget.

I dag fortæller vi dig, hvordan du har fordel af at vælge det ene frem for det andet. Vi vil gøre det under hensyntagen til deres egenskaber inden for indretning, vedligeholdelse, levetid, design og indkøbsbudget. Er du forberedt? Lad os begynde med at vise dig, hvilke varianter der er, når du skal vælge mellem persienner eller gardiner.

Persienner eller gardiner: Typer af persienner

Persienner forbindes almindeligvis med et kontormiljø. Denne type indretning er meget pæn, funktionel og alsidig, selv om det selvfølgelig ikke forhindrer dem i at være elegante og sjove.

Nogle mennesker udelukker at installere dem, fordi de ikke kender de muligheder, der findes i form af design, former og teksturer. Derfor vil vi nu bringe dig nogle typer af persienner, som du kan installere i dit hjem.

Lodrette persienner

Disse er en af de mest dekorative, bl.a. fordi deres design giver en elegance, som ikke findes i andre varianter. De består af en række plader præsenteret i lodret format, som åbnes eller lukkes i siderne, selv om der også findes modeller, der gør det i midten.

De bruges normalt på store døre eller vinduer, der vender ud mod haven eller et åbent rum, fordi de giver en god lysfordeling. Du kan finde modeller lavet af aluminium, stof, træ, bambus eller PVC.

Gå ikke glip af denne artikel: 9 idéer til indretning af badeværelset

Vandrette persienner

Disse er det klassiske design af persienner, som vi normalt identificerer med kontormiljøer. De består af celler eller plader, der er fordelt vandret og placeret under hinanden. De aktiveres ved hjælp af en snoremekanisme, der trykker eller slipper hvert enkelt blad for at lukke eller åbne.

Dette design er blevet brugt siden det 18. århundrede, især i førsteklasses kontormiljøer. I dag er de de mest prisvenlige modeller, og du kan finde dem i en række forskellige materialer. De har en variant kendt som minirullegardiner, som bruges på små vinduer og døre.

Rullegardiner

Disse er fremstillet af et syntetisk eller naturligt materiale, der rulles i den øverste ende. Åbnings- og lukkemekanismen kan være manuel eller fjernbetjent og købes i et væld af farver og designs.

Fordelen ved denne type rullegardin er, at den del, der ikke bruges, er skjult i et meget lille område. Den passer til store eller små områder og består kun af ét panel. Dette forenkler rengøringen af den, da du ikke behøver at beskæftige dig med kroge og hjørner.

Foldegardiner

Foldegardiner er fremstillet af stof eller syntetiske materialer, der giver samme alsidighed, og folde sig sammen i en stil, der ligner de vandrette persienner. Når de er trukket ud, er de meget elegante og dekorative, men når de er foldet sammen, mister de en del af deres funktionalitet.

Det skyldes, at de i modsætning til rullegardiner ikke skjuler en del af deres mekanisme. Den forbliver synlig hele tiden og optager endda en del af vinduet. Dette kan forhindre, at den mængde lys eller luft, der er nødvendig på det pågældende tidspunkt, kommer ind.

Andre typer persienner

De persienner, som vi har nævnt, er de mest almindelige, selv om vi naturligvis kan finde mange flere varianter. Andre, som vi fremhæver, er følgende:

 • Panel.
 • Plissé.
 • Honeycomb (også kendt som celleformet).
 • Solafskærmning.

Der findes endda smarte persienner i dag, som du kan aktivere på afstand ved hjælp af en fjernbetjening. Disse mange forskellige muligheder har været med til at tippe balancen, når man skal vælge mellem persienner eller gardiner.

Det kan interessere dig: 8 almindelige indretningsfejl

Persienner eller gardiner: Typer af gardiner

Gardinerne er forbundet med en mere dekorativ og elegant stil, så de er den første mulighed i store hjem, der har en tendens til at modtage besøgende. Som i det foregående tilfælde er der snesevis af varianter, men de mest almindelige er følgende.

Skinnegardiner

Det er gardiner, der er koblet til et system af beslag, der bevæger sig langs skinner. Mekanismen er normalt fremstillet af anodiseret aluminium og kan forankres i både loftet og væggen.

Vi kan også klassificere disse gardiner efter den måde, de kan betjenes på. Der findes enten manuelle, trådløse eller motoriserede. Ikke alle er fastgjort til skinnemekanismen.

De er en type klassisk gardin, der går meget godt til vintageindretninger. Afhængigt af stof, design og farve kan de også kombineres med moderne stilarter.

Gardiner med sejlringe

Disse gardiner er dem, der bruger en række åbne ringe i toppen. Dette system er meget praktisk, da det giver dig mulighed for at flytte gardinerne på forskellige måder helt naturligt. Det giver dig også mulighed for at fjerne dem hurtigt.

Ringene er anbragt i en række og giver mulighed for vægtudligning, og derfor kan de bruges til tunge eller lette typer stof. Ulempen? Stangen, der tjener som støtte, er synlig hele tiden, så du skal sørge for, at den er attraktiv.

Gardiner med løbegang

Disse gardiner indeholder en løber i den øverste del, som fastgør dem til stangen. Ligesom sejlringene er de meget nemme at installere og fjerne og forårsager ikke slid på stoffet.

Disse typer gardiner passer meget godt til vægge med højt til loftet, da løbegangene fjerner ca. 3 cm fra selve gardinets design. For at kompensere for dette er det almindeligt, at modellen er længere end den er bred. De er meget almindelige i rustikke indretninger eller i landhuse.

Japanske gardiner

Modeller, der efterligner den japanske indretningsstil, markedsføres under denne betegnelse, og i dette tilfælde er der tale om et gardin med et panelmønster. De er fastgjort foroven og forneden for at sikre, at de får et lige udseende uden knæk.

De betragtes som minimalistiske muligheder, bl.a. fordi de er lidt stive og markedsføres i lyse, bløde farver. De kan kun åbnes og lukkes til den ene side, ligesom shoji-døre.

Gardiner med rynkebånd

Gardiner med rynkebånd er gardiner, der skjuler stangen under en slags top. På denne måde er den ikke synlig.

Det er meget almindeligt, at disse modeller har et andet lag eller en form for design, der hjælper med at skjule stangen yderligere. Selv om det ofte forbindes med en uformel indretning, betragtes denne stil i virkeligheden som meget elegant af designere.

Andre varianter af gardiner

Der findes naturligvis mange andre varianter, der er inspireret af klassisk eller moderne tid, men de nuværende tendenser går i retning af dem, vi har vist dig her. Andre lige så populære, som vi kan nævne, er følgende:

 • Plissé med flex.
 • Romanske gardiner.
 • Rullegardiner.
 • Foldegardiner.

Vi finder også modeller med særlige egenskaber. Det gælder f.eks. dem, der begrænser støj, og dem, der kun lader en vis mængde lys passere igennem.

Persienner eller gardiner: Fordele ved persienner

Ud over at kende til alle de forskellige typer bør du også overveje fordele og ulemper, før du beslutter dig for persienner eller gardiner. For persienner er deres vigtigste egenskaber med hensyn til ydeevne og funktionalitet følgende:

 • De er mere prisvenlige end gardiner.
 • De lader en større mængde lys slippe igennem.
 • Du kan se ud uden at skulle åbne dem.
 • De er meget nemme at installere.
 • De kan betjenes manuelt eller automatisk.
 • I modsætning til hvad mange tror, har de snesevis af varianter og stilarter, så de passer til din indretning.

Montering og brug af persienner har også en række ulemper:

 • De har en tendens til at samle støv og er sværere at rengøre.
 • Åbnings- og lukkemekanismen svækkes med tiden.
 • De anbefales ikke til høje vinduer (på grund af vægten).
 • De lukker ikke helt af for lysindfaldet og isolerer heller ikke rummets indre.

Brugstiden for en standardmodel er normalt omkring 10-12 år.

Persienner eller gardiner: Fordele ved gardiner

Du kan blive tiltrukket af gardiner, fordi de er et mere etableret alternativ til persienner. Vi vil dog ikke kun overveje dets kvalitet:

 • De er meget nemme at vaske.
 • Afhængigt af den type, der er installeret, kan de helt eller delvist blokere lyset.
 • De regulerer, hvad folk kan se udefra.
 • Kombinationerne i design, teksturer, farver og former er meget varierede.
 • De bruges til at regulere temperaturen i rummet.
 • Nogle modeller kan blokere støj udefra.
 • De er nemme at fjerne og giver dig mulighed for at ændre stilen på indretningen, når du udskifter dem.

På samme måde er der også nogle ulemper:

 • Hvis de får meget sol og ikke har et beskyttende lag, har de tendens til at blive misfarvede.
 • Hvis de er speciallavede, kræver de en større investering.
 • Nogle typer stof kan kun vaskes på renseriet.
 • De kan tiltrække kæledyr til at urinere eller komme af med afføring på deres underside.

Et gardin har normalt en levetid på omkring 10 år, selv om det i høj grad afhænger af den mængde direkte sol, det får.

Ting at overveje, når man vælger mellem persienner eller gardiner

Så spørgsmålet er stadig: Persienner eller gardiner? Du kender allerede de mest almindelige typer samt deres fordele. Så det er på tide, at vi guider dig til, i hvilke sammenhænge de passer bedre ind.

Monteringssted

Før du vælger mellem persienner eller gardiner, bør du vurdere det sted, hvor du ønsker at installere dem. For eksempel anbefales gardiner til soveværelser, da de har en positiv indflydelse på søvnkvaliteten. Dette opnås, fordi de mere effektivt isolerer støj og mængden af lys, der kommer ind.

De er også bedre i en stor stue, fordi de udstråler elegance, som ikke altid er mulig med persienner.

Persienner eller gardiner: Det kommer an på indretningsstil

Installationen af persienner eller gardiner afhænger i høj grad af den indretningsstil, du har. Det kan f.eks. ikke anbefales at vælge førstnævnte, hvis den indretning, du har valgt, er klassisk eller gammeldags. I disse tilfælde er gardinerne det bedste bud på at bevare stilen.

Andre detaljer, som du bør overveje, er de farver, teksturer og former, som du har i rummet. Den løsning, du vælger, bør kombineres perfekt for at fremhæve kvaliteterne af de ting, der er i rummet.

Omkostningseffektivitet

Vi påpegede ovenstående, at persienner er mere prisvenlige end gardiner. Du kan endda installere nogle modeller uden mægling af en tredjepart. Du skal tage hensyn til, at nogle typer stof, såsom silke, linned eller fløjl, kan kræve en vask på renseriet.

Dette er naturligvis tilfældet, hvis du investerer i designgardiner af høj kvalitet, da de mest beskedne er nemme at vedligeholde og rengøre. Overvej, hvordan købet af gardinet vil påvirke din pengepung. I nogle tilfælde kan persienner være langt mere fordelagtigt.

Udvendig isolering

Er du en af dem, der sætter pris på privatlivets fred? I det tilfælde vil gardiner være bedre for dig. De er de bedste til at forhindre folk i at kigge ind gennem vinduet. Selv om persienner også er effektive, kan nogle modeller have svage punkter.

Persienner eller gardiner: Brug dem sammen

Det er vigtigt at huske, at du kan bruge begge muligheder sammen. Denne tendens har fået værdi i de seneste år, især blandt dem, der sætter pris på fordelene ved hver type.

På denne måde behøver du ikke at bekymre dig om, at du ikke ved, hvordan du skal vælge mellem persienner eller gardiner, for du kan have begge dele.

Hvis du stadig ikke er sikker på, hvilket alternativ der er bedst for dig, og hvordan du kan kombinere det med det, du allerede har, kan du altid få hjælp fra en indretningsarkitekt. Denne fagperson vil tage hensyn til både de funktionelle og de dekorative aspekter.

Det kan interessere dig ...
Sådan vælger du de rigtige gardiner til hjemmet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan vælger du de rigtige gardiner til hjemmet

Gardiner er essentielle til at indrette og give beskyttelse og privatliv. Det er vigtigt at forstå, hvilke der er de rigtige gardiner til ens hjem. • Francés, J. R. Decoración de interiores. Trillas. 1989.
 • Schittich, C. (Ed.). Interiores: espacio, luz, material. Walter de Gruyter. 2013.
 • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.