Hvad er bitumen fra Judæa, og hvad bruges det til?

Bitumen fra Judæa er et vigtigt stof, som du ikke må gå glip af, hvis du er i gør-det-selv-branchen. Lær, hvordan du bruger det med vores tips.
Hvad er bitumen fra Judæa, og hvad bruges det til?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hvis du tager dine første skridt i gør-det-selv-verdenen, har du måske allerede været nødt til at anvende forskellige teknikker på de overflader, du arbejder på. Bitumen fra Judæa er et af de mest almindeligt anvendte materialer, når det drejer sig om ombygning af møbler og andre genstande. Her fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om det.

Hvis du allerede har noget, men du er skræmt af dets mørke farve og har ikke turdet anvende det på dine møbler, så kan vi fortælle dig, at dets udseende er helt anderledes end de resultater, du får. I denne artikel tager vi et kig på, hvad bitumen fra Judæa er, og hvordan det kan bruges til at opnå et flot resultat i dit gør-det-selv-arbejde.

Hvad er bitumen fra Judæa?

Bitumen fra Judæa er et sort stof, der stammer fra råolie, som, når det fortyndes i terpentin, kan bruges til reparationer og gør-det-selv-arbejde. Det kan påføres på bl.a. træ, keramik og gips.

Det har forskellige anvendelsesmuligheder, og du kan bruge det til at opnå forskellige effekter i dit arbejde. For eksempel til at give træ et ældet udseende, samt til at opnå en glaseret eller skinnende effekt på overflader.

Desuden kan bitumen fra Judæa blandes med akryl- eller vandbaseret maling, og det kan derfor kombineres med forskellige gør-det-selv-teknikker. Den eneste ulempe er, at det er lang tid om at tørre, så du skal være tålmodig for at få det færdige produkt.

Maling af farverigt maleri

Maling er en vigtig del af gør-det-selv-arbejde. Med bitumen fra Judæa kan du variere teknikken på dine gipsvægge eller møbler.

Hvad bruges det til?

Som nævnt bruges denne bitumen til at give forskellige resultater til håndværk eller renoveringer, som du laver. Selv om du ved åbning af flasken vil se en sort pasta, spredes farven og ændrer sig fuldstændigt, når du påfører den. Men hvis du ønsker, at det skal se endnu lysere ud, kan du blande bitumenet med farveløs vokspasta.

Det bruges ofte til at give det sidste præg til dit arbejde. Hvis du bruger træ, vil du bemærke, at når du påfører bitumen fra Judæa, vil objektet få et ældet udseende. På denne måde kan du dække ufuldkommenheder i materialet.

Den største fordel er, at du kan påføre akryl- eller vandig maling, hvis du har brug for det, når bitumenet tørrer.

Du kan påføre det med en pensel eller en klud, afhængigt af den effekt, du ønsker at opnå. Du kan f.eks. påføre den på lister, møbelben eller udskårne områder for at fremhæve dem. Til sidst skal du fjerne det overskydende med en klud og fordele det på resten af møblet eller elementet, indtil det er helt fjernet.

Renovering af møbler med bitumen fra Judæa

Hvis du arbejder med træ og restaurerer møbler, bør bitumen fra Judæa ikke mangle i dit værksted. Det er meget nyttigt til at reparere eventuelle ufuldkommenheder eller skader, som træet kan have. Hvis overfladen har ridser og overfladiske huller, kan du fylde dem med det.

Ved dybere skader kan du bruge hård voks eller spartelmasse farvet med samme bitumen for at opnå en mørk farve. Det er vigtigt at huske, at dette materiale er beregnet til at arbejde på mørke overflader, for uanset hvor meget du kan lysne det med den farveløse pastavoks, vil det aldrig blive en helt lys nuance.

Når du anvender bitumen fra Judæa, kan du give overfladerne glans, hvis du gnider dem med en klud. Du opnår lysere områder ved at gøre dette.

Fremstilling af glasurer

Denne pasta er ideel til fremstilling af glasurer og opnår en helt speciel effekt på de overflader, du arbejder på. Husk, at glaseringsteknikken består i at påføre tynde lag maling (eller bitumen i dette tilfælde) på en sådan måde, at de tidligere lag stadig er synlige. Resultatet er en jævn blanding af de valgte farver.

Når du tilsætter bitumen, vil du bemærke, hvordan overfladens farve får en gullig tone, som simulerer et ældet træ.

Spændende faktum: Navnet “Bitumen fra Judæa” stammer fra det sted, hvor dette stof findes naturligt. Det ligger i de naturlige aflejringer i Det Døde Hav, et område, der i oldtiden blev kaldt “Judæa”. I dag udvindes det ved destillation af petroleum.

Et bord bliver slebet for derefter at blive behandlet med bitumen fra Judæa

Hvis du sliber lidt først og derefter påfører bitumen, skaber du en lagvis glasurvirkning.

Bitumen fra Judæa: En nødvendighed i din DIY-kasse

Vi håber, at vi har opmuntret dig til at bruge dette element i dit DIY-arbejde, for du vil snart se, at du kan få nogle meget flotte effekter i overfladerne. Det bedste er, at du ikke behøver at være ekspert for at bruge det, da det resultat, du leder efter, er mere rustikt og ufuldkomment. Hvad holder dig tilbage?!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rodríguez, A. R. (2008). Tríadas. Nuevas lecturas en ciencia y tecnología. Netbiblo.
  • Guerrero, R. (1998). Escultura y bricolaje. Quark17, 7-10.
  • Poggi, F. (2016). Bricolaje con madera. Parkstone International.
  • Fernández, M. (2008). Las 10 claves del consumidor español de bricolaje. Distribución y consumo, (102), 89-93.
  • Nuere, E. (2007). Madera, en restauración y rehabilitación. Informes de la Construcción59(506), 123-130.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.