Positiv tænkning: Hvordan du kan bruge det til fordel dagligt

Positiv tænkning kan give utallige fordele i dit daglige liv. Lær alt om dem, og hvordan du kan tænke mere positivt, i denne artikel.
Positiv tænkning: Hvordan du kan bruge det til fordel dagligt
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 01 januar, 2023

Generelt er det altid muligt at anvende positiv tænkning i vores daglige liv til vores egen fordel. Det er det, som vi ofte får at vide. Men kan vi virkelig altid være så optimistiske under alle omstændigheder?

Vi kan helt sikkert ikke undgå negative eller traumatiske begivenheder eller de følelser, vi oplever i forbindelse med dem. Positiv tænkning søger imidlertid at få os til at forstå, at det altid er muligt at komme videre og endda lære af vores vanskelige oplevelser.

Som Viktor Frankl, en psykiater, der overlevede koncentrationslejre under Anden Verdenskrig, sagde: “Hvis det ikke ligger i dine hænder at ændre en situation, der forårsager dig smerte, kan du altid vælge den holdning, som du møder situationen med”.

Tankens magt

Vi har en tendens til at undervurdere vores tankers magt. Men de tanker, der dominerer, vil få os til at se vores dage i øjnene med energi eller tværtimod med apati.

Måske virker dette ikke særlig overbevisende for folk, der kalder sig realister. Men det er ikke et spørgsmål om magi eller om at få positivitet til at springe ud som en ånd fra en flaske med et fingerknips.

Pointen er til at begynde med, at der findes få menneskeskabte ting, som ikke har været tanker før. Med andre ord var enhver opfindelse, som vi ser omkring os, først en tanke i hovedet på en person, der havde en vision, en inspiration.

På samme måde er det sådan, at når vi påtager os en opgave, er det, fordi vi er overbevist om, at vi vil føre den til en vellykket afslutning. Hvis det ikke var tilfældet, ville vi ikke engang begynde på den. Er det måske ikke tanken, der leder os?

Selvfølgelig kan den, så længe det er en positiv tanke, føre os til det sted, vi ønsker at komme hen til. For hvis den er negativ, hvem ved, hvor vi ender… helt sikkert i et andet scenario, som ikke er det, vi ønsker.

Trist kvinde tager sig til hovedet

Løkken af negative tanker

Hvorfor fordyber vi os nu i en løkke af negative tanker? Jo, vi gør det, fordi det ofte er det letteste at gøre. Hvis vi f.eks. analyserer, hvor mange gange vi klager på bare én dag, ville vi blive overrasket.

At se tv eller sociale netværk med nyheder om, hvad der sker i en verden fuld af katastrofer, holder os måske informeret, men de oversvømmer os også med negativitet, som var det en virus.

Det samme sker, når vi står i en kø og hører andre menneskers klager. Så begynder vi selv at brokke os. Det dårlige er smitsomt. Men det er det gode også.

Hvor mange gange er vi på den anden side ikke vågnet op og har tænkt, at vi vil få en forfærdelig og lang dag, eller at vi vil stå over for en kompliceret situation, og at vi ikke vil kunne klare det? Hvor mange morgener har vi ikke været bekymrede for fremtiden?

Konsekvenserne af negative tanker

Vi har helt sikkert oplevet alt dette på et eller andet tidspunkt, og konsekvenserne er håndgribelige. Vi føler os gnavne, vi har lyst til at blive hjemme, og vi har ikke lyst til at se nogen. Vi skal dog opfylde vores forpligtelser.

Dette kan føre til, at vi bliver anspændte og irritable og giver dårlige svar til vores omgivelser. Og negativ tænkning medfører en negativ holdning og negative ord, som påvirker andre. Det har så negative konsekvenser for os.

Det sjove er, at vi senere klager over uheld uden at være klar over, at vi har udløst det. Negative tanker hjemsøger ofte vores sind, og vi er ikke i stand til at slippe dem. Tværtimod bliver vi ved med at fodre dem, og så ender de med at fortære os.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:At indse, at mindre er mere i lykke

Den anden mulighed: Positiv tænkning

En glad mand anvender positiv tænkning

Den centrale idé i positiv tænkning dikterer, at for at opnå gode ting og stræbe efter lykke i livet må mennesker konstant indtage optimistiske idéer, holdninger og tanker.

I de seneste år har der været en stigende interesse for positiv tænkning. Hver sæson er der tusindvis af bøger, seminarer, kurser, programmer, websteder og personer, der fremmer dens idealer.

Ifølge eksperter er nogle af de kanaler, der kan konsolidere denne type tænkning, følgende:

  • Visualisér din succes på kort, mellemlang og lang sigt.
  • Gentag positive bekræftelser.
  • Forbedr selvværdet gennem selvopfyldelse.
  • Brug positive tanker til at modvirke manifestationen af negative tanker.

Det er dog vigtigt at understrege, at positiv tænkning ikke er en magisk opskrift til at imødegå enhver negativ situation. Faktisk er det noget, du skal lære at arbejde på, som vi vil se nedenstående.

Øvelser til positiv tænkning

Vi har allerede nævnt en øvelse, vi kan gøre for at begynde at bruge positiv tænkning i vores liv: At omdanne den negative idé til noget produktivt.

Der er dog nogle flere øvelser, der kan være virkelig givende, såsom mindfulness, som det fremgår af forskning, der blev offentliggjort i 2017 i tidsskriftet Papeles del Psicólogo. Lad os se nærmere på det.

1. Meditér

Meditation giver os mulighed for at forbinde os med nuet og vigtigst af alt at observere vores tanker. På den måde kan vi være opmærksomme på dem. Så kan vi lade dem flyde uden at holde dem fast i vores sind.

Det er en af de største fordele ved meditation: Det gør os opmærksomme på her og nu, hjælper os med at relativisere problemer og giver os mulighed for at give slip på fortiden samt holde op med at bekymre os om fremtiden.

Hvis vi gør meditation til en vane, vil vi lidt efter lidt få det bedre, og positive tanker vil få mere plads i vores sind og i vores liv, da meditation beroliger negative tanker, hvilket giver plads til positive tanker. Det skal bemærkes, at de negative tanker ikke vil forsvinde helt, men vi vil ikke klamre os så meget til dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er blandede følelser, og hvordan kan vi håndtere dem?

2. Skriv i en følelsesdagbog

Kvinde skriver dagbog ved en sø

At føre en dagbog over vores følelser kan hjælpe os med at holde styr på vores tankemønstre.

Selv om muligheden for at ændre negative tanker kan virke, selv om det bare er at sige “nok!”, hver gang en af disse tanker plager os, er det også en rigtig god idé at føre en følelsesdagbog.

Grunden er, at vi kan gå tilbage i denne dagbog og virkelig se, hvilke følelser vi føler, hvor meget negativitet der er, og om den er berettiget. Oftest vil vi indse, at vi er for pessimistiske, og det vil tilskynde os til at ændre os.

3. Lav en tavle med mål og resultater

Vi kan have en lille tavle på vores arbejdsplads eller i spisestuen derhjemme. På den kan vi skrive noget, vi gerne vil opnå, hvad vi gerne vil gøre, eller hvad vi gerne vil være.

Vi skal forsøge at sætte et realistisk mål, som er inden for vores rækkevidde. Eksempler på konkrete mål kunne være: At ordne haven, at løbe ti kilometer, at tabe fem kilo, at lære at danse tango, at skrive en bog eller at lære at lave lasagne.

Du kan skrive alt det, du har brug for for at nå målet, på den ene side. Du kan også fra tid til anden tilføje, hvad du har opnået i jagten på dit mål. F.eks: I dag løb jeg fem kilometer, jeg købte en smuk plante eller jeg blev færdig med det første kapitel.

Vi kan også tilføje motiverende sætninger, der er rettet til os selv, såsom: Du kan gøre det, du vil opnå det, du er på rette vej.

4. Giv dig selv en lille gave hver dag

Vi glemmer ofte de små ting omkring os, som gør os glade. Vi har en tendens til at lede efter en idealiseret lykke, når lykken i virkeligheden ligger i balance og i at passe på os selv og nyde hvert øjeblik med vores fem sanser.

I denne rækkefølge af idéer er en øvelse, som vi kan gøre hver dag for at fremme positiv tænkning, at give os selv noget, vi kan lide. Det drejer sig dog ikke om at købe en kjole eller et smykke, men om mere enkle ting.

Måske kan du f.eks. lide te eller musik. Så tilbereder du dig selv en kop te, sætter din yndlingssang på og dedikerer disse minutter til bare at smage og lytte, nyde og fortælle dig selv, at du giver dig selv en gave og lidt kærlighed, fordi du fortjener det.

Denne øvelse vil få os til at sætte pris på, at der også er gode ting omkring os. Og i et stykke tid vil vi fjerne de tanker fra vores sind, som ikke gør os godt.

5. Vis taknemmelighed for at fremme positiv tænkning

Taknemmelighed kan hjælpe os til at få mere positive tanker ved at øge vores positive affekter. Det skyldes, at vores sind altid søger overensstemmelse mellem det, vi føler, og det, vi tænker. Så når vi er triste, har vi triste tanker. Når vi er glade, tænker vi kun på ting, der gør os glade.

Derfor bør vi hver morgen, når vi vågner, afsætte et minut til at takke for noget godt, vi har i vores liv. Helst for noget konkret, som f.eks. det hus, vi bor i.

På samme måde bør vi om aftenen takke for noget godt, der er sket for os i løbet af dagen. For at udøve taknemmelighed skal vi naturligvis søge efter det, der er godt i vores liv. Dette vil resultere i at bevare en positiv holdning og positiv tænkning.

Fordelene ved positiv tænkning

I sin bog 9 Steps to Reversing or Preventing Cancer and Other Diseases: Learn to Heal Within (2004) siger Shivani Goodman, at sygdomme opstår på grund af giftige holdninger og følelsesmæssig smerte.

På samme måde hævder onkologen Carl Simonton i sin bog Getting Well Again (1978), at tænkning spiller en vigtig rolle i udviklingen af kræft.

Uanset de personlige overbevisninger, der ligger bag, er der dog beviser for, at positiv tænkning kan have en direkte indvirkning på helbredet. Følgende forskning nævnes i den forbindelse:

  • Det har f.eks. vist sig, at denne type tænkning har positive virkninger i forhold til at reducere stress og angst.
  • Andre eksperter støtter brugen af den til at kontrollere din følelsesmæssige nød og daglige bekymringer.
  • En undersøgelse offentliggjort i BMC Psychology i 2021 viste, at det kan være nyttigt for at forbedre håbet for fremtiden og søvnkvaliteten.
  • Afslutningsvis er der undersøgelser, der bemærker, at det hjælper med at øge velvære og subjektiv lykke.

En balance i vores liv

Har du nogensinde stoppet op og analyseret, om du har flere positive tanker end negative tanker i dit sind? Hvis der ikke er en god balance, bør du forsøge at omlægge dine tanker.

Under alle omstændigheder bør vi alle huske, at det bedste, vi kan gøre, hvis vi føler os deprimerede eller negative, er at opsøge en psykolog, som vil kunne tilbyde os vejledning samt personlig opmærksomhed.

Det kan interessere dig ...
Hvad er fordelene ved positive bekræftelser?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er fordelene ved positive bekræftelser?

Positive bekræftelser bidrager til at forbedre vores humør og hjælper os med at bryde den onde cirkel af negative tanker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.