Pighvar: Fordele og anvendelser i køkkenet

Pighvar er en fisk af meget god kvalitet, som kan indgå regelmæssigt i kosten for at forbedre sundheden. Få mere at vide her.
Pighvar: Fordele og anvendelser i køkkenet

Sidste ændring: 29 marts, 2023

Pighvar er en fisk med fremragende organoleptiske egenskaber og et stort næringsindhold. Den kan indgå hyppigt i kosten for at bidrage til at opretholde en god sundhedstilstand gennem årene. Desuden er det et meget alsidigt produkt på kulinarisk plan.

Inden vi begynder, bør vi påpege, at mange ernæringseksperter anbefaler at inkludere fisk i kosten mindst 2 eller 3 gange om ugen for at undgå udvikling af sygdomme på mellemlang sigt. Disse fødevarer har en meget gavnlig lipidprofil. Faktisk er et hyppigt indtag heraf blevet forbundet med en lavere risiko for hjertesygdomme.

Fordele ved pighvar

Rå pighvar på skærebræt

Først og fremmest er pighvar en fisk med et lavt fedtindhold. Og de fedtstoffer, den indeholder, er af fremragende kvalitet, så de vil under ingen omstændigheder påvirke niveauet af indre betændelse negativt. Den indeholder endda omega 3, et lipid, der har vist sig at kunne hjælpe med at forebygge problemer i forbindelse med hjerte-kar-systemet.

Den skiller sig dog ud ved sit proteinindhold. Disse næringsstoffer har en høj biologisk værdi og indeholder alle de essentielle aminosyrer. Deres fordøjelighed er også god.

Takket være dem forbedres genopbygningen af magert væv efter intens fysisk anstrengelse, og ændringer, der påvirker mængden eller funktionaliteten af kroppens muskelmasse, undgås, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i BioMed Research International.

Vi må ikke glemme, at det er en mættende fødevare. Selve proteinerne er afgørende for at undertrykke appetitten. Vandet, som den indeholder, er også med til at gøre det. Desuden har den ikke nogen høj energitæthed, så den kan uden problemer indgå i forbindelse med en kaloriefattig diæt med henblik på vægttab.

Afslutningsvis skal dens indhold af jod nævnes særligt. Dette element er nødvendigt for at sikre produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets kan mangel på dette grundstof føre til hypothyreose, hvilket er til hinder for et velfungerende stofskifte og en følelse af vitalitet.

Hvad angår vitaminer, indeholder pighvar mange mikronæringsstoffer fra gruppe B. Disse indgår i kroppens forskellige stofskifteprocesser. Derfor er de vigtige for at få energi. De er vandopløselige, og deres daglige indtag skal sikres for at undgå underskud.

Sådan bruger du pighvar i køkkenet

Bagt fisk på tallerken

Pighvarkød har normalt en fast konsistens og en hvid farve, hvilket gør det attraktivt. Det har dog en masse ben, hvilket kan være en ulempe for nogle mennesker. Når fisken er renset, kan den tilberedes på flere forskellige måder. Normalt er den lækker grillet, men den er også fremragende bagt.

Denne fisk serveres normalt med tilbehør. Grøntsager bør ikke mangle for at sikre en optimal tilførsel af vitaminer og antioxidanter. Som kilder til kulhydrater er det bedst at prioritere knolde i dette tilfælde. Både kartofler og søde kartofler går godt til denne type fisk. De kan bages eller koges for ikke at øge deres kalorieindhold for meget.

Pighvar kan også serveres med en eller anden form for sauce for at forbedre det endelige resultat ud fra et organoleptisk synspunkt. Tartarsauce eller aioli er normalt de mest almindelige. Man bør dog ikke overforbruge dem.

Ellers kan den ugentlige kaloriebalance blive ubalanceret, hvilket vil resultere i en gradvis øgning af fedtvægt, der vil påvirke den inflammatoriske tilstand i det indre miljø.

En fisk med høj ernæringsmæssig kvalitet

Som du har set, er pighvar en fisk, der har mange ernæringsmæssige egenskaber. Den er fremragende at inkludere i din ugentlige kost, selv om den normalt også er ret dyr.

Sandheden er, at den er fantastisk både grillet og bagt, og er et meget alsidigt produkt i køkkenet. Du behøver blot at prøve de forskellige opskrifter for at finde din yndlings.

Inden vi slutter, må vi nævne, at det er godt at veksle mellem fed og mager fisk i din kost. Førstnævnte har en højere fedtkoncentration, men vi taler om fedtsyrer af omega-3-serien i størstedelen.

Det er elementer, der anses for at være positive for kroppen, og de er med til at forebygge inflammation. På denne måde forhindres mitokondriel og organdysfunktion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.